Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Comença a Tarragona la campanya per les generals més incerta i atípica

Tarragona encara les eleccions generals amb els escons de Junts per Catalunya i Partit Popular en risc | La típica enganxada de cartells de tret de sortida s'ha cancel·lat a Tarragona amb motiu de la mort de la regidora Ana Santos

El proper diumenge, 28 d'abril, hi haurà eleccions a les Corts Generals de l'Estat. | Laia Solanellas

 

La propera mitjanit començarà la campanya electoral per a les eleccions generals del pròxim diumenge 28. S’elegiran a la circumscripció de Tarragona un total de sis diputats que en l’anterior legislatura es van repartir, a parts iguals, entre CiU, PP, Ciutadans, PSC, Esquerra i En Comú Podem. Aquesta igualtat, que va portar al president del govern espanyol d’aleshores, el popular Mariano Rajoy, a qualificar a Tarragona com «la província més plural d’Espanya», enguany, en aquests comicis que donaran lloc a la XIII legislatura de la democràcia, està seriosament en risc.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Les diferents enquestes publicades, tant el CEO com el CIS, situarien com a guanyadors a la demarcació a ERC i al PSC, amb dos diputats cadascun, excepte el CIS que en dona tres als republicans. Així mateix, Ciutadans i En Comú Podem mantindrien el seu escó, mentre que Junts per Catalunya i Partit Popular quedarien sense representació al Congrés. Queda la incògnita de saber com funcionarà electoralment la marca política de moda, VOX, amb un candidat desconegut, Alejandro de Anta, que es relaciona amb els votants a través de les xarxes socials.

Un inici de campanya atípic a Tarragona

La consternació a la capítal de la província per la mort de la regidora del PSC de Tarragona, Ana Santos, és total. És per això que tots els partits han anat desconvocant la premsa i anul·lant el típic acte d'inici de campanya en què s'enganxa el primer cartell davant dels flaixos i l'atenció de la premsa. Després que el PSC anunciés que no realitzaria l'acte, el degoteig de partits que han anat cancel·lant també la seva convocatòria ha estat constant fins que el Partit Popular ha estat el darrer en decidir no realitzar l'acte.

Només ERC ha presentat el seu programa electoral

El cap de llista del PSC per Tarragona, Joan Ruiz, manté aquests dies de precampanya una activitat més aviat discreta. A can PSC creuen que el bon moment de la marca, que es mostraria en les diferents enquestes publicades, i la fragmentació de l’espai electoral de centre-dreta els són propicis i, per això, aposten per un perfil de campanya més aviat centrista, sense cercar el cos a cos amb els seus adversaris polítics.

Jordi Salvador, número u dels republicans a Tarragona, que repetirà per segona vegada com a cap dels independentistes tarragonins al Congrés, ha apostat per una altra via. Amb Laura Castel, la candidata al Senat i número dos de l’alcaldable republicà Pau Ricomà, ben a prop, des d’Esquerra són els únics que han posat temes sobre la taula: infraestructures ferroviàries (demanant les mercaderies per l’interior) i les xarxes tancades, bàsiques per reduir el cost de l’energia de la indústria tarragonina.

A la dreta de la imatge, i amb samarreta negra, el número u d'Esquerra per Tarragona, Jordi Salvador, juntament amb els seus companys de llista
A la dreta de la imatge, i amb samarreta negra, el número u d'Esquerra per Tarragona, Jordi Salvador, juntament amb els seus companys de llista. | TarragonaRàdio

 

Sergio del Campo, qui repeteix novament com a número u de Ciutadans, ha multiplicat les seves activitats de partit, posicionant-se poc en els mitjans però amb missatges contundents: «fer fora a Pedro Sánchez de la Moncloa és una emergència nacional».

I pel que fa a En Comú Podem, l’altre diputat que les enquestes donen per fet, el seu cap de llista, Ismael Cortés,  no ha tingut un bon aterratge a la regió, reclamant, en matèria d’infraestructures ferroviàries, el corredor central, trencant d’aquesta manera el consens sobre la necessitat d’exigir el corredor del mediterrani.

Junts per Catalunya i el PP, sense representació a Madrid?

Les dues principals formacions que van protagonitzar la tardor calenta de l’any 2017 a Catalunya, Junts per Catalunya i PP, es quedarien sense escó si es confirmen les prediccions de les enquestes publicades. El tortosí Ferran Bel, número dos dels independentistes catalans, «la meva veu aquesta campanya» segons el va definir el cap de llista per Tarragona de Junts per Catalunya, Josep Rull, ha intentat, amb sort desigual, posar els seus amplis coneixements sobre infraestructures dins l’agenda mediàtica, sobretot amb l’A-27, un clàssic de les eleccions generals.

I pel que fa a Jordi Roca, un home ben valorat per la nova directiva nacional del Partit Popular, encara unes eleccions francament difícils pels conservadors catalans, amb un partit en procés de reestructuració i un votant que «està patint un procés de divorci sentimental amb les sigles del PP salvatge» segons han indicat a TarragonaDigital.com fonts populars.

PIMEC Tarragona.
Imatge d'arxiu del debat celebrat aquest dimarts al matí a la seu de PIMEC a Tarragona amb els candidats de tots els partis, excepte el cap de llista del PSC, que no va assistir a la trobada. | Gerard Recasens