Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la Nevada Grossa a Tàrrega

Es compleixen 75 anys de la Nevada Grossa de 1944 a Catalunya

La neu va ser especialment abundant a Ponent i al prelitoral de Tarragona, on es van fregar els dos metres acumulats. En canvi, a la meitat est la notícia va ser el temporal de pluja

Imatge de la Nevada Grossa a Tàrrega
Imatge de la Nevada Grossa a Tàrrega | Meteocat

 

La meteorologia és una de les grans passions històriques de molts catalans i catalanes i això fa que tinguem dates molt marcades a la nostra memòria de fenòmens extrems. L’hivern està especialment farcit d’efemèrides de temporals de neu, l’or blanc com molts el defineixen, i aquests dies es compleixen, precisament, 75 anys de la que es coneix com a Nevada Grossa, que va paralitzar mig Catalunya l’any 1944. 

Entre els dies 23 i 26 de febrer de l’any 1944, una forta nevada va afectar gran part del territori, però especialment les terres de Ponent, el prelitoral de Tarragona i l’oest de la Catalunya Central, on es van fregar els dos metres de neu. Una situació excepcional que va deixar neu el primer dia a gran part del país però que no va afectar, ni molt menys, de la mateixa manera tot el territori.

De fet, mentre a l’oest de Catalunya nevava sense parar i es registrava la nevada més important del segle XX a la zona, a la meitat est la pluja va ser la protagonista amb una cota de neu clarament més elevada i acumulant registres de més de 500 l/m² en algunes ocasions amb molts desperfectes.

Imatge del mur del pantà de Xoriguera de Terrassa destruït per l'aiguat
Imatge del mur del pantà de Xoriguera de Terrassa destruït per l'aiguat | Arxiu Municipal de Terrassa

 

Evolució d’un temporal històric

L’arribada d’una massa d’aire molt freda provinent del centre d’Europa va fer desplomar els termòmetres arreu amb valors de fins a 6º en alçada per sota de la mitjana. Tot plegat acompanyat d’una  entrada de vent humits del Mediterrani que va aportar neu a gran part de Catalunya el dia 23.

La situació es va complicar el dia 24, quan els vents de llevant es van reforçar i van aportar molta precipitació  que no va caure de la mateixa manera a tot arreu. A la meitat oest i al Pirineu, l’aire fred es va estancar i la neu va caure amb intensitat a totes les cotes, mentre que a la meitat est els vents temperats del mar van fer pujar clarament la cota de neu i la pluja molt abundant va ser la gran protagonista. La comarca de l’Anoia marcava el límit a l’interior entre la pluja i la neu.

La situació va durar fins el dia 26 i el resultat van ser moltes poblacions incomunicades a l’interior, on els gruixos van fregar els dos metres de neu al prelitoral de Tarragona i a Ponent, així com molts danys a causa de la pluja a la resta de Catalunya. Aquests són els registres més importants de neu i pluja d’aquell temporal històric, destacant els 180 centímetres de Falset, al Priorat, i els 525 l/m² a Susqueda, a la Selva: 

Mapa dels gruixos de neu més importants de la Nevada Grossa de l'any 1944
Mapa dels gruixos de neu més importants de la Nevada Grossa de l'any 1944 | METEOCAT

 

Mapa dels registres de pluja més importants del temporal del febrer del 1944
Mapa dels registres de pluja més importants del temporal del febrer del 1944 | Meteocat

 

Greus conseqüències d’un temporal que mai s’oblidarà

La forta nevada a Ponent i al prelitoral de Tarragona va deixar a milers de persones incomunicades, però els danys van ser encara més importants. Moltes teulades van cedir pel pes de la neu i serveis bàsics, com ara l’electricitat, el telèfon, el telègraf o els transports van quedar fora de servei durant molts dies. Una situació que era especialment dramàtica perquè el país es trobava en plena postguerra.

En algunes ocasions, algunes congestes de neu van perdurar fins el 24 de juny, per Sant Joan, cosa que explica l’excepcionalitat de l’episodi. La lenta fosa de la neu va provocar que l’aigua brollés durant molts mesos per tot arreu amb molts despreniments i esfondraments. 

Pel que fa a la pluja, la gran quantitat d’aigua caiguda en tan poc temps va provocar inundacions, desbordaments i molts problemes. El temporal va desbordar rius i rieres de tota la meitat est, com ara el Ter o el Llobregat, i van enfonsar-se molts murs i ponts, com ara el pantà de la Xoriguera de Terrassa. Tot plegat fa que l’any 1944 es mantingui a la memòria meteorològica de Catalunya com un any molt important de l’últim segle.