Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El diputat de Ciutadans per Tarragona, Matías Alonso, al faristol del Parlament de Catalunya

Ciutadans promet ajuts directes a empreses, treballadors i autònoms

Malgrat assegurar que vol «passar pàgina», Matías Alonso ha dedicat bona part de l'exposició al cicle de la Cambra de Comerç a carregar contra l'independentisme

La xerrada de Matías Alonso, cap de llista de Cs per Tarragona a les eleccions de diumenge vinent, ha estat la més concreta pel que fa a promeses electorals del cicle organitzat per la Cambra de Comerç de Reus. L'exposició inicial del candidat s'ha centrat, en bona part, a carregar contra l'independentisme amb el qual afirma que el Govern català ha estroncat el potencial econòmic de Catalunya.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

La segona part sí que l'ha omplert de propostes d'ajuts econòmics per a empreses, treballadors i autònoms afectats per la crisi actual. Dos dels punts en concret li han valgut l'aplaudiment del president de l'ens, Jordi Just. S'ha mostrat d'acord amb la promesa de simplificar la burocràcia en l'àmbit empresarial i amb el compromís de crear un programa per a la digitalització tant de l'administració com de les petites i mitjanes empreses.

La «roda de hàmster» i el «victimisme impostat»

L'arrencada de l'exposició de Matías Alonso ha mantingut la línia habitual de Cs. «L'economia catalana s'està ressentint de l'estèril picabaralla de pati d'escola en la qual sembla haver-se convertit la política a Catalunya», ha afirmat. Tot i presentar-se amb la voluntat de «passar pàgina», bona part de la seva intervenció s'ha centrat precisament en aquest aspecte.

Considera que la política de la Generalitat ha suposat «una pèrdua de temps i de diners», que el govern de JxC i ERC ha sigut una «roda de hàmster» al voltant de la independència i que han practicat un «victimisme impostat» repetint el lema que «Madrid ens roba».

Amb tot, assegura que Cs es presenta a les eleccions per «deixar les nostres diferències de banda» i reclama el mateix a la resta de partits. Una actitud que ha de servir, apunta el cap de llista, per sortir de «l'atzucac del procés» i reparar una «societat fracturada».

La recepta del partit per a la pròxima legislatura és «un govern moderat, respectuós amb l'ordenament democràtic i que prioritzi l'agenda econòmica i social». Acompanyat, a més, d'una reducció d'impostos, com el de successions, i de mesures dirigides a aprimar la burocràcia.

Ajuts econòmics directes a empreses, treballadors i autònoms

Encara que les enquestes no situen la formació en posicions de repetir la victòria electoral dels darrers comicis, Alonso ha desplegat un ampli ventall de promeses electorals, les més concretes que s'han promès durant el cicle, per combatre els efectes de l'actual crisi econòmica derivada de la pandèmia.

Entre altres compromisos hi ha el d'establir «un pla d'ajudes directes per a Pimes industrials equivalent al 15% de la facturació de l'anterior exercici i ampliar el sol industrial», complementar els ajuts dels ERTO per garantir que els treballadors ingressin, almenys, el salari mínim interprofessional i un pla de rescat per a Pimes i autònoms «del 75% de la facturació perduda».

Ajuts directes al lloguer de locals comercials de fins a 4.000 euros i l'impuls del comerç electrònic i les ajudes perquè el comerç tradicional s'inclogui a les plataformes de compra i distribució digitals són algunes altres de les propostes que Alonso ha afirmat que, si no s'integren al govern català, proposaran des de l'oposició durant els pròxims quatre anys.

La segona part de la sessió es dedica a respondre el qüestionari de la Cambra de Comerç, amb menys concreció per part d'Alonso en alguns dels punts. De manera concisa ha prioritzat el desdoblament de la C-14 entre Alcover i Montblanc i fins a Tàrrega per sobre de les altres tres vies proposades.

En segon lloc considera urgent adequar la carretera entre Reus i Cambrils, en tercer lloc l'eix de l'Ebre i per últim, la carretera que uneix Montblanc amb Santa Coloma de Queralt i l'Anoia. També ha estat breu en la resposta sobre l'Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona.

Un organisme que creu que pateix el centralisme barceloní de la Generalitat i que, tal com reclama la Cambra, aposta perquè se n'augmenti el pressupost. S'ha mostrat favorable, també, a la creació de l'ATM de les Terres de l'Ebre. Pel que fa a l'Aeroport de Reus i la Taula Estratègica, considera que l'equipament «ha de ser el de referència de les destinacions turístiques de Tarragona, però no només».

«S'ha de promoure l'aeroport com a destí turístic», un primer pas que confia que serveixi per augmentar la demanda i que, per lògica de mercat, això acabi suposant la implantació de bases d'operacions d'aerolínies amb connexions regulars des de Reus. Precisament per millorar la connectivitat de l'aeroport reclama «augmentar la necessitat de creació de l'estació intermodal».

En l'àmbit energètic i de telecomunicacions, la Cambra pregunta com proposen, els partits, poder garantir que les empreses subministradores proporcionen el servei contractat a zones on, sovint hi ha un servei deficient com a mínim. La proposta de Matías Alonso, com la de la majoria dels participants al cicle electoral, sancionar les empreses que no compleixin amb el servei i pressionar l'Estat, a través de la Generalitat en aquest sentit.

Totes les xerrades es tanquen preguntant per la Llei de Cambres, que el Parlament va començar a tramitar però va acabar aparcant durant el tram final de la legislatura que ara acaba. Una llei que Cs veu tan «necessària» com les Cambres. Entre altres coses, ha destacat Jordi Just, perquè Catalunya és de les poques Comunitats Autònomes que no té aquesta llei i, per tant, en les quals aquestes institucions de dret públic no reben finançament estructural.

El cicle electoral s'allarga fins dimecres

Aquest dilluns han acabat les primeres xerrades programades dins del cicle electoral de la Cambra de Comerç de Reus. Dimecres al matí, en roda de premsa, es presentaran les conclusions de la junta i, probablement, s'insistirà en la seva intenció de fiscalitzar les propostes i compromisos adquirits pels candidats durant les exposicions.

Abans, però, encara tindran lloc dues sessions més. Demà dimarts, a dos quarts de sis de la tarda i també a través dels canals de YouTube i Facebook de la Cambra, serà el torn de Carles Prats, cap de llista de Primàries per Tarragona. Posarà punt final al cicle Àurea Rodríguez, candidata del Partit Nacionalista de Catalunya, dimecres dia 10 a dos quarts d'onze del matí.

Inicialment, tal com s'explica des de la Cambra, s'havia previst el cicle amb els partits que van obtenir representació a la circumscripció de Tarragona l'any 2017. Finalment, però, «hem volgut ser sensibles a les altres formacions que concorren a les eleccions del 14 de febrer i que ens han demanat, explícitament, de participar-hi».