Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laura Borràs, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats.

L'avís de la CUP a Laura Borràs: «JxCat no és dels nostres»

Carles Riera demana a l'independentisme una «estratègia unitària» i garantir «la confrontació amb l'Estat»

Laura Borràs, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats.
La CUP ha enviat un avís d'allò més contundent a Laura Borràs. | EP

El número 2 de la CUP per Barcelona, Carles Riera, ha deixat clar que la ideologia de Junts per Catalunya està molt lluny de la dels anticapitalistes. «JxCat no és dels nostres», ha afirmat el diputat durant una roda de premsa aquest dimecres al vespre. Ho ha fet en resposta a unes declaracions de Laura Borràs, on deia que la CUP era «dels nostres» però lamentava el veto a la seva hipotètica investidura per estar imputada, un veto que després els cupaires van esmenar.

«JxCat no és dels nostres»

Riera ha explicat que el seu partit defensa «un projecte de superació del capitalisme». Amb tot, però, ha demanat que els de Carles Puigdemont se sumin a una «estratègia unitària» independentista que garanteixi «la confrontació amb l'Estat» i porti l'amnistia i un referèndum.

Riera ha recordat que la CUP és una candidatura que defensa «la independència, l'ecologisme, el socialisme i el feminisme per tots els Països Catalans». Segons ell, un estat català és una eina per derrocar «el règim del 78» i «obrir la porta» al seu projecte polític. Amb tot, creu que JxCat ha de formar part del moviment independentista, que ha d'impulsar «el conflicte», la «mobilització social», la «desobediència civil» i la «sobirania institucional», per guanyar un referèndum d'autodeterminació i aconseguir l'amnistia.

Segons ell, per arribar a un estat propi també cal «recuperar la iniciativa en el terreny internacional», perquè organitzacions supranacionals puguin «arbitrar una solució democràtica» per a Catalunya, és a dir, per Riera, un referèndum. El diputat des del 2016 creu que l'Estat no ho acceptarà, així que l'independentisme s'ho haurà de «guanyar» amb mobilització, desobediència i «fermesa institucional».

A més, ha asseverat que la comunitat internacional només actuarà quan «el conflicte arribi a tal nivell que faci inevitable i irreversible un escenari multilateral resolutiu». És per això que, segons ell, cal «un treball d'aliances i de diplomàcia internacional» davant d'organitzacions mundials de defensa dels drets democràtics.

Crítiques al PSC

D'altra banda, ha lamentat que el PSC situï l'actual gerent del parc de salut Mar, Olga Pané, com a consellera de Salut si arriba a la Generalitat. Riera ha criticat que la proposta busqui la «consolidació del model actual» i no vagi en la línia «d'eliminar el sistema sanitari privat» i posar «tots els recursos» al servei de la ciutadania. La CUP defensa que els recursos de la sanitat privada es posin en mans de la pública i que es creï una farmacèutica pública.

En la mateixa línia, ha criticat que tant el govern de l'Estat com el de la Generalitat estiguin «canalitzant» els fons europeus post-pandèmia per «refinançar empreses de l'ibex-35» en lloc de reforçar «serveis públics» i l'economia arrelada del país.