Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'hora de Cruset: d'alcalde a home fort de l'àrea metropolitana

El fins ara alcalde de Riudoms assoleix la presidència del Port de Tarragona després de mesos d'incertesa.

El controvertit relleu de Josep Andreu a la Presidència del Port de Tarragona ha arribat al seu final. Després d'uns mesos de llistes de noms i d'incògnites per dirigir una de les institucions més importants del territori i clau a l'hora de mantenir els complicats equilibris polítics del Camp de Tarragona. Cruset ha estat l'afortunat quan ha deixat de sonar la música en aquesta mena de joc de les cadires que s'havia convertit la política institucional tarragonina. La necessitat de mantenir  els homes forts del PDeCAT associats als llocs de poder que els demòcrates mantenen a la demarcació s'havia ajuntat amb altres factors com ara la pugna pel control del partit, encara tendra després de la refundació que deixava enrere les rèmores de CDC.

L'opció de Josep Poblet, President de la Diputació, va aparèixer com  la manera de mantenir intacte aquest equilibri i ja es va llegir en clau successòria la maniobra de 'repatriar' Quim Nin amb un càrrec de nova creació. El nomenament de Poblet no va ser ben vist des dels quadres del partit a la ciutat de Tarragona, que esperaven obtenir la direcció del Port per considerar que havia de ser un càrrec exercit per un tarragoní. Motiu pel qual tampoc s'havia vist amb bons ulls el nom de Teresa Pallarès

La situació d'impass s'ha resolt amb la figura de Cruset, amb sorpresa generalitzada. No comptava en cap travessa i s'ha valgut del beneplàcit de la direcció nacional del PDeCAT i de la Conselleria de Territori que hi han vist, a més a més d'una solució per desempatar, una bona manera de rejovenir la cara del partit a Tarragona amb cares noves. Josep Maria Cruset, alcalde de Riudoms durant dues legislatures, havia arribat a la vicepresidència de la Diputació de Tarragona però no ha estat, fins ara, un polític conegut en l'àmbit tarragoní ni en el nacional. Tot i significat en els corrents independentistes i més pròxims a la línia del President Puigdemont, Cruset ha mantingut bones relacions amb la vella guàrdia i ha aprofitat aquests anys de placidesa a escala municipal per a situar-se com a home fort del PDeCAT al Camp de Tarragona.

Arriba al càrrec amb només 43 anys, però ja amb una àmplia experiència política. Si bé circumscrita majoritàriament als seus quinze anys de servei a l'Ajuntament de Riudoms. Cruset prové d'una família riudomenca dedicada a l'avicultura i a la producció agrícola i és un home que s'enorgulleix dels seus orígens rurals. Va estudiar Enginyeria Química a l'ETSEQ de Tarragona, on ara forma part del Consell Assessor, i va obtenir una plaça a la Diputació de Tarragona com a Tècnic de Qualitat. Ben aviat, però, s'interessa per la política i el 2003 ja surt elegit regidor al consistori riudomenc, una plaça forta de CDC on legislatura rere legislatura ha anat revalidant l'alcaldia sense gaires complicacions.

El 2007 assoleix l'alcaldia i la renova el 2011. Ha fet del dia a dia i de trepitjar el carrer la seva gran virtut. Ha estat en totes les associacions locals de Riudoms i ha format part activa de la societat civil del poble. És un polític partidari del cara a cara, d'escombrar cap a casa quan es tracta de defensar els interessos de Riudoms en ens supralocals, de fer-se pesat en els detalls, d'arromangar-se quan convé o de conèixer de prop i de primera mà les inquietuds dels seus convilatans. És en cert sentit un alcalde dels d'abans, de la vella escola, més bregat als carrers que als despatxos. Aquesta manera de ser planera i 'antiga' contrasta fortament amb la imatge que projecta d'home jove, dinàmic i atractiu però també una mica distant fora de l'àmbit polític local.

Sigui com sigui la seva gestió al govern local, tant l'econòmica com en la consecució d'objectius del programa, ha deixat bon regust de boca als riudomencs i tot fa pensar que continuaran donant confiança al regidor Sergi Pedret que es queda al timó de la barca. Pel que fa a Josep Maria Cruset, veurem com se'n surt amb les noves responsabilitats adquirides i si és capaç de desfer-se dels prejudicis que han fet que, fora de la popularitat de Riudoms, no se l'hagi promocionat amb la força que demanava un perfil amb tan bona imatge, capacitat i experiència. Cruset es considerava, fins ara, un home excel·lent per al cos a cos municipal però que oferia dubtes respecte a la seva actuació en institucions que requereixen habilitats més 'polítiques'. El Port de Tarragona ens dirà si estem davant d'una aposta de futur per a la política de la regió.