Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El cap de llista de Ciutadans per Tarragona, Matías Alonso, a la Rambla Nova de Tarragona

Matías Alonso (Ciutadans): «Aquestes eleccions van de si donarem solució a la situació que pateix a Catalunya»

El cap de llista dels taronges es mostra optimista respecte a les darreres crisis del partit a Tarragona

Matías Alonso és diputat  de Ciutadans  per Tarragona, al Parlament  de Catalunya, des de l'any 2012. Alonso, almenys pel que comentaven alguns companys de files, feia el paper d'home savi a les files dels taronges quan semblava que Inés Arrimadas i els seus eren la gran esperança blanca del constitucionalisme.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Ciutadans, l'any 2017, va arreplegar tot el vot que no es mobilitzava per les eleccions catalanes. El resultat, 37 diputats i més d'un milió de vots. Però amb tot aquest capital polític a les mans, els taronges no van fer res de res. Bé, no és del tot cert. Van marxar a fer carrera a Madrid amb la bandera d'haver derrotat a l'independentisme a les urnes. El missatge de tota la vida: Catalunya, com a trampolí cap a Madrid.

El cap de llista de Ciutadans per Tarragona, MatíasAlonso, és una altra història. Alonso compta amb el mèrit d'haver sigut el primer diputat de Ciutadans a Catalunya, fora de la província de Barcelona. A banda, està entre els fundadors  del partit  a Catalunya, un partit que sorgeix de gent molt emprenyada amb el paper, segons ells, del PSC amb el nacionalisme. Ara el PSC tanca el cercle i vol ser Ciutadans, sense semblar Ciutadans. Mentrestant, MatíasAlonso en aquesta entrevista amb TarragonaDigital tira d'experiència i assegura que, tot i les crisis a Tarragona i les males enquestes, el partit  ha viscut «temps molt pitjors».

PERFIL: Qui és Matías Alonso? El perfil personal del candidat de Ciutadans per Tarragona

«Aquestes eleccions són com el dia de la marmota»

S'acaba la campanya i encara no sóc capaç de saber de què tracten aquestes eleccions. Les de l'any 2017 estava clar que eren independència sí o no, però aquestes? Vostè què creu?
— Aquestes eleccions són, per part d'alguns partits, com el dia de la marmota. Alguns partits segueixen parlant com si estiguéssim al setembre, o a l'octubre, de 2017. L'única diferència és que estan una mica barallats entre ells. D'altra banda tenim altres partits que, en lloc de recollir la proposta que vam fer molt abans de les eleccions, de poder concórrer plegats, estan més preocupats pel que pugui passar a Ciutadans que en ser alternativa al separatisme, hegemònic les darreres legislatures. Aquestes eleccions van de si donarem solució, d'una vegada per totes, a la situació que s'està patint a Catalunya; van de si els catalans podem començar a recuperar tot el que hem perdut, recuperar  la convivència, recuperar l'economia, recuperar els serveis socials que han estat retallats, malauradament, durant massa temps. Aquesta és la clau.

Imatge de Carlos Carrizosa, amb Inés Arrimadas, en un acte de campanya
Carlos Carrizosa ha pres el relleu d'Inés Arrimadas, com a presidenciable dels taronges a Catalunya | TarragonaDigital

És possible vendre's com força moderada després d'una oposició  tan radical contra l'independentisme? O tan contundent, si no li agrada el concepte radical...
— No m'importa el terme radical quan és en la defensa  dels drets  i llibertats del conjunt de la ciutadania. Nosaltres hem estat, absolutament, contundents, radicals, ferms, com es vulgui dir, en la defensa de l'ordenament constitucional, en la defensa de la igualtat de drets de tots els ciutadans. Nosaltres som moderats en les nostres polítiques. Governem a Espanya per 20 milions de ciutadans i ho estem fent crec que força bé, des de la moderació, des de la centralitat política, amb idees lliberals però amb idees també compromeses amb el desenvolupament de la societat i tenir els millors serveis socials possibles. Estem compromesos amb l'Estat del Benestar i estem molt contents de la nostra centralitat política i de la força que tenim al conjunt d'Espanya.

VOX és extrema dreta?
— VOX ha recollit les despulles de Plataforma per Catalunya. Si Plataforma per Catalunya era un partit d'extrema dreta, i era un partit xenòfob, i els seus membres s'han integrat dins de VOX, doncs potser se li pot posar aquest cognom a VOX.

«Ens haurem de conformar amb el resultat que ens donin les urnes i els ciutadans»

Quin seria un bon resultat  de Ciutadans a Tarragona en aquestes eleccions?
— Un bon resultat seria repetir els 5 diputats que gairebé van ser sis. Aquest seria el resultat òptim. Sabem que no és fàcil, però tots partim de zero. Això sí, ens haurem de conformar amb el resultat que ens donin les urnes  i els ciutadans. En qualsevol cas, el que farem és optimitzar aquest resultat per donar el millor servei al conjunt de la ciutadania des del Parlament  de Catalunya.

A Tarragona, encadenen crisi rere crisi. Sens dubte, han viscut temps millors. Quina és la situació actual del partit a la demarcació?
— Jo crec que hem viscut temps molt pitjors. Sé d'on venim. Sóc fundador del partit i fa molts anys que estic aquí. La situació que tenim ara mateix a Tarragona no té res a veure a la situació que teníem quan vaig guanyar l'escó per Tarragona l'any 2012, el primer escó que tenia Ciutadans fora de Barcelona. Vaig fer una campanya l'any 2012 amb 24 persones, que les vaig aplegar a l'única seu que tenia el partit a la província de Tarragona, que estava a Roda de Berà, i amb una reunió de poc més d'una hora vam preparar la campanya amb aquest grup de voluntaris. Una campanya que va ser d'èxit. D'aleshores a ençà, el que hem fet ha sigut seguir creixent. Només cal veure els resultats que vam tenir el 15, els resultats que vam tenir el 17 i els resultats que esperem obtenir el 21 que, potser, no arribaran al gran nivell que es va obtenir el 17, però nosaltres aspirem a arribar-hi.

Imatge del faristol de Ciutadans, a la seu de Tarragona
Des de que es van convocar les eleccions, Ciutadans Tarragona ha patit una important fuga de polítics a Tarragona | Àngel Ullate

«El front marítim del Delta està molt fràgil»

Quins són els principals problemes  de les comarques de Tarragona, segons Ciutadans?
— Tenim, bàsicament, tres problemes. La  manca d'inversió crònica per part de la Generalitat. El dèficit d'infraestructures, que no s'acaba mai, i la situació realment crítica  que viu l'ecosistema del Delta  de l'Ebre, on ambdues administracions, el govern central i el govern autonòmic, li estan donant l'esquena.

En aquestes eleccions, les Terres de l'Ebre estan passant molt desapercebudes. M'interessa la solució de Ciutadans per fer front a la situació del Delta.
— Per nosaltres, no. Nosaltres fa molt de temps que estem implicats en la situació que es pateix a  Terres de l'Ebre. Estem, des de fa molts anys, implicats en el primer sector, un àmbit molt concret que té molta importància a les Terres de l'Ebre. La situació del Delta de l'Ebre no només és crítica sinó que les solucions que s'estan posant damunt la taula per part dels altres partits, són solucions gens realistes. M'explico. S'està parlant moltíssim, per exemple, de l'aportació dels sediments al riu. El Delta ha tingut una regressió, els darrers 30 anys, pràcticament d'un quilòmetre de front marítim que equivaldria a molts camps de futbol. Centenars i centenars de camp de futbol que s'han perdut. Això no ho arreglaria, ni de bon tros, els sediments.

I què ho arreglaria?

— Hi ha unes solucions d'enginyeria, que són solucions urgents i relativament econòmiques. Aportar un metre cúbic de sorra, amb una draga en condicions, al front marítim del Delta, té un cost d'uns 5 euros. Amb uns 20, 25 milions d'euros, es podria solucionar el problema que té a hores d'ara el Delta. Un problema que s'ha vist molt clarament amb els dos grans últims temporals, el Glòria i el Filomena. El front marítim del Delta està molt fràgil, és incapaç d'aguantar l'aigua i creiem que, ara mateix, hi ha pocs centenars de metres que fan de contenció definitiva per evitar que la resta del Delta quedi anegat i es perdi tot el conreu de l'arròs.

Barcelona World, a favor o en contra?
— Nosaltres, tan bon punt es va posar sobre la taula el que ara s'anomena Hard Rock, hi vam estar a favor, a favor de la idea. L'única cosa que ens grinyolava era la baixada d'impostos que es va fer al joc. És l'únic punt en què ens vam mostrar en contra. És un projecte que podria complementar l'oferta turística i lúdica que es té a la Costa Daurada. Un projecte necessari per a la zona, que pot crear llocs de feina de qualitat. Ara com ara, passa per una situació complicada. El procés, que ha afectat la seguretat jurídica, ha fet fugir el capital. Així mateix, la pandèmia ha fet que aquest no sigui el millor moment per endegar aquesta inversió. Veurem què passa en els pròxims mesos.