Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Estació de trens d'Altafulla-Tamarit.

Els diputats tarragonins al Parlament aposten per treure les mercaderies de la línia de la Costa

Els representants de tots els grups polítics presentaran una proposta de resolució per «reduir al màxim la provisionalitat del tercer fil»

Vuit anys després que el Partit Popular de Tarragona defensés que les mercaderies passessin per l'interior i es posicionés en contra de les obres del tercer fil ferroviari, la classe política tarragonina ha arribat a la mateixa conclusió i ha consensuat una postura unànime que es debatrà, en forma de proposta de resolució (PDR), pròximament al Parlament de Catalunya.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La proposta està signada pels  següents diputats tarragonins: Eusebi Campdepadrós, de Junts per Catalunya; Raquel Sans, del grup parlamentari republicà; Francisco Javier Domínguez, regidor de Ciutadans a l'Ajuntament de Tarragona i membre dels taronges al parc de la Ciutadella; Carles Castillo, diputat socialista; la vendrellenca Yolanda Fernández, d'En Comú Podem; i Alejandro Fernández, del Partit Popular de Catalunya. Per part del subgrup parlamentari de la CUP, com que no tenen diputat per Tarragona, signa la proposta la diputada Natàlia Sànchez.

Els diputats tenen la intenció de presentar, pròximament, a la premsa de Tarragona aquesta iniciativa de consens. I què diu la PDR? Doncs que «el tercer fil contribueix a la saturació d'una de les línies ferroviàries amb més tràfic  de passatgers i mercaderies de l'estat espanyol. El pas de més de trens de mercaderies, i més llargs, pot afectar negativament al servei de línies de passatgers».

El risc del tercer fil «pel patrimoni de la ciutat de Tarragona»

La proposta de resolució, que es votarà a la comissió de Territori de la cambra catalana, posa l'accent no només en l'empitjorament que suposarà pels passatgers el tercer fil, «cal remarcar que avui el desplaçament Tarragona-Barcelona en línia convencional triga més temps que fa 20 anys», sinó en el risc que aquesta infraestructura suposa pel patrimoni històric de Tarragona capital.

«El tercer fil consolida el pas de trens de mercaderies  a tocar d’un element central del patrimoni històric de la Ciutat de Tarragona: l’amfiteatre. Les vibracions que provocaran el pas de combois més llargs i pesants del corredor mediterrani, poden afectar negativament aquest monument que forma part del conjunt de Tàrraco declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO» asseguren els set diputats.

Així doncs, què demana la proposta de resolució? En primer lloc, «que el govern de l'Estat redueixi al màxim la provisionalitat del tercer fil ferroviari per la línia de la Costa i estableixi un període determinat amb el compromís de complir-lo». També reclamen que «el ministeri de Foment consideri urgent la construcció d’una plataforma ferroviària per mercaderies per alliberar el seu pas per la línia de la costa que passa per zones urbanes i turístiques».

Per últim  fan un prec a totes les administracions amb competències, i afectades, pel pas de les mercaderies, «a prendre totes les mesures possibles per pal·liar els efectes negatius del pas de trens de mercaderies sobre els habitatges, equipaments i instal·lacions turístiques que es troben prop de les vies de la línia de la costa i que veuran agreujat el seu impacte amb el tercer fil».