Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Inundacions i platges desaparegudes al Baix Gaià pel temporal

GEPEC recomana no retirar la «corretjola» arribada a les platges tarragonines pel temporal Glòria

Recorden que la planta és la millor fixadora de sorra de les platges que existeix

El pas del temporal Glòria ha tingut efectes negatius per allà on ha passat a les comarques de Tarragona. Un balanç de dues víctimes mortals, una a Cabacés i l'altra a l'Ametlla de Mar, diversos estralls en carreteres en forma d'esllavissades o desbordaments de rius i rieres; o de greus inundacions com les viscudes al Delta de l'Ebre. En conseqüència del temporal, a la sorra de les platges tarragonines també ha aparegut «Cymodocea nodosa», més coneguda localment com a «corretjola». Des del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) s'ha recomanat als ajuntaments on hagi arribat aquest algueró a les seves costes, no retirar-ho, ja que és la millor fixadora de sorra de les platges que existeix.

Al Tarragonès hi ha la praderia més gran de «corretjola»

Els diferents ajuntaments on ha arribat la «corretjola», segons GEPEC, s'afanyaran a retirar-la, però ells recomanen tot el contrari. Ho fan basant-se en uns resultats extrets amb la creació d'un camp de dunes experimental a la platja urbana de la Paella de Torredembarra. El 2012 van iniciar-se les proves amb un camp de dunes fixat i seguint les tècniques habituals usades per l'Estat i la Generalitat arreu. L'any 2015, les proves van seguir amb un altre fixat amb aquesta planta sense sembrar cap espècie, per continuar amb un tercer camp el 2018, tancant l'espai de platja sense fer-hi res. 

Després de les proves que es van realitzar, recuperant les dunes en tots tres camps, els resultats al del 2015 pel que fa a la cobertura vegetal van ser exageradament més elevats que als altres dos camps, la qual cosa assegura una major resiliència de les dunes. A més,  a la costa del Tarragonès hi ha la praderia més gran de Catalunya de «Cymodoea nodosa».

El GEPEC considera cabdal «no enretirar aquests estolons filamentosos arribats de la mar perquè conserven l'arena, esmorteeixen els embats de la mar, aporten un element estètic de primer ordre i són un element molt important per a la biodiversitat d'aquests ecosistemes». A més, enretirar-les suposa una despesa econòmica i d'energia exagerada per a despullar les platges de protecció de futurs temporals abans de la temporada de bany.