Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Laia Estrada.

Laia Estrada (CUP): «El nostre objectiu no és gestionar les misèries autonòmiques que ens permet l'Estat»

Les anticapitalistes consideren que el model de «monocultiu turístic de la Costa Daurada és insostenible»

La tarragonina Laia Estrada  ha pres el relleu de Xavi Milian, al capdavant de la llista de la CUP a les eleccions al Parlament. Estrada és la portaveu del grup municipal de la CUP al consistori tarragoní i ha format part del secretariat nacional de la formació anticapitalista.  

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Estrada, la  cap de llista  de les anticapitalistes per leseleccions al Parlament d'aquest 14 de febrer a vegades té un discurs públic no gaire amable, però s'involucra i s'involucra molt en aquelles causes en què creu. Se la pot veure defensant a una família a un pas de ser desnonada, reivindicant a les grans empreses energètiques més inversions que evitin que els veïns dels barris humils de Tarragona pateixin talls de llum; a favor de recuperar el preventori de la Savinosa per la ciutadania; o fent-li la vida impossible a l'antic batlle de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, quan Ballesteros era part del PODER, amb majúscules, de la capital tarragonina i del socialisme al sud de Catalunya.

En la ronda d'entrevistes  amb els números 1 dels partits polítics amb representació al Parlament, i aquelles formacions amb més opcions d'obtenir un diputat la nit del 14 de febrer, TarragonaDigital ha entrevistat a la cupaire  Laia Estrada.

— PERFIL 14-F | «Laia Estrada, somriures per ensenyar les dents», per Miquel Bonet

«Els problemes de les comarques de Tarragona són l'herència històrica del franquisme i la falsa transició»

— Quins són els principals problemes  de les comarques de Tarragona, segons la CUP?

— Els principals problemes de les nostres comarques són globals (crisi climàtica, econòmica, democràtica, social...) i totes elles són l'herència històrica del franquisme  i la falsa transició, que seixanta anys després continua mantenint un model de desenvolupament econòmic  «desarrollista» i perifèric: una petroquímica emparada per l'opacitat i la impunitat, centrals nuclears la vida de les quals s'allarga per posposar-ne el desmantellament, un turisme de «sol i platja» extremadament fràgil... Tot plegat és un model completament caduc que ha malmès el nostre territori i que ens ha condemnat a esdevenir una perifèria al servei del centralisme barceloní.

— Quines solucions proposen?

— Cal plantejar des d'avui mateix les bases d'un nou model de desenvolupament econòmic al territori per a les pròximes dècades que faci front a aquests reptes. Si no és així, continuarà augmentant  la precarietat laboral, la creixent desigualtat social i pobresa, la destrucció del territori, el despoblament a moltes zones rurals...

— La independència  és impossible?
— En cap cas. La independència no només és possible sinó que és imprescindible  per plantejar les reformes estructurals que necessitem impulsar en matèria laboral, fiscal, d'habitatge, energètica, de transport,... Per garantir vides dignes i que el règim del 78 no permet perquè blinda els interessos de les elits econòmiques amb la mateixa ferocitat que «la unidad del reino».

A més, en l'actual dinàmica de funcionament del sistema polític i econòmic mundial, independència vol dir tenir la sobirania  necessària per obtenir els recursos i mecanismes imprescindibles per poder decidir el funcionament de la nostra societat. Així doncs, continuar  a l'Estat espanyol  significa perpetuar la dependència  vers les elits econòmiques, com vam poder comprovar la setmana passada amb l'aprovació al Congrés espanyol dels «ajuts» de la Unió Europea que és un nou rescat econòmic, ara ja no dels bancs, sinó de les empreses de l'IBEX35 que són les que decideixen cada dia mentre la ciutadania només podem opinar cada quatre anys. S'està repetint la mateixa estafa que el 2008, però aquest cop de la mà del «gobierno más progresista de la historia».

Salou.
La CUP alerta que, municipis que viuen principalment del turisme, com ara Salou, presenten rendes molt baixes | Laia Solanellas

«Tres anys després, creiem que s'ha demostrat la falsedat del vot útil independentista a ERC o Convergència»

— La CUP creu que la indústria  i el turisme  generen  feina precària  al Camp de Tarragona. Sense la indústria i el turisme, de què pot viure el Camp de Tarragona, a curt termini?
— La CUP ho creu perquè les proves a la vista estan. D'una banda, la interlocutòria oberta arran de l'explosió a IQOXE no només ha evidenciat la impunitat en la qual operen aquestes empreses, sinó que ha posat al descobert condicions i ritmes de treball demencials i temeraris. D'altra banda, tots els informes estadístics mostren com els municipis  costaners catalans que «viuen» del monocultiu turístic són els que presenten les rendes  més baixes  i les majors desigualtats socials. Tanmateix, deixem clar que la CUP no està en contra del turisme ni de la indústria, sinó que està en contra d'aquest model «desarrollista» que se'ns va imposar i que l'autonomisme ha perpetuat.

— I per què estan en contra?
— És un model insostenible ambiental, social, i laboralment. L'aigua que es consumeix ve de l'Ebre i l'energia de les nuclears ja caducades. L'hostaleria és un dels sectors més precaris i la indústria cada cop es basa més en la subcontractació, que no és res més, que mà d'obra barata i exposada als perills d'una indústria altament perillosa. Per això és imprescindible, des d'avui, traçar les línies d'un nou model de desenvolupament centrat en els nostres propis recursos i pensant amb la crisi climàtica i les desigualtats socials creixents que estem patint. Sabem que no és fàcil. Fa anys que ho reclamem, juntament amb les entitats ecologistes del territori.

— Per què no van aconseguir l'escó  per Tarragona l'any 2017?
— Doncs, tot i que ens va anar d'escassos 3.000 vots, creiem que l'electorat va creure que feia «vot útil» votant a ERC o a Convergència. Després de tres anys creiem que s'ha demostrat clarament la falsedat d'aquest «vot útil». Quan ERC i Convergència no han necessitat els nostres vots (els pressupostos van ser aprovats pels Comuns) l'únic que han fet és fer recular el procés de ruptura democràtic iniciat just en la legislatura en què la CUP era present al Parlament de Catalunya per primer cop. I tant el 9-N com l'1-O no s'entenen sense la presència de la CUP.

«L'extrema dreta també s'ha de veure com el fracàs col·lectiu de l'esquerra»

Imatge de la presentació de la candidatura de la CUP per Tarragona a les eleccions del 14 de febrer
Imatge de la presentació de la candidatura de la CUP per Tarragona a les eleccions del 14 de febrer | Twitter/CUP Tarragona

— Aquest 14 de febrer, a qui s'adreça la CUP de Tarragona?
— A totes aquestes persones que comparteixen amb nosaltres la convicció que només amb la independència tindrem la sobirania necessària per resoldre els principals problemes socials, polítics i econòmics que ens afecten, per tal que de nou, o per primer cop, no sols ens facin confiança el 14-F, sinó que s'involucrin en el nou cicle  de mobilitzacions  que caldrà iniciar a partir d'aquesta nova legislatura. Si recuperem l'acció coordinada de les institucions i el carrer, podem plantejar-nos nous reptes. Però per això, és imprescindible que la CUP torni a tenir força, així com que tingui representació a les nostres comarques per fer front a tots aquells  reptes territorials que he mencionat abans i que cap partit, des del PP i C's fins als Comuns, només s'hi refereixen quan hi ha campanya electoral.

—Creu que VOX traurà representació al Parlament? De qui serà responsabilitat que l'extrema dreta arribi al parc de la Ciutadella?
— Miri, la millor manera d'evitar que aquest partit obtingui representació a la nostra circumscripció és votar  la CUP, però, si VOX treu representació al Parlament, serà responsabilitat, a banda de qui els hagi votat, de tots aquells engranatges polítics  i mediàtics de l'aparell espanyol que han blanquejat al feixisme i presenten l'extrema-dreta com un partit democràtic, quan en són l'antítesi. Malauradament ho sabem perquè en la nostra història hem patit el feixisme i l'autoritarisme durant dècades. Tanmateix, l'extrema-dreta, tant ara com als anys 30 del segle passat, també s'ha de veure com el fracàs col·lectiu de l'esquerra que no ha estat capaç de plantejar una alternativa política real per al conjunt de les classes populars, i aquestes, davant d'aquest fracàs, busquen alternatives.

«Només farem president a qui es comprometi a recuperar l'embat democràtic»

— Es veuen fent president  a un nou  candidat independentista?
— No pot ser d'una altra manera. Aquest nou cicle ha de servir per desplegar un pla de xoc contra la crisi des d'una perspectiva independentista. Per tant, només farem president o presidenta, sigui de la CUP o no, a qui es comprometi a recuperar l'embat democràtic que ha de permetre el nostre alliberament nacional. I, alliberament, no vol dir només la consecució d'un Estat per tenir fronteres i una bandera pròpia, sinó independència per tenir la sobirania necessària per poder afrontar aquests reptes de futur en la nostra economia i societat, i que esdevinguin la  ruptura democràtica  que no va ser possible fa ja quasi 50 anys.

Pla mitjà del número 2 per Barcelona de la CUP a les eleccions del 14-F, Carles Riera, acompanyat de la cap de llista per Tarragona, Laia Estrada
El número 2 per Barcelona de la CUP a les eleccions del 14-F, Carles Riera, acompanyat de la cap de llista per Tarragona, Laia Estrada | ACN

— Per què no entren mai al govern quan s'ho proposen?
— Entrar al govern o no fer-ho és una qüestió de tàctica, no és un objectiu en si mateix. El nostre objectiu  és incidir i desplegar  el màxim possible el nostre programa. Per tant, la decisió que prengui la CUP serà d'acord amb quina creu que és la millor estratègia per avançar cap als seus objectius. Crec que a Tarragona ho hem demostrat tots aquests anys.

El mandat anterior, vam ser clarament decisives per posar punt final a l'era del PSC des de l'oposició, i aquests darrers dos anys també hem estat a l'oposició (després d'oferir-nos a entrar al govern i veure que no hi havia interès) i hem estat crítiques amb el nou govern municipal, però hem evitat que prosperés una moció de censura que ens condemnés a tornar al passat. Com a CUP el nostre objectiu no és gestionar les misèries autonòmiques que ens permet l'Estat espanyol com hem vist aquests darrers tres anys, sinó utilitzar aquestes institucions per a la consecució d'aquesta ruptura necessària.