Ràfegues de vent de més de 120 km/h a Tarragona i algunes incidències

La ventada ha estat molt forta a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Alt Empordà, però s’ha deixat sentir a més comarques, com ara les de l’àrea de Barcelona o el pla de Lleida

La ventada anunciada per aquest dilluns ha arribat puntual i ha deixat registres importants. De fet, en alguns punts de la zona de l’Ebre i de l’Alt Empordà s’han registrat algunes ràfegues de més de 120 km/h. On més ha bufat el vent de mestral ha estat, precisament, a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, on hi ha hagut algunes incidències, però també s’ha deixat sentir al pla de Lleida i a l’àrea de Barcelona. A l’Alt Empordà la tramuntanada també ha estat molt important.

De fet, el telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a 47 trucades relacionades amb el fort vent, especialment a les comarques del Baix Camp i al Baix Penedès, però també al Barcelonès i al Ripollès. En aquest sentit, la ventada ha provocat la caiguda d’arbres i d’un cable telefònic i el tall del subministrament elèctric a 1.300 abonats al Vendrell. A la rambla d’aquest municipi ha caigut una caseta metàl·lica des d’un sisè pis que ha deixat malmesos alguns cotxes aparcats.  

A més, el vent, que ha accentuat la sensació de fred en un dia de ple hivern, també ha provocat problemes al Camp de Tarragona amb arbres i branques caiguts a diversos municipis, com ara Reus, Cambrils o Mont-roig del Camp. De fet, la caiguda de diversos arbres ha obligat a tallar temporalment la carretera C-14Z a Reus. També s’han retirat alguns materials perillosos de façanes per precaució.  

Una vuitantena d'avisos fins dimarts al matí

Els Bombers de la Generalitat han informat que entre les deu del matí del dilluns fins les set del matí del dimarts, han rebut una vuitantena d'avisos per incidències causades per les fortes ventades a Tarragona. Entre les deu del matí i les nou del vespre, es van registrar 56 avisos al Camp de Tarragona i 16 a les Terres de l'Ebre. Durant la nit,  entre les nou del vespre i les set del matí de dimarts, han rebut 12 avisos més al Camp de Tarragona i 3 a l'Ebre. En total, han sigut 87 avisos  a tota la demarcació de Tarragona en gairebé 24 hores. 

La gran majoria d'incidències en les quals els Bombers han hagut d'acuar ha sigut per arbres i pals caiguts a la via pública, trossos de teulades o cornisses cagidudes, tendals a punt de caure o bé objectes i pedres que s'han hagut de retirar del mig de la via. 

Imatge d'arbres caiguts a sobre de dos cotxes a Tortosa.
Imatge d'arbres caiguts a sobre de dos cotxes a Tortosa. | cedida bombers

 

Ràfegues de més de 120 km/h

La ventada ha estat molt intensa aquest dilluns a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Empordà i s’ha convertit en el primer temporal important de vent oficial de la temporada de tardor i hivern. Destaca especialment les ràfegues de 125 km/h a Portbou, a l’Alt Empordà, i els 121 km/h a Mas de Barberans, al Montsià. 

El fort vent també ha arribat al centre de Catalunya i al pla de Lleida, on s’han registrat ràfegues de fins a 80 km/h en zones elevades i entre 30 i 60 km/hm a zones urbanes, com ara l’àrea de Barcelona. Aquests són els registres de vent més importants registrats aquest dilluns:

 • Portbou: 125 km/h
 • Mas de Barberans: 121 km/h
 • El Perelló: 112 km/h
 • Mont-roig del Camp: 94 km/h
 • Almoster: 90 km/h
 • Reus: 80 km/h
 • Montserrat: 80 km/h
 • Benissanet: 76 km/h
 • Amposta: 76 km/h
 • Font-Rubí: 75 km/h
 • Constantí: 74 km/h
 • Alguaire: 74 km/h
 • Montseny: 73 km/h
El vent també ha arribat a l'àrea de Barcelona, com en aquesta platja de Gavà
El vent també ha arribat a l'àrea de Barcelona, com en aquesta platja de Gavà | Xavi Cabo

 

Fins quan seguirà bufant el vent?

La ventada es mantindrà durant les properes hores i fins a primera hora del matí de dimarts, especialment a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona. La tramuntana anirà a la baixa a L’Empordà, mentre que a mig matí i migdia de demà el mestral haurà desaparegut també a causa de l’arribada d’un front atlàntic que canviarà el temps de forma radical amb pluges. Fins llavors, encara es poden superar els 100 km/h en algunes zones, raó per la qual Protecció Civil manté activada la prealerta del Pla Ventcat.