Imatge de la pluja d'estels dels Perseids juntament amb la dels Delta Aquàrides a Prades

Els Perseids sobrevolen Tarragona: espectacular imatge d'un bòlid al cel

És el millor període per gaudir de les Llàgrimes de Sant Llorenç

Cada estiu, des de mitjan juliol i amb el seu punt àlgid des de principis d'agost fins a mitjans del mes, es pot gaudir de la caiguda dels Perseids. Conegudes com les llàgrimes de Sant Llorenç, és un autèntic espectacle visual al cel.

L'explicació de la caiguda d'aquests estels  és ben senzilla. El que es veu són partícules de pols de la mida d'un gra de sorra, que s'han desprès del mateix estel i creen efectes lluminosos. 

Un efecte lluminós que es crea quan els meteors travessen l'atmosfera terrestre. Un fenomen natural que es pot veure en la seva màxima expressió durant aquesta setmana d'agost.

Espectacular caiguda de Perseids

Els aficionats a l'astronomia estan gaudint de la caiguda dels Perseids durant aquesta setmana. Aprofiten les millors condicions meteorològiques per captar imatges espectaculars de la pluja d'estels.

Coincidint en el millor període per veure les Llàgrimes de Sant Llorenç, les xarxes socials s'ha omplert d'imatges precioses. En concret, a Twitter, Carlos Alcaraz (@Astrocorbera2) ha registrat un espectacular vídeo des de Corbera de Llobregat mentre una perseida sobrevolava Tarragona.

Les imatges s'han gravat a tres quarts d'una de la matinada d'aquest 12 d'agost. En la imatge es pot veure com cau un estel deixant un rastre de llum de color verd, evidenciant que és un bòlid. Fins i tot, fan broma si es tractaria d'una bengala.

Un estel fugaç són els petits fragments que es desintegren en entrar en contacte amb l'atmosfera de la Terra formant un flaix de llum al cel. En canvi, un bòlid, és quan el fragment és prou gran, esdevé més persistent i pot observar-se durant uns segons, deixant un rastre de llum verdosa.

Quan i on veure la pluja d'estels

La millor època per veure la pluja d'estels és segons la llum que farà la Lluna. Com menys il·luminació faci, el cel estarà més fosc, i es podrà gaudir de la pluja dels meteors en la seva màxima expressió. 

A més, també s'hi suma l'hora en què ens disposem a veure-la. Com més tard, millor es veuran els Perseids. Des de la mitjanit fins a l'alba s'haurien d'apreciar bé, però els experts asseguren com més avança la nit, més nombrosos tendeixen a ser els estels. 

També cal buscar un lloc allunyat dels nuclis de població i desplaçar-se on menys contaminació lumínica hi hagi. Una recomanació que fan els experts és col·locar-se mirant al nord o al nord-est per veure millor les Llàgrimes de Sant Llorenç.