Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Més de 30 pobles tarragonins ja saben qui serà l'alcalde: s'hi presenta una sola llista

Junts, amb quinze alcaldies, i ERC, amb onze, lideren les llistes úniques en la majoria dels municipis

Fins a 32 municipis només podran votar una candidatura el proper 26 de maig i, per tant, ja coneixen virtualment qui serà l'alcalde en el proper mandat. | Laia Solanellas.

 

L'argentí Helenio Herrera va ser l'entrenador del Futbol Club Barcelona en un parell d'etapes, a finals dels '50 i a l'inici dels '80. A ell se li atribueix la famosa expressió 'guanyar sense baixar de l'autobús', és a dir, sense cap mena d'esforç, com si el partit estigués ja vençut de bon inici. Tot i que és cert que tots els partits cal jugar-los, també ho és que hi ha batalles guanyades abans de començar.

Les que repassem a TarragonaDigital.com aquest dijous, 25 d'abril, ja estan resoltes i tenen ben poc a veure amb el futbolLa publicació de les llistes electorals de les eleccions municipals als butlletins oficials, feta aquest dimecres, ha deixat uns quants titulars a cadascun dels municipis de les comarques de Tarragona. Però avui ens fixem en els casos en què tan sols s'ha presentat una candidatura i, per tant, només cal un sol vot perquè l'alcalde i la resta de regidors resultin escollits.

Més de 32 municipis ja saben qui serà l'alcalde a partir del juny

A 32 municipis de les comarques de Tarragona es dona aquesta circumstància i, per tant, des d'aquest dimecres  ja saben quin serà l'alcalde i l'equip que, tret de variacions durant el mandat, els governaran entre 2019 i 2023. A la Conca de Barberà, aquesta situació es produeix en nou pobles, i a l'Alt Camp, en set: n'ostenten el domini. A la llista s'hi afegeixen cinc viles del Priorat, dues del Baix Camp, una del Tarragonès i set de les Terres de l'Ebre.

A la regió de Tarragona, doncs, la marca  'Junts' ha guanyat ja quinze ajuntaments i ERC, onze. Són les formacions més beneficiades d'aquestes situacions. Tots ells, sense baixar de l'autobús.

L'herència convergent beneficia la marca Junts

A la marca 'Junts', el paraigua del PDECat per les múltiples marques blanques arreu del territori, se li nota l'herència de Convergència i Unió, que anys enrere dominava àmpliament el territori català a base de governs municipals. Una quinzena de consistoris seran postconvergents al juny de forma automàtica. Es tracta, però, en tots els casos, de viles de pocs centenars d'habitants. L'històric Lluís Maria Castellví seguirà amb la vara d'alcalde de l'Argentera, amb canvi de marca, que ostenta des de 1987.

És l'únic cas al Baix Camp, però a l'Alt Camp n'hi ha diversos: Josep Ruiz a Montferri; Francesc Jofré —que ve d'una marca blanca socialista— a Alió; Josep Solé a la Masó; l'històric Josep Fort a la Riba i l'estrena de Jordi Sànchez a Nulles. Més estrenes amb la marca 'Junts' que ja tenen garantida l'alcaldia: la de Vallfogona de Riucorb, a la Conca de Barberà, amb Francesc Campà. A la mateixa comarca, ja han guanyat, de nou, Antonio Anglès a Vilaverd i Marc Rovira a Barberà de la Conca.

Però els dominis convergents són amplis. Hi ha més alcaldies assegurades a un mes de votar. Al Priorat, Josep Maria Piqué, alcalde de Marçà, trenca la l'aliança del seu partit independent amb el paraigua d'ERC i es presenta per Fem Marçà-Junts. Els vots que, a efectes de Diputació i Consell Comarcal eren per als republicans, computaran ara pels postconvergents. Josep Maria Torné, a Bellmunt del Priorat, seguirà a l'alcaldia; càrrec on també s'estrenaran Josep Maria Duran a Pradell de la Teixeta i Lluís del Arca a Capçanes. Tots ells lideren candidatures úniques a les seves viles.

Al Tarragonès i a les Terres de l'Ebre hi trobem dos casos més. Assegurades les alcaldies de Junts per Catalunya a  la Pobla de Massaluca, amb Antoni Ferré; i a Salomó, amb Antoni Virgili, batlle de la localitat per CiU des de 2004.

ERC domina alguns municipis ebrencs i conquereix territori al PDECat

També hi ha casos d'alcaldies assegurades per a ERC. En dos en particular, dos batlles que ho eren sota el paraigua de CiU han fet el pas al d'ERC per a aquest 2019. A Vinebre, el Projecte Vinebre que lidera l'alcaldessa Gemma Carim des de 2007 ha fet aquest camí; que també ha seguit a Solivella, a la Conca, Jaume Bergadà amb el seu partit independent. Així doncs, a efectes supramunicipals, els vots que obtinguin seran per a ERC i no per a Junts.

Els dominis més amplis d'ERC, pel que fa a alcaldies segures, és a les Terres de l'Ebre. A banda del cas de Gemma Carim a Vinebre; Roger Aviñó a Xerta; Conxita Pujol a Ginestar; Joan Juncà a la Torre de l'Espanyol; i Manel Palau a Caseres repetiran en el càrrec, i s'hi suma Jordi Forné, que s'estrenarà com a batlle d'Alfara de Carles.

Pel que fa al Camp de Tarragona, a banda del cas ja comentat a Solivella, ja és segur que Marc Roca repetirà càrrec a Rocafort de Queralt i que els republicans estrenaran alcalde a Blancafort, amb Enric París; Cabacés, amb Jaume Pujals; i Vilaplana, on el jove Josep Bigorra prendrà el relleu del seu pare.

Vila-rodona és el municipi més poblat d'entre els que ja s'han assegurat el nou alcalde per als propers quatre anys. | Gerard Martí

Altres casos arreu de la regió

Per completar el mapa d'alcaldies resoltes,  el PSC s'assegura Artur Miró a Vilanova de Prades per tercer mandat seguit. Al seu torn, la FIC mantindrà les alcaldies de Figuerola del Camp, amb Josep Sans, i de Pira, amb Josep Rodríguez, que tampoc no tindran contrincants.

Finalment, tres formacions independents i municipalistes dominen els seus pobles i també han assegurat el mandat. El cas més destacat és el de l'alcalde de Vila-rodona, Ramon Maria Bricollé, de Som-hi; mentre que Francesc Xavier Arbó, batlle de Benissanet, es mantindrà al càrrec per Tots Som Benissanet, candidatura a la qual no consta el paraigua d'ERC com fa quatre anys. Finalment, els  Independents per Conesa seguiran governant la vila, però l'alcaldia serà per Rosa Maria Berenguer.

També et pot interessar