Imatge d'un termòmetre en plena onada de Calor

Rècord de temperatura màxima: dos municipis de Catalunya fan història

Els municipis d'Alcanar i Canaletes han arribat als 36 i 38,7 graus respectivament

L'onada de calor ha arribat aquest dijous, 12 d'agost, a Catalunya. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) han avisat que fins diumenge l'ambient serà «molt calorós».

Durant el primer dia d'aquesta onada de calor s'han batut rècords de temperatures molt elevades tant de màximes com de mínimes. De fet, els municipis d'Alcanar, a la comarca del Montsià i Canaletes, a l'Alt Penedès han sobrepassat els rècords absoluts de temperatura màxima.

En concret, el Meteocat ha informat que la localitat d'Alcanar ha superat els 36 graus i la de Canaletes els 38,7. En un principi poden semblar temperatures baixes que altres poblacions catalanes han assolit fàcilment, ja que hi ha indrets que han superat els 40 graus.

Rècords segons els més de 15 anys de dades recopilades

No obstant això, pels dos municipis les xifres registrades per les estacions meteorològiques són rècords històrics.

Segons els 30 anys de dades que la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) té d'Alcanar, aquest dijous la localitat ha superat la màxima històrica. Aquesta estava datada del 4 d'agost de 2018 amb 35,6 graus.

De Canaletes la XEMA té menys dades, però ja sumen un total de 19 anys. Segons la seva informació, la població ha  igualat el rècord històric del 29 de juny de 2019.

Poblacions catalanes superen els 40 graus i alt risc d'incendis

Aquest dijous, altres punts de Catalunya han assolit temperatures màximes de més de 40 graus. Sobretot diversos punts situats a la depressió Central, el prelitoral sud i fins i tot, al Pirineu.

L'entrada d'aquesta onada de calor ha provocat que el risc d'incendi augmentés perillosament. Els Agents Rurals, aquest dijous, han hagut d'activar el nivell 3 del Pla Alfa  en alguns indrets de Catalunya. La resta del territori tampoc surt ben parat, s'ha mantingut al nivell 2 i són pocs els casos les zones que estan a nivell 1.

A més, el cos ha activat el tancament d'accessos a 5 espais naturals i demanen «extrema precaució» i trucar al 112 en cas de veure una columna de fum.

De fet, tot i que els Bombers de la Generalitat ja han confirmat que està controlat, aquest 12 d'agost, es va declarar un incendi a la Pobla de Massaluca.

Segons les últimes dades es van cremar unes 75 hectàrees i es van necessitar fins a 100 efectius del cos català i 18 d'Aragó. Actualment, però, hi ha 11 camions, 6 vehicles lleugers i una unitat sinteritzada que estan fent tasques de manteniment.