Sergio del Campo, número u per Ciutadans a les eleccions al Congrés dels Diputats aquest 28 d’abril, és la veu dels taronges quan es tracta de parlar de temes laborals i socials. Ha sigut «dissenyador i ponent» de la Llei d’Autònoms i assegura que Tarragona no ha sigut una «província maltractada per part del govern espanyol» però sí «oblidada». Contra aquest oblit dels governs del partit Popular, del Campo reivindica «el nostre esforç per canviar les dinàmiques inversores del PP els darrers anys».
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Sobre Sergio del Campo corre el rumor que a Tarragona està fora de lloc, que ni viu a Tarragona. I el cert és que és mentida, que, segons ha explicat a TarragonaDigital, viu a Tarragona i ha de fer mans i mànigues per poder conciliar la seva vida personal amb la laboral.
«Tarragona ha sigut la província espanyola més beneficiada per la baixada de l'IRPF»
— En què ha beneficiat als tarragonins i tarragonines que vostè sigui diputat?
— En les negociacions pressupostàries hem aconseguit incrementar les inversions un 16%, per partides destacades en matèria ferroviària, viària i altres. Però la nostra presència al Congrés també ha sigut beneficiosa socialment per Tarragona. La reducció de l’IRPF pels mileuristes i la gent que pitjor ho està passant ha fet de Tarragona la província espanyola més beneficiada per aquesta mesura.
— I pels autònoms? Perquè vostè ha sigut dissenyador i ponent de la Llei Urgent d’Autònoms.
— Doncs sí, a Tarragona tenim més de 53.000 autònoms, un de cada cinc ho són i són el motor de creació de riquesa a la nostra província. Aquesta llei fa que es puguin beneficiar de moltes mesures. No em vull oblidar, tampoc, que a Tarragona tenim prop de 177.000 pensionistes i nosaltres, en l’acord de pressupostos amb el Partit Popular, vam assegurar un augment del 3% de les pensions mínimes, les no contributives, i l’increment del 8% de les viudes.
— Quina és la situació real de l’economia espanyola? Li pregunto per què el PP diu que anem cap a una nova recessió, els socialistes que tot va bé i vostès què s’ha de modernitzar l’economia espanyola.
— Les xifres estan a disposició de qui les vulgui consultar i el que ens diuen és que s’està refredant l’economia, tant les dades de creixement econòmic com les de reducció de l’atur. Hem tingut uns anys de creixement econòmic que haurien pogut servir per fer un seguit de reformes estructurals que no s’han fet.
«Hem lluitat per canviar la dinàmica inversora dels governs del PP a Tarragona»
— I què proposa Ciutadans davant d’això?
— Reformes en tres direccions: revolucionar el capital humà (inversions en educació, que s’ha fet servir per la picabaralla política; en formació, on hi destinen molta inversió que no està arribant al seu destí, als treballadors; també en matèria d’universitats, és a dir, tot el paquet de capital humà); modificacions en el mercat laboral perquè passen els anys i seguim tenint els mateixos problemes, de temporalitat, de precarietat, tant li fa si l’economia va bé o va malament. I en darrera instància considero que s’han de canviar les dinàmiques pel que fa a autònoms, PIME, emprenedors...El motor de l’economia espanyola són les petites empreses (tenim un 98% de PIMES i autònoms).
— Tarragona ha sigut una província maltractada pel govern espanyol?
— Maltractada no sé si és la paraula però sí que, pot ser, ha estat una mica oblidada. Nosaltres hem lluitat perquè es faci un esforç inversor, com ara en projectes que afecten la província però van més enllà, com pot ser el Corredor del Mediterrani, havent aconseguit, d’aquí al 2025, 3.000 milions d’inversió. Tinc molt clar que el Corredor del Mediterrani és clau per estructurar el territori i també Catalunya i l’eix mediterrani. Amb la crisi es va reduir molt la inversió en general a Tarragona però nosaltres ens hem deixat la pell en els dos darrers pressupostos, 2017 i 2018, per canviar les dinàmiques del PP dels darrers anys.
— Mantindran el seu vet a Pedro Sánchez i els socialistes o és negociable?
— No, no és negociable i el mantindrem. Crec que Pedro Sánchez s’ha exclòs ell mateix, s’ha vetat ell mateix. Aquest dijous ho explicava molt bé Inés Arrimadas a l’acte de Salou. Aquí a Catalunya van passar uns fets molt greus i es va donar un cop a la democràcia per part d’uns polítics irresponsables i Pedro Sánchez no només menteix als espanyols a la moció de censura, assegurant que convocaria eleccions, sinó que després es dedica a pactar uns pressupostos i unes mesures amb els que han intentat donar aquest cop. Veure a Pedro Sánchez fent cessions com purgar l’advocat de l’estat; acceptar la figura del relator o permetent, aquí a Catalunya, que es tallin carreteres i s’ompli l’espai públic de llaços grocs, l’inhabilita.
«Nosaltres no crispem, defensem uns valors que a Catalunya estaven orfes, abandonats per socialistes i populars»
— Ciutadans crispa la vida política catalana?
— No crec que sigui així, és un atac fàcil per part dels nostres rivals polítics. L’evolució dels nostres resultats polítics, passant de tres diputats, a nou, a 27 i, finalment, guanyant les eleccions, demostra que no és així, ni de bon tros. Nosaltres no crispem, defensem a una gran majoria de catalans que no pensen com l’altra meitat. Defensem uns valors que a Catalunya estaven orfes, que havien sigut abandonats per socialistes i populars.
— Vostès van guanyar les eleccions a Catalunya, van ser la força més votada però no es van presentar a la investidura. Com creu que ho valora el seu electorat això?
— Això ha sigut conseqüència d’una llei electoral injusta. A Catalunya no li ha interessat a ningú tenir una llei electoral que sigui més justa i que s’apropi més als resultats electorals. Si tu no tens majoria, i no tens majoria en escons, hi ha altres formes de defensar els interessos de tots els catalans i des de l’oposició ho estem fent, Estem lluitant durament contra el govern de la Generalitat però, en resum, amb aquesta llei electoral tan injusta no sumàvem i si no sumàvem escons, no tenia molt de sentit encarar una investidura.
— Vostès han vinculat independentisme amb odi mantes vegades. Els 2,1 milions de votants independentistes són gent d’odi?
— Hi ha un percentatge d’independentistes que els hi corre per la sang i se senten independentistes i tant els hi fa hipotecar dues generacions, la dels seus fills i la dels seus néts. I hi ha una altra part important, que ha augmentat els darrers anys, que ha sigut alimentada per mentides. Des del meu punt de vista, la millor forma de lluitar contra l’independentisme és dient la veritat. Ara bé...
— Digui, digui...
— El problema de Catalunya és que l’independentisme va dopat. Al final, estem veient com tenen l’educació, un instrument molt potent i on s’adoctrina i no ho diem nosaltres, ho diu un informe de l’alta inspecció educativa. També veiem com TV3 funciona més com el NODO del govern de la Generalitat que com una televisió pública per a tots els catalans. Així mateix, i ho vam poder veure aquest dijous a Vic, hi ha un percentatge de radicals que traspuen odi i no és una qüestió subjectiva, és una qüestió objectiva com es pot veure als vídeos quan hem visitat determinats pobles i determinades ciutats però no crec que aquests siguin una majoria, crec que la majoria dels independentistes ha sigut gent alimentada per les mentides del procés.
— Per què està patint Ciutadans aquesta multitud de crisis internes arreu d’Espanya? I parlo, per exemple, de Reus, aquí a tocar, o el de Castella i Lleó
— A Castella i Lleó hi va haver un problema amb les votacions, va intervenir el comitè de garanties i ja està resolt. I després no et puc parlar d’altres llocs d’Espanya, on sé que hi ha hagut crisis puntuals, però sí que et puc parlar de què ha passat a Reus. Els companys de Reus crec que han fet una molt bona feina política, els hi desitjo el millor en l’àmbit personal, perquè a més a més tinc amistat amb ells, però crec que s’han equivocat pel que fa al tema de l’organització. Això és un partit polític, aquí hi ha unes jerarquies i uns criteris que es tenen en compte per part de l’organització i hem d’acceptar certes decisions que vénen marcades pels òrgans del partit que han de prendre aquestes decisions.