Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Míting ERC eleccions generals Reus

ERC es postula com l'única força catalana que pot ser decisiva a Madrid

Consideren que són l'única alternativa a un govern espanyol amb presència de Cs

Míting ERC eleccions generals Reus
ERC ha celebrat el seu míting central a Reus aquest dimecres | Jordi Olària

 

El president del Parlament, Roger Torrent, i el candidat al Congrés Joan Josep Nuet han estat dos dels caps de cartell del míting central d'Esquerra Republicana a Reus de cara a les eleccions generals. En un acte amb més de 300 persones de públic a la plaça de la Llibertat també hi han intervingut el cap de llista a Tarragona, Jordi Salvador, i la candidata reusenca, Noemí Llauradó.

míting ERC eleccions generals Reus
El míting d'ERC ha tingut lloc a la plaça de la Llibertat | Jordi Olària

 

La cap de files local i alcaldable de la formació ha estat l'encarregada d'obrir l'acte. El seu discurs ha servit per deixar clar les bases de la campanya de la formació republicana, i ha sentenciat que cal parlar «de l'alliberament dels presos i preses polítiques». En concret, d'Oriol Junqueras i Raúl Romeva, qui assegura que «agafaran l'acta des d'on sigui».

Noemí Llauradó ERC Reus
Noemí Llauradó, alcaldable d'ERC a Reus, durant el míting d'aquest dimecres | Jordi Olària Gras

 

ERC s'ofereix a un PSOE que critica

Noemí Llauradó ha volgut deixar clar que «l'objectiu és fer una república independent», i que «com més forta sigui Esquerra a Madrid, més podrem condicionar el PSOE». Laura Castel, candidata al senat, ha optat per començar una càrrega contra el Partit Socialista que han mantingut la resta de ponents. «Votar PSOE és votar Cs, ha etzibat». S'ha dedicat, a continuació, a anar detallant diferents casos d'entramats teixits entre empreses i partits, per exemple per inflar els preus de la contractació pública arreu de l'Estat.

I ha tornat a atacar el partit a qui ERC ha ofert la mà, el socialista, recordant que «el PSOE és el partit que va votar el 155, un partit que s'ha posat d'acord amb PP i Cs». Perquè els republicans siguin decisius, ha seguit, «ens hem de fer entendre a tot arreu, no només a Reus o a Vic; la independència no es pot fer contra Bonavista o el barri Gaudí». L'objectiu de la formació, ha sentenciat, és que ERC sigui necessària per construir la majoria que el PSOE necessiti per governar.

Jordi Salvador, cap de llista d'ERC per Tarragona
Jordi Salvador, cap de llista d'ERC per Tarragona | Jordi Olària
 

Salvador qualifica el PSOE d'hipòcrita

Jordi Salvador ha agafat el relleu de Castel per apujar un punt més tant l'emotivitat i l'èpica del discurs com la càrrega frontal contra el PSOE. «Sempre he cregut que la història ens en deu una», ha afirmat. Com també han fet altres ponents, ha mantingut que «és la primera vegada en 88 anys que podem guanyar unes eleccions espanyoles». «Només hi ha un partit que defensi els drets socials i la sobirania de Catalunya, Esquerra Republicana», ha afegit.

Pel que fa al partit liderat per Pedro Sánchez, ha repassat algunes de les promeses que no ha complert en relació a Catalunya, i l'ha acabat catalogant d'«el partit de 'los viernes sociales' i de 'los lunes al sol'» en al·lusió a la pel·lícula de Fernando León. «Quan un posa a Borrell és que gaire diàleg amb Catalunya no busca», ha sentenciat.

Joan Josep Nuet ERC Sobiranistes
Joan Josep Nuet, membre de Sobiranistes, durant el míting electoral | Jordi Olària

 

«El vot de la vostra vida»

Un dels fitxatges estrella d'ERC per aquestes eleccions ha estat el següent en pujar a l'escenari. Joan Josep Nuet, de la plataforma Sobiranistes, ha reclamat el vot de qui, tradicionalment, no ha donat suport a ERC. «Feu, el 28 d'abril, el vot de la vostra vida», ha conclòs, recuperant un lema electoral que es va utilitzar l'any 2015 per part de Junts pel Sí, la coalició que van compartir CiU i ERC.

Nuet ha recordat que la seva mare és de Reus, i que per explicar-li la importància de la república catalana ho fa parlant-li de l'Hospital i les pensions. Al seu fill, en canvi, li parla de la universitat, que vol pública i gratuïta, o de la feina estable que ara mateix no té. Amb aquests arguments, ha mantingut Nuet, es pot construir «la república que no hi ha barri a Catalunya on no pugui entrar».

El president del Parlament, Roger Torrent, ha tancat l'acte d'ERC a Reus
El president del Parlament, Roger Torrent, ha tancat l'acte d'ERC a Reus | Jordi Olària

 

De la resistència a la victòria

L'acte l'ha clos el president del Parlament, Roger Torrent. Ha encoratjat el públic a convèncer el seu entorn perquè «la república es fa fent republicans». L'últim discurs de l'acte ha servit per acabar d'apujar el to emotiu i èpic, i Torrent ha reblat que «la repressió no només no ens farà canviar, sinó que ens enforteix». Ha repetit que Oriol Junqueras recollirà l'acta després de les eleccions del 28 d'abril; «tots els que el voldrien callat el veuran entrar al Congrés dels Diputats amb el somriure de la victòria als llavis», ha sentenciat.

Com la resta de discursos, Torrent també ha plantejat tres possibles escenaris després de les eleccions espanyoles. Una majoria de PP, Cs i Vox; un govern entre POSE i Cs, o un govern del PSOE amb l'acord necessari i decisiu d'ERC. És per això, ha mantingut, que només hi ha dues alternatives, «l'aval a la repressió o el vot de la llibertat; depèn només de nosaltres que el PSOE pugui pactar amb Cs i Arrimadas sigui ministra». «No som aquí per resistir, som aquí per guanyar», ha conclòs.