Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una càrrega policial a Tarragona arran de les protestes per la sentència dels polítics catalans

L'independentisme, entre el front judicial i el polític en el primer aniversari de la sentència del procés

L'ANC escalfa motors per un acte aquest divendres

Imatge d'una càrrega policial a Tarragona arran de les protestes per la sentència dels polítics catalans
La Rambla Nova es va convertir en un escenari, per alguns moments, de guerrilla urbana | Àngel Ullate

El 14 d'octubre de 2019 la sala Penal del Tribunal Suprem de Justícia emetia la  sentència de la causa especial 20907/2017, la causa dels polítics catalans, i els dos líders socials, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que van protagonitzar els fets de la tardor de 2017. 

La sentència va suposar un cop molt dur pel moviment independentista. En total, sumant totes les penes de presó dels  condemnats, eren més de 100 anys de presó. Durant una setmana, les quatre capitals catalanes, (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona), van ser escenari de nombrosos  aldarulls que, en el cas de la capital tarragonina, feia molts anys que no tenien lloc. De fet, si d'alguna cosa té fama Tarragona, és de ciutat tranquil·la, conservadora i més aviat espanyolista. L'octubre de 2017 i el de dos anys després, sigui quin sigui el motiu que va acabar causant els aldarulls a la ciutat, va demostrar que Tarragona ha canviat i el canvi ja ha arribat, també, a les institucions.

Un any després d'uns aldarulls que van sacsejar la ciutat, i Catalunya, l'independentisme es troba entre el front judicial i el polític. Al front judicial hi ha pessimisme i al polític, fora de la lluita partidista, optimisme.

Tres joves tarragonins

En una entrevista al programa de Ràdio Ciutat de Tarragona, 'Tarragona 100x100', conduït pel periodista Ricard Lahoz, l'advocat tarragoní Pere Grau, del grup 'Juristes per la República', explicava la situació actual del front judicial. En total, aquesta associació presta serveis jurídics a 46 persones investigades, tant per l'1 d'Octubre, com pels aldarulls o els fets de la Jonquera. Tots ells es troben en  fase d'instrucció  excepte un parell. Un d'aquests casos que està a l'espera de judici és el del jove tarragoní, David Solé, que va ser detingut a Barcelona. Solé serà jutjat l'11 de gener de l'any vinent. 

David Solé va estar prop d'un mes en presó preventiva  i ara ha de fer front, segons Grau, a la petició de quatre anys de presó per desordres públics i atemptat contra l'autoritat. L'advocat tarragoní és pessimista, en general per tots els investigats, i considera que l'estament judicial està dirigit a materialitzar un  escarment. Sobre la Laura i el Joan, els altres joves detinguts, Pere Grau valora el paper que va fer la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va coincidir amb ells a la presó i els va acompanyar.

Tarragona, al centre dels aldarulls

Imatge d'una de les jornades de protesta a Tarragona, l'any passat, per la sentència del procés
Tres joves tarragonins van acabar empresonats arran de les protestes de l'any passat | TarragonaDigital

Un record que guarden els tarragonins a la memòria és com els seus carrers, habitualment d'ordre, es van transformar en alguns moments en escenaris de  guerrilla urbana: sirenes sonant a tot drap per l'avinguda Roma; foc a la Rambla Nova; detencions, si menys no, polèmiques;  barricades  al centre de la ciutat; i el greu atropellament d'un menor a l'avinguda Marquès de Montoliu. Queia la nit i la ciutat abandonava la seva calma habitual de tardor per passar a ser el centre de la notícia.

Pere Grau, advocat tarragoní, té la teoria que aquestes imatges es van veure perquè van vindre provocadors, persones amb la cara tapada que incitaven a la gent a manifestar-se. De fet, Grau arriba a identificar a aquests provocadors com  agents de la  policia nacional, assegurant que a un d'aquests manifestants va veure com se li queia la placa al terra. La idea d'aquesta provocació, i de centrar tots els aldarulls a les quatre capitals catalanes, era fer veure que l'independentisme era violent.

Òscar Hijosa, coordinador de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) a Tarragona, no va tan lluny. Quan se li pregunta per què hi va haver tants aldarulls a Tarragona, Hijosa apunta que «gent d'altres municipis va venir a manifestar-se a la ciutat. Som la  capital  de la segona àrea metropolitana de Catalunya, d'importància cabdal en una futura república».

El màxim representant a Tarragona d'una de les dues associacions independentistes més potents del país avança que «de cara a aquest divendres, estem preparant una acció que acabarà amb tots els participants confluint a Lledoners». Per últim, Òscar Hijosa aporta, un any després dels aldarulls, una visió optimista de l'estat actual de l'independentisme: «Tarragona està  millor  que mai. En pocs anys, l'independentisme ha fet el salt del 15 al 51%; l'Ajuntament ara és republicà i independentista; la Diputació també és de caràcter independentista... Si això ens ho haguessin dit fa 10 anys, diríem que estem bojos!».