Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una mesa electoral en unes eleccions anteriors

Set de cada deu reusencs canviaran de col·legi electoral el 14 de febrer

Només es mantenen quatre dels col·legis electorals habituals, i no acolliran les mateixes meses que sempre

La gran majoria de votants de Reus no podrà exercir el seu dret a vot al col·legi electoral habitual el pròxim 14 de febrer. Per assegurar-se que qualsevol persona té clar on ha d'anar a votar es demana prestar especial atenció a la targeta censal que es rebrà a casa, però també s'han activat diferents mecanismes, com un web de l'Ajuntament on només cal introduir el DNI, NIE o passaport per saber on correspon votar.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

També s'ha habilitat el Geoportal, on clicant sobre una adreça al mapa ja s'hi especifica quin col·legi electoral li correspon el pròxim 14 de febrer i s'ha actualitzat la informació a la carpeta ciutadana d'aquells veïns que la tinguin activada. A més, des del consistori es posarà en marxa una campanya de difusió amb cartelleria, enviament de missatges mòbils i correus electrònics.

Per últim, també es reforçarà el servei telefònic de l'Ajuntament —tant el 010 com el 977 010 010—. Tot plegat perquè, de les 71.435 persones amb dret a vot a Reus, 49.852 l'hauran d'exercir en un col·legi electoral diferent de l'habitual, prop d'un 70%. Durant la presentació del dispositiu, l'alcalde, Carles Pellicer, ha assegurat que «votar serà segur, però caldrà que tothom extremi les mesures de seguretat i higiene».

Tanquen nou col·legis electorals i n'obren onze

Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda i responsable municipal del dispositiu, ha detallat que de les 120 meses electorals que hi ha a la ciutat, 83 canvien de local. A la pràctica, remarca, això vol dir que fins i tot aquells ciutadans que vegin que el seu col·legi electoral habitual sí que s'obre, també han de comprovar si la seva mesa electoral ha canviat d'espai.

Nou dels col·legis que fins ara obrien no ho faran. Es tracta dels col·legis Joan Rebull, Ciutat de Reus, Cèlia Artiga, Prat de la Riba, Pompeu Fabra, General Prim, Misericòrdia, Rosa Sensat i l'Institut Baix Camp. Tots ells han quedat substituïts per, almenys, un altre punt de votació, tot i que tampoc s'hi han traslladat totes les meses electorals.

Els centres que s'incorporen al dispositiu electoral del pròxim 14 de febrer són les escoles La Vitxeta i Isabel Besora i l'Institut Escola Pi del Burgar, a més d'altres espais municipals com són els polilleugers Ciutat de Reus, Cèlia Artiga i Alberich i Casas, la sala polivalent de La Palma, el Centre d'Art Cal Massó, firaReus —al Tecnoparc—, la Biblioteca Xavier Amorós i el Centre Cívic Migjorn.

Aquestes onze instal·lacions se sumaran als quatre col·legis electorals habituals que sí que s'habilitaran per les eleccions catalanes, però que no acolliran les mateixes meses. Es tracta de l'Institut Salvador Vilaseca, el Pavelló Olímpic, l'escola Rubió i Ors i l'escola Teresa Miquel.

EPIs per les meses i franges horàries pels votants

El mateix compromís amb la salut dels votants i dels membres de mesa l'ha volgut remarcar el regidor de Salut reusenc, Òscar Subirats. «Hem posat aquell conjunt de mesures per garantir el dret a vot de manera segura; votar és segur», ha afirmat. No només s'han escollit espais més ben ventilats o més grans, sinó que també s'han establert circuits d'entrada i sortida en cadascun d'ells.

S'han previst tres franges d'accés als col·legis electorals que, si bé no són d'obligatori compliment, sí que es demana la col·laboració ciutadana per fer-les efectives. De nou a dotze del matí es demana que votin les persones de risc o amb patologies que podrien agreujar una infecció de Covid-19.

Entre les dotze del migdia i les set de la tarda el gruix de la població, i la darrera hora, entre set i vuit del vespre, les persones que han donat positiu en coronavirus o estan confinades per haver tingut algun contacte. Serà en aquesta darrera hora quan, als col·legis electorals, es reforçaran els Equips de Protecció Individual.

Els membres de les meses electorals tindran mascaretes homologades i pantalles individuals de plàstic, tot i que no s'habilitaran mampares que cobreixin cada taula. També se'ls distribuirà l'equipament EPI de cos sencer perquè en facin ús de set a vuit del vespre.

Subirats ha volgut insistir en el missatge de calma i seguretat; «anar a votar no ha de ser diferent que anar al supermercat o al metge», ha exposat. Es demana portar mascaretes homologades, el vot preparat de casa, si pot ser sense haver ensalivat la cola del sobre, assegurar-se del col·legi on correspon votar i limitar tant com es pugui el temps d'estada.

Hi haurà circuits marcats d'entrada i sortida a cada col·legi electoral, a més d'un responsable Covid municipal. La seva funció és controlar que es compleixen les mesures i directrius establertes, a més de resoldre els dubtes que pugui tenir la ciutadania durant la jornada electoral pel que fa a les restriccions.

És personal que l'Ajuntament de Reus haurà contractat i al qual s'haurà format adequadament, segons ha detallat Subirats. Per últim, Caballero ha detallat que els espais es desinfectaran adequadament, motiu pel qual ja s'ha previst que molts d'aquests col·legis electorals no siguin operatius l'endemà de les eleccions.