Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
D'esquerra a dreta, Yolanda López, Jessica Albiach i Carla Aguilar

Yolanda López, diputada de Podem: «Estem més a prop que Espanya sigui una república plurinacional»

La diputada vendrellenca dubta que el govern hagi preparat «les residències pel possible rebrot a la tardor»

D'esquerra a dreta, Yolanda López, Jessica Albiach i Carla Aguilar
Yolanda López, a l'esquerra de la imatge, també és membre del consell ciutadà de Podem Catalunya | TarragonaDigital

Yolanda López va aconseguir l'acta de diputada al  Parlament  de Catalunya a les eleccions de 2017, les eleccions del 155. López, una 'outsider' de la política, va sorprendre rivals amb molta més experiència en campanyes electorals. La seva va ser una campanya humil, senzilla, que li va valdre aconseguir un escó que no tothom donava per segur.

Ara bé, tres anys després, López ha demostrat que ha après molt ràpidament els mecanismes de supervivència política aconseguint un  càrrec al consell ciutadà de Podem Catalunya, el màxim òrgan de decisió de la formació morada al país. López, en aquesta legislatura agonitzant, ha multiplicat esforços i iniciatives polítiques arran de la greu explosió química d'IQOXE d'inicis d'any. També ha fet incís en una problemàtica que ha portat sempre a l'agenda: els problemes de mobilitat que hi ha a les comarques tarragonines.

En aquesta ronda d'entrevistes per anar escalfant motors de cara a una precampanya electoral que pot iniciar-se en qualsevol moment, TarragonaDigital ha parlat amb Yolanda López.

 

«Les eleccions seran quan Puigdemont cregui que pot treure més vots que ERC»

— Quant seran les eleccions al Parlament?
— Sembla que quan Puigdemont vulgui. Quan tingui ordenada i controlada la part interna del seu partit i tingui la seguretat de treure més vots que el seu actual soci de govern, ERC. El govern Torra & Aragonès només actuen per interessos partidistes, no pensa en els interessos dels i les ciutadanes de Catalunya, sinó haguessin convocat ja eleccions.

— El tripartit amb socialistes i ERC està fet?
— No, nosaltres sortirem a guanyar les pròximes eleccions autonòmiques. Realment creiem que Catalunya necessita un govern progressista i que nosaltres tenim un bon projecte de país. Però no podem obviar que som on som, l'època de les majories absolutes es va acabar. Totes les enquestes diuen que o es repeteix un govern esgotat i a l'ombra de JxCat o un govern progressista. Que no ha de ser necessàriament un tripartit, hi ha més fórmules com la de País Valencià, la de Barcelona o la de govern de l'Estat.

— L'aposta de Podemos de fer de pont amb el nacionalisme/independentisme ha sigut un encert?
— Crec que hem estat coherents amb la nostra postura, i seguim sent-ho. Creiem que les mateixes receptes que ens han portat fins a aquesta situació no seran les que ens treguin d'ella. Nosaltres sempre hem treballat i ho seguim fent per una solució des del diàleg que rebutgi la confrontació, s'han de bastir ponts. Continuem creient que l'error ha estat la judicialització d'un conflicte polític que és polític, i per tant, necessita solucions polítiques.

«Podemos no ha de sortir del govern d'Espanya per la marxa del rei emèrit»

— El Parlament de Catalunya és sobirà?
— Per descomptat. Al Parlament s'ha de poder parlar de tot, però evidentment les seves accions, com amb tot ciutadà i com amb tota institució, s'han d'ajustar a la legalitat.

— Hi haurà un referèndum monarquia/república?
— Sí a mitjà termini. Cada cop més hi ha més debat sobre per què no tenim un cap d'Estat triat democràticament. Personalment crec que està més a prop el moment en què Espanya tingui una república plurinacional i solidària, en comptes d'una institució com la monarquia, que s'hereta i que es caracteritza per la seva opacitat i els seus privilegis.

Al fons de la imatge, Yolanda López, amb un dels noms més destacats de Podemos, Juan Carlos Monedero, atenent als mitjans
Yolanda López, al fons de la imatge, creu que Podemos no ha d'abandonar el govern d'Espanya per la sortida del rei emèrit | TarragonaDigital

— La sortida del rei emèrit, pactada només amb la part del govern socialista, hauria de comportar la sortida de Podemos de l'executiu central?
— No, Podemos és més necessari que mai en l'actual situació. A ningú se li escapa que els ERTOs haguessin estat EROs, o els autònoms no haguessin rebut res si Podemos no hagués estat en el Govern. Les mesures socials estan fora de dubte i de qualsevol discrepància. Això si, considero que el fet que Pedro Sánchez no informés els seus socis de Govern sobre les gestions amb el rei emèrit és una actitud deslleial.

«Les comarques de Tarragona han estat les eternes oblidades per la Generalitat de Catalunya»

— Vostè és del Baix Penedès. El futur de la comarca ha de passar per mirar cap a Barcelona o mirar cap a Tarragona?
— Cap a cap. El futur del Baix Penedès depèn de donar-li a la comarca la importància que es mereix i que té. Som  una comarca amb un gran potencial, referents per exemple en el vi. Tot això sense deixar de banda que hi ha molta gent que viu a la nostra comarca i que treballa a Barcelona i Tarragona i que fa molts anys que suporta una mobilitat, un transport públic, molt deficient. Hem demanat a la Generalitat moltes vegades més inversió.

— Les comarques de Tarragona només poden viure del turisme?
— No. Les comarques de Tarragona tenen molt de potencial, però han estat les eternes oblidades per la Generalitat de Catalunya, que sempre que decideixen mirar cap aquí ho fan només en aquest sentit, pensant en el turisme  i no en els tarragonins i tarragonines. A la campanya electoral ja ho dèiem, «no volem una Tarragona que se sembli a Las Vegas, volem una Tarragona que sembli a Silicon Valley», en referència al projecte Hard Rock. El que volem és una Tarragona que doni sortides de futur als joves, no volem que marxin, i que pensi en la gent que viu aquí.

 

«Els sanitaris de Tarragona no han tingut prou suport per part de la conselleria de Salut»

Pla de l'entrada de l'Hospital Joan XXIII
Yolanda López considera que els sanitaris de Tarragona no han rebut prou suport de la conselleria de Salut | Laia Solanellas

— Els sanitaris de Tarragona han tingut prou suport per part de la conselleria de Salut?
—No. Fa temps que es veuen  les nefastes conseqüències d'una dècada d'austeritat i de retallades en els serveis essencials, però era una cosa que els treballadors sanitaris i alguns ja anàvem advertint des de fa temps. De fet, des d'En Comú Podem hem presentat diverses propostes de resolució al Parlament, que es van aprovar, per intentar revertir aquesta situació, però lamentablement el Govern mai les ha executat. Els sanitaris a Tarragona, com a tot Catalunya, s'han afrontat a la pandèmia sense haver-se recuperat de les retallades, amb material escàs o obsolet, en precari, amb sous reduïts i ràtios baixes.

— La conselleria ha preparat les residències de gent gran de cara a una segona onada?
— Ens preocupa molt la situació de les residències. Al juliol va haver-hi un ple específic sobre residències al Parlament de Catalunya, es van aprovar diverses resolucions per canviar el model de residències, que està clar que no és l'adequat, i perquè les residències estiguessin preparades per a un possible rebrot a la tardor. Ara bé tenim dubtes que la conselleria estigui prenent i aplicant les mesures que es van aprovar en aquest ple. Estem veient per part del govern massa recomanacions i poca actuació, i cal anar més enllà i aplicar les mesures adequades.