Imatge d'un infant remullant-se en una font.

Els terrorífics mapes d'avisos a Catalunya per l'onada de calor

Aquest migdia ja s'han registrat temperatures de més de 40 graus a la Catalunya Central, i se n'esperen a la tarda a Ponent | El perill d'incendi és molt alt i ja s'han declarat dos incendis de vegetació aquest dijous

Després d'una nit que ja ha estat especialment càlida a l'interior, amb mínimes que no han baixat dels 20 graus, el matí ha començat sent calorós aquest dijous. Si a les sis del matí ja es fregaven els 30 graus, a les dotze del migdia ja se superava els 40 en punts del Bages. Les prediccions del Servei Meteorològic apuntaven que després del preludi de dimecres, aquest dijous començaria de ple l'onada de calor. I així ha estat.

La previsió meteorològica per a la tarda: temperatures de més de 40 graus

Per aquesta tarda s'esperen temperatures de vora els 40 graus a tota la Catalunya Central, que es troba en situació meteorològica de perill molt alt. Així mateix, a la Plana de Lleida  i fins al Pallars Sobirà, que també es troben en perill molt alt, s'esperen temperatures superiors als 40. La nit tornarà a ser una d'aquelles que s'anomenen tòrrides, i precedirà un divendres en què hi haurà les mateixes condicions.

La xafogor  serà la línia mestra de la tarda. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, s'espera que la nuvolositat torni a augmentar per la meitat sud i oest del territori, on tendirà a quedar entremig i molt ennuvolat al llarg de la tarda, acompanyat de la pols del Sàhara  que l'aire calent africà ha transportat fins al cel de la Península.

A la resta del territori, el perill és alt excepte de la Val d'Aran, el Baix Empordà, el Maresme, el Barcelonès, el Garraf, el Baix Penedès, el Tarragonès, el Baix Camp, el Priorat i les comarques de l'Ebre. Al litoral, les temperatures són lleugerament més baixes, per sota dels 35 graus, mentre que a les Terres de l'Ebre sí que s'enfilen per sobre d'aquesta xifra.

Perill alt a gairebé tot el país a partir de divendres

Per als dos pròxims dies, segons el mateix servei meteorològic català, les comarques que avui dijous encara no estan en situació de risc, avançaran fins al perill moderat i alt. El Tarragonès, el Baix Camp, el Baix Penedès i el litoral barceloní i maresmenc, juntament amb el Baix Empordà, es trobaran ja en situació de perill moderat el dissabte.

Mentrestant, a les Terres de l'Ebre el perill serà alt a partir de divendres. S'espera que la calor pugi  un escaló més, que no baixarien dels 21 graus i només se suavitzarien lleugerament al litoral.

En paral·lel, tal com ha informat TarragonaDigital, el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini i Meteologix.com han fet públic un mapa de prediccions de temperatura a l'asfalt  i en superfícies  en contacte amb el terra. A Catalunya, a Ponent, a la Catalunya Central i a les zones interiors de la demacració de Catalunya es podrien registrar temperatures de més de 60 graus a l'asfalt o prop de terra.

Situació extrema a tota la Península, sobretot al sud, i excepció al Cantàbric

A la Península les temperatures també han passat els 40 graus a la meitat sud i a l'Aragó, i s'espera que tornin a tocar-los a partir de les quatre de la tarda. Tal com a Catalunya, es preveu un petit ascens per a divendres, que faria pujar les temperatures fins als 44  graus a Andalusia.

Entre el divendres i el diumenge es preveu el pic  de la calor. Les mínimes tampoc baixaran dels 25 graus a les zones amb les temperatures màximes més altes. Tan sols se salva el Cantàbric  i la zona costanera de Galícia

Activat el nivell 3 del Pla Alfa per fer front al risc d'incendis

Tornant a Catalunya, el perill d'incendi  també se situa a nivells elevadíssims. De fet, tal com va explicar la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, el risc és inèdit des de l'any 2003. Aquell període estival, llarg com aquest, van cremar un miler d'hectàrees, i enguany, amb el bosc català  ple de combustible i en regressió i estrés per l'acció del clima, es tem per la reproducció d'incendis simultanis.  Ja n'hi ha a Santa Maria de Miralles i a la Pobla de Massaluca.

Tant és així que, més enllà de la crida a la responsabilitat  i la precaució que ha fet el Govern català i les alertes d'Acció Climàtica, Interior va activar aquest dimecres el nivell 3 —el màxim— del pla Alfa dins el pla INFOCAT. S'ha activat en el nivell màxim al prelitoral i el litoral centre, a la Catalunya Central i en una àmplia zona de la confluència entre el Priorat, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Segrià.

El pla Alfa porta amb si restriccions severes en l'activitat social a un total de 279 municipis de 24 comarques  de Catalunya, els afectats pel nivell 3, que duraran fins al dimarts 17 d'agost. Han quedat cancel·lades les activitats agrícoles amb maquinària, l'acampada i les rutes a la natura i els transports a les zones forestals i els treballs en línies elèctriques i infraestructures. 

Els Agents Rurals tanquen els accessos a cinc espais naturals protegits

Més enllà, però, d'aquestes mesures, el pla Alfa implica també el tancament  d'accessos a diversos  espais naturals protegits del territori català, aquells que es troben dins les àrees que tenen més perill d'incendi. Són, en concret, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, la Serra del Montsec, la Baronia de Rialb, el Parc Natural de la Serra de Montsant i l'Espai Natural Protegit del Montmell i el Marmellar, al Penedès. Els Agents Rurals hi augmentaran la vigilància.