Cada any moren 1.000 tortugues marines al món per culpa de les deixalles

Un estudi internacional alerta que els plàstics són cada cop més presents als mars i oceans i que estan fent augmentar de manera alarmant la mort d’animals marins

El mar s’ha convertit des de fa molt temps en un abocador per a les persones, i cada cop estem pagant més les conseqüències. L’última dada indica que prop de 1.000 tortugues marines queden enredades i acaben morint cada any a tot el món per culpa de tota la deixalla que hi ha a l’aigua, especialment els plàstics.

Així ho constata un estudi internacional encapçalat  Brendan Godley, director del Centre d’Ecologia i Conservació de la Universitat d’Exeter, al Regne Unit, i autor principal d’aquest treball, publicat recentment a la revista ‘Endangered Species Research’. L’estudi també destaca que les tortugues que queden enredades i sobreviuen acaben greument ferides i mutilades, inclús arrossegant els plàstics la resta de la seva vida.

A més, l’estudi conclou que el 91% de les tortugues trobades a les platges de l’Atlàntic, el Pacífic, l’Índic, el Carib i el Mediterrani van morir després de quedar atrapades a les xarxes abandonades i en diferents plàstics. Els exemplars més vulnerables són els joves i es creu que la xifra podria ser encara més alta del que es pensa.

Cada any moren mil tortugues per culpa dels plàstics al mar
Cada any moren mil tortugues per culpa dels plàstics al mar | Arxiu

 

Milions de tones de plàstics als mars i oceans

No només les tortugues es veuen afectades per les restes de plàstics als mars i oceans, sinó que també altres espècies marines, com ara les balenes, que es mengen les deixalles i algunes acaben morint. Es calcula que hi ha milions de tones de plàstics als mars i oceans del planeta i, entre les restes més contaminants i perilloses que es poden trobar a l’aigua, hi ha les cordes de ‘nilon’ o plàstic, xarxes de pescar, plàstics d’un sol ús, cadires o fils de tot tipus, entre d’altres.

«La contaminació per plàstics podria tenir un impacte negatiu a llarg termini per a la supervivència de la població de tortugues», explica Godley, que apunta que la humanitat necessita reduir les deixalles de plàstics. Els experts destaquen que l’espècie més vulnerable a aquesta situació és la tortuga Olivàcia degut a la seva forma de fer els nius i a les zones on s’alimenta. L’estudi ha comptat amb entrevistes a 106 experts que van rescatar i rehabilitar tortugues marines a 43 països.