Primer pla de Carles Puigdemont.

La justícia europea retira la immunitat a Puigdemont

La decisió del Tribunal General de la Unió Europea, que també afecta Ponsatí i Comín, no compromet la protecció europarlamentària dels eurodiputats

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha retirat aquest divendres la immunitat europarlamentària a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i dos exconsellers més, eurodiputats per Junts, Toní Comín i Clara Ponsatí. La notícia s'ha fet pública després que el tribunal revoqués la decisió provisional que va adoptar el dia 2 de juny de concedir-los temporalment la mesura.

El tribunal de primera instància europeu prenia la mesura cautelaríssima i preventiva de tornar-los la immunitat, no pas expressant la seva interpretació i prenent una decisió definitiva. Més aviat, s'estava paralitzant la retirada de la immunitat provisionalment després que l'Eurocambra aprovés el mes de març la retirada de la immunitat que havia demanat el Tribunal Suprem.

Una pèrdua d'immunitat relativa

El TGUE considera que no ha quedat «acreditat amb un grau de probabilitat suficient» que Puigdemont, Comín i Ponsatí puguin ser detinguts. De fet, deixa la porta oberta a que, en cas de risc, puguin tornar a recórrer a la justícia europea per buscar recer. Aquest fet relativitza una possible reacció negativa dels afectats. Puigdemont, de fet, ha criticat la reacció de la premsa espanyola i ha recordat que les euroordres de detenció estan suspeses.

En aquest sentit, segons l'advocat Gonzalo Boye, el TGUE considera innecessàries les cautelars perquè els tres eurodiputats conserven la immunitat de l'article 9.2 i les ordres europees de detenció i entrega estan suspeses. «Si es modifica la situació, s'avaluaran noves cautelars», ha previst. Així doncs, segons l'article 9.2, durant el període de sessions del Parlament Europeu els eurodiputats gaudiran de les immunitats que se'ls reconeixin, sigui al seu Estat o un altre que sigui membre.

Així, la immunitat està perduda actualment segons la revocació de la concessió provisional que es va fer el 2 de juny. Això implica, doncs, un perill de detenció que en cas que sigui manifest fara retrocedir el TGUE i tornar a emparar els polítics. A més, en qualsevol cas, mentre tinguin sessions parlamentàries conservaran la immunitat, o el que és el mateix: els eurodiputats no perdran protecció parlamentària per anar als plens de l'Eurocambra a Estrasburg. Amb tot, els elements de context converteixen la pèrdua d'immunitat en un fet més complex i que pot variar. 

El TGUE ha d'analitzar la demanda dels tres eurodiputats contra la suspensió de la immunitat

La revocació de les cautelars es produeix, a més, quan el mateix TGUE encara ha d'analitzar el fons de la demanda que els eurodiputats de Junts van fer contra el Parlament Europeu per la suspensió de la immunitat. Tots tres al·leguen irregularitats durant el suplicatori que va demanar el Tribunal Suprem per reactivar les euroordres pel cas de l'1-O. Mentre en els pròxims mesos el TGUE analitzi el fons de la demanda, tots tres quedaran sense immunitat.