Vinyes al Priorat amb neu.

Nevades a només 600 metres aquest diumenge a Tarragona

No s’espera molta precipitació, però el que caigui podrà ser en forma de neu a partir d’aquesta cota. Les zones on és més probable veure nevar seran les del prelitoral i als Ports

L’hivern s’ha avançat molt i de quina manera ho està fent. Després de l’arribada aquest dissabte del front fred d’origen polar que ha fet desplomar-se les temperatures amb pluja i neu, aquest diumenge farà fred plenament hivernal i la cota de neu baixarà molt, fins els 600 metres a gran part de Tarragona. 

La baixada de la cota més important es produirà de matinada. Les precipitacions seran més escasses a Tarragona aquest diumenge, però de nit i al matí en poden caure de febles, sense descartar-les la resta del dia. Això fa pensar que, si acaba nevant, seran fenòmens anecdòtics i no hi haurà més conseqüències. Tot plegat, després d’un dissabte en el que hem tingut la primera nevada general de la temporada al Pirineu.

Mapa de previsió per aquest diumenge a Tarragona
Mapa de previsió per aquest diumenge a Tarragona | Tarragona Digital

On serà més fàcil veure nevar?

Es dona el cas que l’aire més fred s’escolarà per la vall de l’Ebre i afectarà sobretot la zona de les Terres de l’Ebre, interior de Tarragona i comarques de Lleida. Les màximes més altes es mouran entre els 9º i els 14º, però seran més baixes a punts de muntanya i a l’interior. Això farà que la cota es mantingui al voltant dels 600 metresdurant tot el dia en aquests punts.

Tenint en compte aquestes dades, estem parlant que es pot veure nevar a punts com Prades, els Ports o les zones elevades de les Garrigues. A més, al Pirineu lleidatà nevarà a totes les cotes, i aquí sí que, en tot l’episodi, es poden acumular entre 15 i 30 centímetres de neu nova. 

Pel que fa a la resta de Catalunya, la cota de neu serà més alta i es mourà entre els 800 i els 1.000 metres, més elevada inclús a prop de la costa. S’esperen més precipitacions entre Barcelona, Girona i al Pirineu, amb un dia molt semblant al de dissabte. D’aquesta manera, es veurà nevar a les parts altes del Montseny, així com les comarques pirinenques i les muntanyes d’Osona, Berguedà o Solsonès. 

Alerta per nevades a 600 metres a Tarragona

Davant de la possibilitat que acabi nevant pel damunt dels 600 metres a molts punts de les comarques de Tarragona, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat una alerta per neu  a les comarques del Baix Camp, Priorat, Baix Ebre, Terra Alta i Montsià. En aquests punts, si acaba nevant es poden acumular fins a 5 centímetres de neu a partir dels 700 metres. 

Mapa d'avisos per neu per aquest diumenge
Mapa d'avisos per neu per aquest diumenge | Meteocat

Previsió per als següents dies

De cara a la propera setmana, sembla que les temperatures seguiran a la banda baixa del termòmetre amb valors que seran fins a 5 graus per sota de la mitjana de l’època. No obstant, poc a poc la temperatura s’anirà recuperant i, passada la Castanyada, recuperarem les xifres habituals. Pel que fa a la pluja, tindrem molta inestabilitat i no està clar si plourà molt o no, tot i que entre dimarts i dimecres podríem tornar a tenir una nova regada.