Els Pallaresos desperta emblanquinat després de la calamarsada

Les tempestes viscudes ahir van ser de gran intensitat i van escombrar ràpidament les comarques de Tarragona

Després de la tempesta, arriba la tranquil·litat. En concret, al municipi dels Pallaresos, al Tarragonès, va caure una bona calamarsada deixant la població plena de petites pedres gelades que es van anar acumulant considerablement i, aquest matí, el paisatge que es veia en el municipi tarragoní, era la de  camps de conreu emblanquinats després de la tempesta caiguda durant la tarda d’ahir, la qual encara està present.

Una línia de tempestes que va escombrar molt ràpidament les comarques de Tarragona de sud-oest a nord-est, les quals van ser molt intenses i amb intensitat torrencial. Això sí, en passar ràpidament pel territori, no va donar temps a deixar grans quantitats d’aigua. Tot i això, en pocs minuts es van viure moments on es van descarregar forts aiguats, calamarsa, pedra, ventades i llamps i trons, deixant postals com les que tenia els Pallaresos aquest matí.

En el poc temps que va estar present en les comarques tarragonines, van deixar unes quantitats d’aigua considerable. Per exemple, en zones de la comarca del Tarragonès, com és Constantí, van caure un total de 5,3 litres per metre quadrat, o a Tarragona en van ser 3,7.

La calamarsada deixa imatges impressionants als Pallaresos
La calamarsada deixa imatges impressionants als Pallaresos | Gerard Recasens

 

La calamarsa deixa blanc el paisatge dels Pallaresos

Depenent de la zona on es van deixar veure aquestes tempestes, van caure grans de calamarsa o pedra, com és en el cas dels Pallaresos, on va caure una intensa calamarsada deixant imatges espectaculars del paisatge del municipi, tot i caure, en alguns moments, pedra.

La diferència entre una calamarsada i una pedregada és la mida del gel, ja que si són grans, de la mida d’un cigró, és calamarsa, però si supera aquesta mida, ja es considera pedra, com la que va caure en diverses zones del territori tarragoní, especialment, al Baix Penedès, on la mida de les pedres van ser més destacables.

 

Una línia de tempestes va escombrar molt ràpidament les comarques de Tarragona
Una línia de tempestes va escombrar molt ràpidament les comarques de Tarragona | Gerard Recasens

 

Tempestes en forma de ‘torbonada’ a les comarques de Tarragona

El front va arribar durant la tarda d’ahir, dimarts 20 de novembre, per Ponent i va creuar tot Catalunya fins a la nit, sorprenent amb la intensitat de les tempestes, ja que no s’esperava que fossin tan fortes.

El més destacat d’aquestes tempestes és que van circular en forma de ‘torbonada’, és a dir, un arc de pluja intensa que creua amb molta rapidesa, però que deixa efectes molt visibles amb fortes ventades i patacs d’aigua en pocs minuts. Un exemple és el viscut a Torroja del Priorat o a Riudoms, on van caure més de 2 litres en tan sols un minut.  Una quantitat molt important, però com va durar ben poc no es van acumular més litres. El vent també va ser molt destacable amb ràfegues que, en el moment de tempesta, van arribar a superar els 60 km/h.