Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Marta Vilalta en una reunió de l'executiva d'ERC el 30 de desembre de 2019

ERC parla clar: El pacte de Govern per Catalunya que acaben de descartar

Vilalta creu que el cas obert contra Borràs segur que sortirà en les negociacions per formar govern

Pere Aragonès i Marta Vilalta en una reunió de l'executiva d'ERC el 30 de desembre de 2019
Pere Aragonès i Marta Vilalta, en una imatge d'arxiu. | ACN

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha descartat «completament» un govern només amb els comuns gràcies a l'abstenció del PSC. En una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2', Vilalta ha rebutjat d'aquesta manera la fórmula plantejada pel portaveu d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens. Vilalta ha insistit que s'ha d'intentar un governampli amb JxCat, CUP i comuns. I no ha concretat quan es reuniran amb JxCat, limitant-se a dir que serà en les pròximes hores o dies. Sí que ha desvinculat l'estratègia d'ERC a Madrid amb la formació del nou executiu assegurant que són «dues coses diferents» i ha donat per fet que la causa oberta contra la candidata de JxCat, Laura Borràs, estarà present en les negociacions.

ERC es mulla sobre les negociacions amb JxCat

Vilalta ha insistit que del 14-F surt reforçada la idea de la negociació i que, per tant, s'ha d'intentar aquesta via. Tot i les reticències, la també portaveu dels republicans creu que aconseguiran que JxCat s'avingui a la negociació amb l'Estat i ha subratllat que aquesta negociació és, per a ERC, una de les prioritats.

Preguntada per si la investigació contra Borràs pot ser un escull en les negociacions per formar govern, Vilalta ha admès que «és un fet que complica» i ha donat per fet que aquesta qüestió serà present en les negociacions. Vilalta ha expressat «solidaritat màxima» amb les persones que pateixen repressió per part de l'Estat i ha afegit que Borràs segur que l'està patint per ser qui és. Però també ha afegit que ERC és «implacable amb les males praxis en l'ús dels recursos públics». «Hem de trobar l'equilibri de tot plegat», ha conclòs.

Tot i que JxCat ha vinculat les negociacions per formar govern a Catalunya i una estratègia conjunta a Madrid, Vilalta ho ha separat assegurant que són «dues coses diferents». «ERC intentem ser útils. Si en el marc del Congrés hi ha la possibilitat de seguir sent útils en benefici de la ciutadania de Catalunya, allà estarem», ha assegurat. I és que per a la portaveu dels republicans, una cosa és la posició a Madrid i una altra la situació a Catalunya, on ha recordat que ERC és qui pot articular majories.

Vilalta aposta per una «revisió» del model policial en el marc del Parlament fugint de «debats simplistes»

Vilalta considera que s'ha de fugir de «debats simplistes» i abordar la qüestió amb profunditat i amb totes les forces parlamentàries. Després que tant la CUP com JxCat hagin situat el paper dels Mossos sobre la taula de les negociacions per formar govern, ERC ha assenyalat que es tracta d'un debat que s'ha de fer a la cambra catalana. Entre els temes que s'han d'abordar, segons Vilalta, hi ha quins instruments han de tenir els Mossos i quin ús se'n fa. I en aquest sentit, ha afegit que «no es pot deixar la policia sense instruments».

Vilalta ha assegurat que el seu partit està d'acord en «repensar» el model d'ordre públic de Catalunya. Entre d'altres qüestions, quin paper ha de tenir la mediació i quins instruments han de tenir els Mossos. «Probablement hem vist mala praxis amb el 'foam'. El que no podem és deixar el cos sense instruments perquè els utilitzi quan sigui necessari. És un debat complex i el marc del Parlament és la millor manera de fer-lo», ha afegit. De fet ha recordat que el 2014 ja es va crear una comissió parlamentària que va acabar amb la prohibició de les bales de goma. Vilalta ha conclòs que cal «pensar en gran» i veure com es reforça la policia del país i ha avisat que fer un «debat simplista de blanc o negre, no funciona».

La també portaveu d'ERC considera que els agents que no han utilitzat les bales de 'foam' de la millor manera són els que han d'assumir responsabilitats i ha demanat que no es «criminalitzi» la feina dels Mossos. «Si hi ha alguna actuació que no s'ha fet bé, s'ha d'investigar i depurar», ha argumentat. Pel que fa a les manifestacions dels darrers dies per l'empresonament del raper Pablo Hasel, Vilalta ha dit que ERC no comparteix les imatges que s'han vist. I també ha afegit que s'ha d'anar a «l'arrel de la qüestió» i preguntar-se per què s'estan produint mobilitzacions i per què hi ha «indignació» al carrer.