Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Eleccions municipals.

Els cartells, la carta de presentació dels alcaldables de la regió

Fem un cop d'ull als cartells electorals més destacats al territori

Cartells Reus.
Els cartells ja són als carrers de Reus des de la mitjanit de divendres. | Jordi Olària.

 

En plena campanya electoral i més enllà d'actes i mítings que sovint congreguen poca més ciutadania que la ja convençuda de votar aquell partit, els cartells electorals s'incorporen com un element més a l'espai urbà. Cares, fotos d'equip, eslògans i colors són les eines de les formacions per captar algun vot. A  TarragonaDigital.com ens volem fixar avui en els cartells, la carta de presentació dels partits que es presenten a les eleccions municipals.

Hem fet un 'tour' per cinc de les capitals comarcals de les comarques de Tarragona per prendre-les com a referència: Tarragona, Reus, el Vendrell, Valls i Montblanc. Per acabar,  fem escala a l'apartat més irreverent i mostrem alguns dels cartells més curiosos que ja hem pogut veure aquesta campanya.

 

tarragona
'Tarragona, millor amb Ballesteros' és l'eslògan del batlle tarragoní des de 2007. | Àngel Ullate

 

Candidats per sobre de sigles a Tarragona

Els cartells amb els quals els partits polítics han donat el tret de sortida a les eleccions municipals a la ciutat de Tarragona no destaquen per la seva originalitat però sí que conviden a diferents tipus de lectures de caràcter polític. Tots els partits aposten per portar a un segon pla la marca electoral i centrar-se en el candidat, l’autèntic plat fort de les eleccions als ajuntaments.

Els socialistes han apostat pel seu trumfo gros, el candidat a la reelecció, Josep Fèlix Ballesteros, qui ocupa l’espai principal del seu pòster. El lema: «Tarragona, millor amb Ballesteros». El seu soci durant el mandat 2015-2019, el Partit Popular, juga la carta de la gestió i l’estrenat alcaldable popular, José Luís Martín, va acompanyat d’un lema amb tipografia més gran que el seu propi nom: «Soluciona».

Cartells de Tarragona
Alguns dels cartells electorals de Tarragona, on destaquen els de Ciutadans. | Àngel Ullate

 

Els republicans també trien el seu candidat, Pau Ricomà, per ocupar gran part del seu cartell electoral mentre que, com a lema, aspiren a recollir el presumpte sentiment de malestar amb la gestió de Ballesteros: «Vota el canvi!». Ciutadans surt amb el seu cap de llista Rubén Viñuales ocupant gairebé tot l’espai mentre que com a lema: «La Tarragona de tots!»

S’ha de parar atenció en una formació minoritària, i de caràcter municipalista, com Assemblea per Tarragona, per veure una altra cara que no sigui la del cap de llista al cartell electoral.

tarragona
Els cartells ompliran la ciutat fins als comicis del dia 26. | Àngel Ullate

 

Candidats o equips: els cartells a Reus

Poques sorpreses als cartells electorals de Reus, que es poden dividir en dos grups, els que prioritzen el candidat o candidata, i els que opten per reivindicar feina d'equip a través d'una foto col·lectiva, més o menys multitudinària. En el primer capítol també hi podríem trobar dos subgrups, el de les cares més serioses i el de les més simpàtiques. Un exemple són Carles Pellicer, de Junts per Reus, Noemí Llauradó, d'ERC, Débora García, de Cs, o Lluís Pallejà, de Primàries. Són quatre de les formacions que han optat per un cartell més sobri i personalista, almenys per als cavalls de fusta de la via pública.

Andreu Martín, del PSC, Sebastià Domènech, del PP o Juan Carlos Sánchez, de dCIDE, apareixen amb un somriure més destacat. En certa manera també Pilar Flamenco, d'En Comú Podem Reus, que també surt acompanyada dels números dos i tres de la llista electoral. Una opció que també han seguit Entre Veïns, amb les cinc primeres persones de la butlleta electoral al cartell.

En l'apartat de fotos col·lectives, la CUP i Ara Reus. A la plaça de la Dona Treballadora i davant del pavelló dels distingits de l'Institut Pere Mata  respectivament, han volgut copsar no només tota la candidatura sencera, sinó també persones que els donen suport sense formar-ne part.  La CUP, de fet, ha penjat dos models de cartell diferents, un dels quals no compta amb cap cara, només amb text.

El Vendrell, una aposta clàssica

Els cartells de campanya per a les municipals del Vendrell es mouen, la gran majoria, dins del classicisme. Pràcticament tots incorporen el lema de campanya i les principals diferències es troben en qui té el protagonisme. Partits com el PSC, Centrats, el PP o Somi aposten decididament pel seu cap de llista, mentre que altres com la coalició d’ERC i Som Poble, o Ara el Vendrell mostren a tots els integrants de la llista.

En un punt intermedi hi ha Podem i Pel Vendrell Primàries, que es decanten per posar el focus en els primers de la llista. Per la seva banda, Junts pel Vendrell té fins a tres cartells diferents, un amb la candidata sola, un altre amb els primers de la llista i un tercer amb tots els integrants de la candidatura.

En aquest context, destaca el cartell de l’AVP, la candidatura de les platges i urbanitzacions, en el qual no hi ha cap membre, seguint la seva línia de no destacar a persones individualment. El cartell més curiós és el del PP, amb Jero Merino acompanyat de l’àngel Tobias, que ens commina a votar el candidat popular.

Els candidats a l'alcaldia de Valls amb els seus cartells electorals.
Els candidats a l'alcaldia de Valls amb els seus cartells electorals. | Albert Oliva

 

A Valls, tots els caps de llista... excepte la CUP

Finalment, a Valls són 7 les candidatures que es presenten a les eleccions municipals d’aquest mes de maig. Uns comicis que a la capital de l’Alt Camp són entesos en clau plenament femenina, ja que  5 dels partits polítics que hi concorren tenen com a cap de llista una dona. En aquest sentit, els cartells de Ciutadans, el Partit Socialista i Esquerra Republicana són els de major proporció, seguits dels de Junts per Valls, Podemos, la CUP i el PP.

Gairebé en la totalitat dels cartells, la proposta gràfica és personalista i fixa com a punt d’atenció la persona que és cap de llista, tot i que diversos partits compten amb eslògans que advoquen cap a la pluralitat de la candidatura, com és el cas de l’«Estem per tu» d’ERC o «El Valls que volem» del PSC. Només la CUP destaca amb un cartell en el qual apareixen tots els membres de la candidatura.

Cartells de Montblanc
Els candidats a l'alcaldia de Montblanc, amb els seus cartells electorals. | Júlia Giribets

 

Un cartell sense lema a Montblanc

A Montblanc, Josep Andreu presenta un cartell amb una imatge on apareixen els membres de la llista electoral  en un lloc emblemàtic del municipi com és l’entorn del Pont Vell, recentment remodelat. Una frase simple però molt clara acompanya la imatge: ‘El 26 de maig, vota’ns’.  El cartell de Junts per Montblanc dona més protagonisme al votant que hauria de portar Marc Vinya a l’alcaldia. Sota el lema ‘La nostra força ets tu!’, la formació ha optat també per una imatge de campanya on apareixen els membres de la candidatura i han creat una segona versió amb la típica foto de primer pla del candidat.

La FIC ha optat per un cartell més discret pel que fa a la mida, sense cap lema concret, sinó demanant únicament el vot, acompanyat d’una imatge del candidat, Toni Gutiérrez. En una altra versió, han fet un cartell amb una infografia sobre els motius pels quals s’ha de votar a aquesta formació.

Per últim, el PSC, ha optat pel clàssic cartell amb la cara del candidat, però no ha repetit la fórmula que ha fet servir en molts municipis amb el lema ‘El Montblanc que volem’, sinó que ha posat èmfasi en l’alternativa que suposa aquest partit, amb la frase ‘El moment del canvi a Montblanc’.

Els cartells més curiosos

De cartells electorals, però, també n'hi ha que donen peu a la broma o a la curiositat. En les escasses hores que fa que ha començat la campanya electoral, n'hem recopilat alguns exemples puntuals, que ben segur que aniran 'in crescendo' els pròxims dies, a mesura que les xarxes socials els vagin viralitzant.

Primer exemple: Camí Mendoza, l'alcaldessa de Cambrils per ERC, ha decidit jugar amb el seu propi nom a l'hora de fer l'eslògan electoral. Un joc de paraules que crida l'atenció:

Camí Mendoza.
L'alcaldessa de Cambrils Camí Mendoza s'ha abonat al joc de paraules amb el seu nom de pila. | TarragonaDigital.com

 

Fins i tot hi ha cartells amb faltes d'ortografia clamoroses. A Roda de Berà, la formació Roda En Comú ha girat l'accent a aquesta darrera paraula, que es repeteix en dues ocasions al seu cartell electoral. La u amb accent obert, una manera de començar la campanya amb mal peu

Roda en Comú.
Roda en Comú ha difós el seu cartell... amb falta d'ortografia inclosa. | Cedida

 

Pel que fa a disseny, ha cridat l'atenció un cartell de la Pobla de Montornès. Per ser justos, cal dir que no és de campanya, sinó que s'ha fet servir durant les setmanes prèvies a través de la xarxa. L'alcalde Josep Maria Santamaria, que ha deixat el PSC i es presenta per Centrats, ha fet córrer un cartell preelectoral de disseny, si més no, singular:

Josep Maria Santamaria, alcalde de la Pobla de Montornès.
Un dels cartells preelectorals de l'alcalde Santamaria a la Pobla de Montornès | Cedida

I un darrer: l'esmentat cartell de Jero Merino, candidat del PP al Vendrell. S'hi barreja l'aparició de l'àngel Tobias, amb el candidat fent el mateix gest que l'estàtua que hi ha al capdamunt del campanar de la capital del Baix Penedès, i un eslògan amb la simpàtica rima: 'Hagamos juntos el camino, elige a Jero Merino'.

El cartell de Jero Merino al Vendrell.
El cartell de Jero Merino al Vendrell. | Cedida

Són tan sols alguns exemples de cartells electorals curiosos... n'heu vist algun més, a les comarques de Tarragona? Ens els podeu enviar a info@tarragonadigital.com i els publicarem!

També et pot interessar