Imatge d'una tuba o tornado

Vídeo: Possible tornado a les Terres de l'Ebre aquest diumenge al matí enmig de les fortes tempestes

Els xàfecs han estat intensos a diversos punts. La pluja va acompanyada de molt fang

El temps s’ha embolicat més del que inicialment preveien els models meteorològics aquest cap de setmana. Els xàfecs i tempestes que havien d’arribar entre el vespre i nit de dissabte a diumenge han arribat finalment al matí. I ho han fet amb més força i extensió del que es preveia.

Les tamborinades han circulat a gran velocitat, però localment han estat molt fortes i acompanyades de pedra o calamarsa. Les més importants han caigut a l’interior i al sud de Catalunya. Però el més destacat és que possiblement ha tingut lloc un petit tornado.

Els fets han passat durant el matí enmig d’una forta tempesta a Tivissa, a la Ribera d’Ebre. Segons unes imatges enregistrades per Antoni Vidilla i publicades a ‘TV3’, el remolí de vent hauria afectat una zona de camps d’aquest municipi.

Aparentment, no hi hauria constància de danys materials greus i tot plegat hauria quedat en una anècdota i sorpresa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha reconegut la possibilitat d’un tornado a la zona i ha informat que farà un estudi per confirmar els fets.

Aquestes són les espectaculars imatges que s’han pogut veure aquest matí de diumenge, 20 de juny: 

Pluja de fang arreu

Les fortes tempestes no han deixat grans quantitats de precipitació perquè han passat a gran velocitat. Més enllà dels aiguats, també han aparegut ruixats febles i dispersos a tot arreu. Inclús hi ha hagut alguna tamborinada puntual i passatgera a prop de la costa al matí.

Però el més destacat de tot plegat ha estat que la pluja ha anat acompanyada de fang en tot moment. Tenim molta pols en suspensió provinent del nord d’Àfrica i el fang ho ha deixat tot ben brut. Cotxes, roba estesa, jardins, terrasses i tot el que tinguem a l’exterior, ha quedat empastifat per la gran quantitat de fang.

Sense cap mena de dubte, aquest ‘fangar’ ha estat tema de conversa a tot Catalunya durant el cap de setmana. A les zones on més ha plogut de l’interior han caigut entre 15 i 30 l/m². Però al voltant del Pirineu i Prepirineu hi ha plogut localment més, com els més de 55 l/m² de la Pobla de Lillet, al Berguedà.

Previsió per a les properes hores

La previsió indica que la situació millorarà clarament a partir del migdia amb tan sols restes d’alguns ruixats dispersos i més clarianes. El que sí que seguirem tenint serà un cel terrós i pols en suspensió. Potser a la tarda s’escaparà alguna nova tamborinada al sud de Catalunya.