Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La pluja d’estels dels Quadràntids, tal com es veu al cel de Catalunya

A la matinada del 3 al 4 de gener, en llocs de foscor i bona visibilitat, forces persones apassionades de l’astronomia van estar pendents de la caiguda d'aquestes fugaces

Aquesta pluja d'estels destaca per la brillantor dels meteors
Exemple de pluja d'estels | Cedida

 

Tot i que la pluja d’estels dels Quadràntids és observable des del 27 de desembre al 10 de gener, aquest fenomen astronòmic com la resta de fugaces tenen un pic d’intensitat,  que va ser a darreres hores de la matinada de la nit entre el 3 i 4 de gener, durant les quals es podien veure aproximadament de 20 a 50 rastres brillants dels meteors en una hora.

Aquest any, la situació d’estabilitat atmosfèrica, cel estrellat i sense la interferència de la llum de la lluna que es trobava en fase nova, ha permès una observació òptima dels Quadràntids en direcció a la seva àrea font: ‘Quadrans Muralis. La primera pluja d’estels de l’any va tornar als millors cels foscs de Catalunya i d'Europa amb un espectacle de llums còsmiques impressionant.

Forces observadors astronòmics van mantenir-se desperts tota la nit per fotografiar el pas brillant dels meteors, fins i tot en contra del intens fred que va fer a l’interior del país, amb temperatures negatives de matinada a la faldilla del Montsec, sota les muntanyes de l’Alta Garrotxa, o en el punt culminant del massís de les Muntanyes de Prades.

Algunes fotografies fantàstiques de la pluja d’estels

Al seu observatori a la població de Prades, al Baix Camp, Aleix Roig, va poder fotografiar 3 fugaces amb la seva càmera Sony.  Aquest aficionat a l’astrofotografia no es perd cap oportunitat de veure en directe un fenomen astronòmic com aquest, o fins i tot ha captat l’explosió de supernoves o els colors sobrenaturals d’una constel·lació o una nebulosa llunyana.

Té una galeria de fotografies espectacular, tan de la seva càmera reflex com de la càmera del seu potent telescopi. En aquesta ocasió, des de la terrassa de casa seva i en el seu camp de visió només va poder captar aquestes poques tres en 800 imatges.

Segons explica, el fenomen es va comportar molt dèbil al seu sector, tot i que complia les condicions idònies per observar-les. En altres punts de Catalunya també es van poder fotografiar, amb una mica de sort i llarga exposició de la lent fotogràfica, 5 a la vegada en una hora. A la resta d’Europa, també es van poder captar, segons expliquen des d’Eslovènia amb molta activitat. Fem un repàs de les imatges que hem trobat de la pluja d’estels del dia 4 de gener.

Baixa activitat dels Quadràntids des de les muntanyes de Prades
Baixa activitat dels Quadràntids des de les muntanyes de Prades | Aleix Roig- Astrocat

 

Els Quadràntids vistos des de l'Alta Garrotxa la nit del 3 al 4 de gener
Els Quadràntids vistos des de l'Alta Garrotxa la nit del 3 al 4 de gener | Juan Carlos Casado- Observatori Astronòmic d'Albanyà

 

Meteor dels Quadrantids captat des del Berguedà
Meteor dels Quadràntids captat des del Berguedà | Jaume Cusidó

 

La pluja d’estels dels Quadràntids té l’origen en les restes de pols que segueixen un asteroide descobert el 2003 anomenat ‘2003 EH1’ pel seu descobridor Peter Jenniskens. Els Quadràntids, que només són visibles des de l'hemisferi nord, són les primeres de l'any, però hi haurà moltes més: Lírides (màxim, el 22 d'abril); Eta Acuàrides (6 de maig); Delta Aquàrides (30 de juliol); les famoses Perseides (12 d'agost); Dracònids (8 d'octubre) i Leònids (17 de novembre).