Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
x

Jordi Jordan (Comuns): «Ens juguem el segon diputat amb VOX. Apel·lem al vot útil d’esquerres»

El polític tortosí s’estrena al capdavant de la coalició d’esquerres de cara al 14 de febrer

Jordi Jordan lidera, contra tot pronòstic, la  llista de la coalició d’esquerres, En Comú Podem, de cara a les eleccions  al Parlament del 14 de febrer. Aquest professor d’història tortosí ha agafat el relleu de la fins ara diputada de Podem, la vendrellenca Yolanda López

PERFIL | Qui és Jordi Jordan? El perfil personal del candidat dels Comuns per Tarragona 

Jordan, regidor de Movem Tortosa a la capital del Baix Ebre, és una altra cara nova en una contesa electoral amb bastants candidats novells. En aquesta conversa  amb TarragonaDigital, el cap de llista d’En Comú Podem per Tarragona, presenta un discurs  amb perfil ebrenc, força absent en les restes candidatures, i optimista pel que fa als resultats electorals. La coalició d’esquerres s’aferra al bon paper als debats de la seva presidenciable, Jessica Albiach, per conjurar el fantasma de les derrotes estrepitoses al País Basc i Galícia. 

«Hem de superar el model provincial. Catalunya ha d’estar dividida en vegueries»

Quins són els principals problemes  de les comarques de Tarragona, segons els Comuns? I quines solucions proposen?
— El primer problema és la situació de la sanitat. Arrosseguem, encara, moltes retallades i, per aquest motiu, proposem la construcció del nou Joan XXIII; un nou hospital a Terres de l’Ebre; i ens refermem en el nostre compromís de dedicar el 7% del PIB a blindar la sanitat. No només la sanitat pel que fa als hospitals, sinó també a reforçar l’atenció primària. Aquesta seria una part de la nostra diagnosi.

I les següents?
— Des del punt de vista econòmic, pensem que és molt important crear confiança  entre la gent de Tarragona  i la indústria petroquímica, sobretot arran de l’accident d’IQOXE. I també tenir més inversions al Camp de Tarragona i a tota la demarcació. En aquest sentit proposem una  llei d’equitat territorial  per a garantir que a comarques com la Conca de Barberà, el Priorat, i també l’Ebre en general, perquè puguin tindre les mateixes oportunitats. Creiem, també, que en aquests moments és molt important apostar pel transport públic i aquí tenim el projecte del Tren-tram, una de les reivindicacions de la zona de Tarragona. 

Vostè és de Tortosa. En aquestes eleccions hi ha una llista formada exclusivament per ebrencs. Les Terres de l’Ebre han de ser la cinquena província de Catalunya?
— Nosaltres sempre hem dit que defensem un país  format per vegueries  i, en aquest sentit, defensem una llei que permeti la descentralització quant a diferents territoris. No diria jo una cinquena província, perquè creiem que Catalunya ha de superar el model provincial, però sí que pensem que Catalunya hauria d’estar dividia en vegueries. 

Tarragona és centralista?
— Tarragona? Quan diu Tarragona, què vol dir?

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El cap de llista dels Comuns per Tarragona, el tortosí Jordi Joran, durant l'entrevista amb TarragonaDigital, a la rambla de Campclar
El cap de llista dels Comuns per Tarragona, el tortosí Jordi Jordan, durant l'entrevista amb TarragonaDigital, a la rambla de Campclar | Àngel Ullate

Tarragona capital...
— En funció de com es vegi, però sí que moltes vegades, des de l’Ebre, veiem que a la zona del Camp de Tarragona es mira cap a l’extrem sud, una mica, com moltes vegades Barcelona mira cap a Tarragona. Pensem que caldria redefinir  aquestes relacions  perquè hi hagi futur a qualsevol part de la demarcació.

«Volem fer una reducció progressiva del mini transvasament de l’Ebre a Tarragona»

— S’ha d’estar sempre en contra del transvasament  de l’Ebre o depèn de cap a on vagi l’aigua? Ho dic perquè aquí a Tarragona s’ha rebut el minitransvasament.
— Apostem per un pacte per l’Ebre. Es tracta d’un pacte solidari, que no ha de perjudicar a ningú, i que s’emmarca en la lluita contra el  canvi climàtic. Tothom sap que el tema de l’aigua cada vegada serà més preocupant i volem fer el mateix que s’ha fet a Girona amb el Ter, que també s’està transvasant a Barcelona. Es tracta d’un acord, entre els dos territoris, perquè a través de recuperació d’aqüífers, d’estalvi d'aigua, i altres mesures, es pugui fer una reducció  progressiva d’aquest minitransvasament. És l’única fórmula que tenim de salvar el Delta.

Aclareixi’m el tema de les centrals nuclears. Per què les volen tancar si, ara per ara, produeixen energia barata?
— La nostra formació té un perfil verd. Pensem, com ha fet Alemanya o ha fet el Japó, que les centrals nuclears són perilloses i que el futur, com la mateixa Unió Europea diu, passa pel seu tancament. Una vegada s’acabin tancant aquestes nuclears, el que s’ha de fer és un pla de transició per aquelles comarques, com la zona de Vandellòs o la zona d’Ascó, que avui en dia tenen una dependència dels llocs de treball que generen les centrals. Hem de crear un pla bo de transició, com estan fent els països seriosos en aquest sentit.

—  Tres de les quatre comarques de Catalunya que estan perdent població, estan a Tarragona i a Terres de l’Ebre. Com es pot capgirar aquesta situació?
— Li comentava abans. Nosaltres defensem una llei d’equitat territorial que garanteixi una discriminació positiva a les comarques que tinguin menys de 300 habitants per quilòmetre quadrat. Això vol dir dotar-les de serveis mínims pel que fa a habitatges, equipaments, i sanitat, entre altres. Sobretot, creiem que s’ha de fer una aposta claríssima pel teletreball i que les noves tecnologies puguin arribar a aquestes comarques. 

«És veritat que els youtubers que han marxat a Andorra són la xocolata del lloro»

Quin seria un bon resultat d’En Comú Podem en aquestes eleccions?
— Aspirem a un  segon diputat  i moltes enquestes diuen que ens l’estem disputant amb l’extrema dreta. Per aquest motiu, apel·lem al vot útil d’esquerres perquè la Yolanda López, i jo mateix, com a tàndem, poguéssim representar a tota la demarcació. 

Imatge de l'entrevista de TarragonaDigital al cap de llista dels Comuns per Tarragona, el tortosí Jordi Jordan
L'entrevista amb TarragonaDigital es va fer a l'aire lliure, a la rambla de Campclar, i complint amb les mesures de seguretat sanitàries corresponents | Àngel Ullate

 Ara que parleu de l’extrema dreta, creieu que VOX traurà representació al Parlament? I de qui serà responsabilitat que arribin?
—  Crec que acabaran traient representació, com la majoria d’enquestes diuen, Aprofiten, com està passant en altres països, la situació econòmica per fer populisme. Fan discursos populistes i xenòfobs que alguna gent es creu. És per això que, el que nosaltres estem dient, és que s’ha de donar el mínim de cobertura a aquests discursos perquè, al cap i a la fi, no resolen res i el que porten són més problemes i més confrontació en el si de la societat. 

Parla vostè de populisme i és evident que VOX és populisme d’extrema dreta. Però no és populisme, també, la política de Podemos respecte a la polèmica dels youtubers  que han marxat a Andorra? 
— No sé a què fa referència ara.

—  A l’anunci que va fer el dimarts, 2 de febrer, el portaveu del grup parlamentari d’Unidas Podemos al Congrés, Pablo Eechenique, d’impulsar una modificació legislativa per incloure Andorra com a paradís fiscal i que la gent que marxi del país per treballar i cotitzar en altres indrets, encara continuï pagant impostos a Espanya.
— Crec que això no és populista. Si al final volem tirar endavant polítiques socials i defensar els serveis públics, sigui sanitat, educació, o pensions, entre altres, tothom ha de pagar el que li correspongui. En aquest sentit, des del nostre espai polític, sempre hem dit que es necessita una  fiscalitat justa. Nosaltres volem acabar amb el dúmping fiscal i que hi hagi uns impostos justos en funció dels beneficis. No veig que això sigui populista, sinó que tothom pagui en funció de la riquesa que genera i d’una manera progressiva.

Li deia que és populisme perquè estem parlant de set persones. Set persones que s’han traslladat a Andorra i quant a impostos, per uns pressupostos generals de l’Estat (PGE), són la xocolata del lloro...
— D’acord, sí. Igualment, crec que s’ha de fer tota una normativa  perquè és evident que el món digital cada vegada s’està revolucionant més i potser ara són set, però d’aquí a un temps en seran molts més. Si Podemos va anunciar això és perquè s’ha posat al debat públic i per alguna polèmica que hi ha hagut al respecte.