Tornen les tempestes i els aiguats a les comarques de Tarragona aquest dijous

Es preveu que probablement a partir del dijous, una nova situació de pluges generals i xàfecs torrencials pugui afectar l’extrem sud de Catalunya

Passats un parell de dies després del temporal tan important de pluges torrencials a tot el país, i especialment les comarques tarragonines, la treva més o menys seca s’acabarà amb un nou episodi de pluges intenses i alguns aiguats.

L’ambient humit típic de tardor no vol marxar del Principat i ja veiem d’aquí un parell de dies un dijous i un divendres complicat al sud de Tarragona i a molts altres punts de Catalunya. Sembla que possiblement, tal com alerta l’Agencia Estatal de Meteorologia, a la segona meitat del dijous començarien a formar-se a Tarragona nuvolades potents que vindrien acompanyades de tempesta i fortes pluges.

Una situació incerta però amb perill torrencial

A partir d’aquest dijous el sud de Catalunya com altres indrets de la costa mediterrània peninsular es veuran afectades per un marcat flux humit i inestable, resultat de la unió de dos borrasques que s’ajuntaran al sud de la península, una al Mediterrani i un front d’origen atlàntic. És una situació que pot comportar un temps molt insegur i sever, pròpies de gotes de fredes. 

AEMET informa que «l’episodi podria deixar precipitacions fortes i persistents, amb tempestes i acumulacions que podrien superar els 100 litres en 12 hores». Tant aquest dijous com el divendres els xàfecs intensos seran protagonistes a tota la província de Tarragona i el dissabte començarà a disminuir. A partir de llavors el temporal es concentrarà al País Valencià i regions veïnes de la meitat sud peninsular.

Mapa de alertes meteorològiques previstes aquest dijous a Tarragona
Mapa de alertes meteorològiques previstes aquest dijous a Tarragona | AEMET

 

En canvi, les temperatures tenen tendència a pujar una mica, sobretot les mínimes que comportarà matins menys freds, i el vent de gregal i llevant serà molt molest a la costa tarragonina. També s'espera un notable temporal marítim en aquest sector.

Les muntanyes tarragonines estan saturades de pluja

Els aiguats començaran la tarda de dijous a tota la costa nord mediterrània, des de Tarragona a Alacant
Els aiguats començaran la tarda de dijous a tota la costa nord mediterrània, des de Tarragona a Alacant | Meteociel- model ARPEGE

 

Durant la nit de dijous a divendres, segons aquestes primeres previsions, plouria molt i el terreny ja no pot absorbir més aigua. Els xàfecs tornarien a fer créixer el cabal dels torrents i les rieres de les contrades del Baix Camp, Priorat, Ribera d’Ebre, Montsià i Baix Ebre.

La situació podria provocar algunes inundacions als pobles i ciutats litorals. Cal tenir present les recomanacions de Protecció Civil i no realitzar accions imprudents en els moments d’aiguats. Intentarem concretar al llarg dels propers dies l’abast d’aquest nou temporal.