El Partit Popular de Tarragona ha donat el tret de sortida a la campanya de les eleccions municipals d'aquest 26 de maig amb una conferència de ciutat que s'ha dut a terme aquest dimarts, set de maig, a la Cambra de Comerç de Tarragona, davant de prop de 200 persones que han omplert la sala d'actes de la Cambra tarragonina.
[predef]enquesta-tarragona-ciutat-243[/predef]
Entre el públic, majoritàriament veïns i veïnes de la ciutat, l’antic diputat al Congrés del PP, i alcaldable popular pel Catllar, Jordi Roca; el president de l’ADT Torreforta, Robert Hernández; el president del CBT, Jacint Rodríguez; Agustí Peyra, president de l’associació de càmpings de Tarragona i, la sorpresa política: el responsable de gent gran de VOX Tarragona, Antonio Morales, en un gest que alguns dels assistents han interpretat com a «votant penedit que torna a nosaltres», i l’antic regidor de Ciutadans, Pedro Sánchez, que fa campanya públicament pel Partit Popular. També hi eren la gran majoria de membres de la candidatura de Martín, candidatura que ha definit com a «la suma d’experiència, bona gestió i ambició transformadora».
El número cinc de la llista del PP, Jaime Climent, fortament vinculat a moviments constitucionalistes com ara Societat Civil Catalana, ha presentat a l'alcaldable popular tarragoní, José Luís Martín. Climent ha assegurat que «no conec ningú que, privadament, és clar, que no parli meravelles de la tasca de govern dels regidors del Partit Popular». Jaime Climent s’ha permès, fins i tot, una broma sobre el caràcter de l’alcaldable popular assegurant que «una de les coses que més m’agrada d’en José Luís és el seu sentit de l’humor; costa trobar-lo, però puc assegurar que en té».
Però abans de la xerrada del candidat, xerrada que ha durat poc més de vint minuts, Martín ha atès als mitjans de comunicació i ha assegurat, un tòpic que tots els alcaldables diuen, que «nosaltres sortim a guanyar». I sobre possibles pactes postelectorals, el número u dels populars a la ciutat ha declarat que «ara no m’ho plantejo, primer hem de veure els resultats».
«Tarragona no ha de renunciar mai a arribar al mar»
La gran aposta del soci de govern dels socialistes durant el mandat municipal 2015-2019 és «obrir Tarragona al mar», un tema etern a la ciutat però que els populars volen assolir mitjançant quatre actuacions que «no superarien els 20 milions d’euros i serien realitzables en quatre anys». Entre aquesta proposta destaca «la unió de la Part Baixa amb la Part Alta», allò que ha sigut definit per Martín com «la rambla al mar».
Sobre la idea que la ciutat s'ha de posar de cara al mar, «no ha de renunciar mai a arribar al mar», el cap de llista del PP de Tarragona ha proposat el següent: «en primer lloc, un passeig per l'actual nacional 340, des de la Via Augusta fins a la Mora. També apostem per transformar la platja del Miracle en la platja urbana de la ciutat i reconvertir la T-11 en una via urbana que permeti que els veïns de Ponent no visquin aïllats i separats per una autovia».
Menció a banda mereix la unió de la Part Baixa amb la Part Alta. Un projecte que Martín fa temps que té al cap i que ja va avançar a aquest mitjà en una entrevista el passat mes d'agost, mentre ocupava l'alcaldia accidental de Tarragona.
Aquesta unió, batejada pels populars com «la rambla al mar», sorgiria de «la creació d'un gran passeig que començaria a la plaça dels Carros i pujaria cap a la Rambla Vella passant pels carrers Apodaca, Unió i Sant Francesc, que quedarien amb un únic sentit de circulació i les voreres més amples».
«Tarragona és una joia»
Tal com va explicar fa cosa d'un mes, el passat quatre d'abril, en una roda de premsa a la seu tarragonina del PP, Martín està donant a conèixer el seu «projecte de ciutat» sobre el concepte «Tarragona és una joia».
Aquesta idea li ha permès desgranar les seves propostes en quatre grans idees: «una joia és per sempre i Tarragona necessita transformar-se»; «una joia s'ha de cuidar dia a dia, i Tarragona s'ha de cuidar perquè pugui brillar»; «una joia s'ensenya i sedueix. Tarragona és una ciutat turística que s'ha de projectar a l'exterior»; i per últim, «una joia enriqueix. Tarragona ha d’abaixar impostos i millorar la seva gestió».
Traduït en accions polítiques concretes, això significa, segons els populars, que «Tarragona lluirà gràcies a la nostra aposta per l'espai públic»; «Tarragona es coneixerà gràcies a la nostra aposta pel turisme, l'autèntic motor de la ciutat» i «Tarragona estarà cuidada, i més ben gestionada, gràcies, entre altres, a una rebaixa de l'IBI del 25% en quatre anys que comportarà un estalvi per a les famílies de 10 milions d’euros l’any».
La xerrada es podria resumir, també, amb altres titulars com els següents: «volem que la Tabacalera sigui per a la ciutat de la justícia»; «augmentarem l’oferta cultural en castellà de Tarragona»; «al nostre model de ciutat el vianant estarà al centre»; «treballarem per a qui escrigui en castellà pugui presentar-se als premis literaris de Tarragona» i, per últim, «farem una ciutat respectuosa amb tothom, on tothom es pugui sentir ciutadà de la mateixa i orgullós de Tarragona».
Crítiques subtils a rivals electorals
Martín espera que «aquest projecte de ciutat» pugui servir com atractiu electoral davant d'altres propostes, d'altres formacions, que, a vint dies de les eleccions, «posen una butaca al carrer per cercar idees», en clara referència a la iniciativa impulsada per Ciutadans des d'aquest mateix dimarts en la qual instal·len una butaca en diferents indrets de la ciutat per a «recollir el model de ciutat que els veïns i veïnes volen, per poder construir la Tarragona de tots».
També ha llançat alguna indirecta al candidat dels socialistes, i aspirant a la reelecció, Josep Fèlix Ballesteros. L’alcaldable popular ha declarat que «Tarragona ha gestionat més de 2.000 milions d’euros en deu anys i no ha canviat» i l’autobús gratuït, la gran oferta electoral del PSC de Tarragona, també ha rebut: «no hi ha res gratuït» ha afegit amb somriure sorneguer l’alcaldable popular.