Imatge d'un cartell que mostra la temperatura al carrer.

Temperatures de més de 43 graus: perill màxim a Catalunya

El Servei Meteorològic ha decretat el grau més alt de risc per l'onada de calor

Aquest divendres, 13 d'agost, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) havia previst que l'onada de calor seguirà augmentant i el seu pic arribar al cap de setmana. A més, s'ha decretat el grau màxim de perill, fins al número 6. Fins i tot, s'ha alertat que alguns indrets podran superar els 43 graus.

A primera hora del matí sembla que les temperatures baixarien en gran part del territori respecte a les d'aquest dijous. Això ha estat perquè en molts punts de Catalunya havien baixat les temperatures fins a 5 graus.

El perill de l'onada de calor és màxim

No obstant això, poc després el SMC ha emès comunicat alertant que la perillositat de l'onada arriba al grau 6, el màxim. El servei de meteorologia ha exposat que els «valors extrems» s'enregistraran a l'interior de Catalunya. Les temperatures sobretot s'enfilaran a la Catalunya Central, a les valls del Prepirineu, punts del prelitoral i a Ponent.

Així doncs, les màximes superaran en casos puntuals els 43 graus. De fet, aquest dijous hi va haver indrets com Artés, a la comarca del Bages i Gurb, a Osona, que van estar a prop d'aquesta xifra. El primer municipi va arribar a valors de 42,8 graus i el segons fins a 42,5.

La temperatura mínima serà «persistentment alta». Hi haurà punts on els valors no baixaran dels 25 o 26 graus.

Per aquesta durada, intensitat i extensió del cas el SMC ha emès alertes de Situació Meteorològica de Perill per onada de calor. En concret, del màxim possible que hi pot haver, del grau 6.

L'any 2019 hi va haver onada de calor comprable a l'actual

Segons el Meteocat el 2019 hi va haver una onada de calor amb unes característiques semblants a la que s'està produint aquests dies. En concret, les temperatures van pujar a finals de juny, entre els dies 25 i 30.

A diferència d'aquests dies, hi havia una homogeneïtat entre els valors de l'interior del territori i el prelitoral nord. En canvi, al litoral no va ser una pujada tant «extraordinària».

Els pic més als que es van registrar van ser Artés amb 43,6 graus el dia 28 de juny i Alcarràs amb  43,8  el 29 del mateix mes.