Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'unes butlletes electorals

L'independentisme presenta vuit llistes a la demarcació de Tarragona de cara a les pròximes eleccions

Gairebé la meitat de les llistes estan liderades per dones | El PDeCAT i Primàries aposten per un cap de llista reusenc

Aquest divendres, 15 de gener, el  govern català dirà si es mantenen les eleccions  pel pròxim 14 de febrer o s'ajornen, per culpa de les dades epidemiològiques. Sobre la taula, l'opció de traslladar la cita amb les urnes al diumenge, 16 de maig. Mentrestant, però, la maquinària electoral segueix en marxa i ja es poden consultar, al Diari Oficial de la Generalitat, les llistes electorals que competiran pels vuit escons al Parlament de Catalunya que estan en joc a la demarcació de Tarragona. 

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Un cop d'ull a les candidatures tarragonines porta a extreure un seguit de conclusions. En primer lloc, i en el moment on la independència té el suport més baix de tot el procés, segons les darreres enquestes, a la demarcació de Tarragona es podrà votar a més candidats independentistes que mai. Fins a un total de vuit llistes electorals (ERC; Junts per Catalunya; CUP; PDeCAT; PNC; Primàries; Moviment Corrent Roig; i FNC) són de caràcter independentista. 

Es tracta d'un ventall d'opcions que van des de l'extrema esquerra, Moviment Corrent Roig, fins a la socialdemocràcia d'ERC, passant pel centredreta del PDeCAT o l'extrema dreta del partit identitari Front Nacional Català. 

10 dones al capdavant de les llistes electorals

Raquel Sans i Guerra, cap de llista d'ERC a la demarcació de Tarragona per a les elecions al Parlament del 14 de febrer del 2021
Raquel Sans encapçala la llista d'ERC a Tarragona per al 14-F | ERC

Un altre titular destacat és la presència de dones  al capdavant  de les  llistes electorals. Més enllà de l'obligació de mantenir la paritat, fins a un total de 10 partits han apostat per una dona com a número 1 de la seva papereta. Es tracta d'ERC, amb la diputada Raquel Sans que ascendeix a cap de llista; la socialista vallenca, Rosa Maria Ibarra, que repeteix posició; la cupaire tarragonina, Laia Estrada, que s'estrena com a cap de llista; i la popular Inma Rodríguez, qui també s'estrena liderant la llista del PP. 

A banda, també han apostat per una dona com a número 1, el Partit Nacionalista Català, amb Àurea Rodríguez; la formació d'ultradreta VOX, amb la seva presidenta provincial com a candidat, Isabel Lázaro; Estela Pascual, amb els animalistes de PACMA; Elisabeth Martín, com a número 1 del Moviment Corrent Roig; els minoritaris Per un Món Més Just presenten a Lourdes Franco; el Front Nacional Català porta una independent de cap de llista, Maria Montserrat Guasch; i per últim, Pascual Gómez, al capdavant de Recortes Cero. 

Marc Arza, cap de llista del PDeCAT, durant la conferència
El cap de llista del PDeCAT, Marc Arza. | Cedida

La pèrdua de pes polític de Reus i el creixement de Terres de l'Ebre

Sorprèn la pèrdua  de pes polític de Reus, la segona ciutat de l'àrea metropolitana de Reus, a les candidatures tarragonines. De fet, entre les formacions amb opcions d'aconseguir un escó, només dues aposten per un reusenc com a cap de llista. Es tracta, en concret, del PDeCAT, liderat pel reusenc Marc Arza, qui va ser regidor de l'Ajuntament de Reus, amb Carles Pellicer, durant gairebé vuit anys; i, també, de Primàries, que aposta per en Carles Prats, antic membre d'un altre petit partit independentista, Demòcrates. Reus aporta, a aquestes eleccions, els mateixos caps de llista que Valls. De la capital de l'Alt Camp són Albert Batet i Rosa Maria Ibarra.

Això sí, altres formacions aposten per fórmules més clàssiques, com un número 1 de Tarragona i un 2 per Reus. Aquest és el cas del PP, que presenta a Sebastià Domènech, antic regidor conservador reusenc i secretari general dels populars a les comarques tarragonines, i Ciutadans, que dona pas, al número 2, a un reusenc amb molts vincles a Salou, el prestigiós advocat Pere Lluís Huguet. Les anticapitalistes de la CUP aposten pel tàndem Tarragona-Reus: Laia Estrada com 1 i el reusenc Èdgar Fernàndez com a company de candidatura.

Cal destacar, també, el fort augment  de polítics  de l'Ebre  en posicions de sortida a les diferents candidatures. Els republicans van amb un veterà com Lluís Salvadó, de Deltebre, com a 2 de Sans; Junts per Catalunya també col·loca amb opcions d'assolir l'acta a un ebrenc. En el cas de la formació del president Carles Puigdemont es tracta d'una ebrenca, Mònica Sales, de l'EMD de Jesús.

El PDeCAT, que ha fet una llista amb una àmplia presència d'alcaldes i alcaldesses del territori, situa al batlle de Gandesa, Carles Luz, com a número 2 de la candidatura. La sorpresa s'ha produït a la llista de la coalició dels Comuns i Podem. La coalició d'esquerres ha rellevat a la seva diputada, la vendrellenca Yolanda López, del número 1 i ha col·locat al capdavant de la seva candidatura al regidor de Movem Tortosa, Jordi Jordan. 

A més a més, els veïns i veïnes de Terres de l'Ebre tindran l'opció de votar a una llista exclusivament ebrenca: Som Terres de l'Ebre. Falta saber si tenir una llista només amb ebrencs és el primer pas per saber si les comarques del sud es transformaran, com sempre s'ha dit, en la cinquena província de Catalunya.