La platja de Calafell

Calafell: sol, platja i partits polítics

El candidat socialista i màxim beneficiari del pacte de govern de 2015 parteix amb avantatge davant la recomposició del PDeCAT entorn de la nova marca Sumem + Calafell

Ramon Ferré, «som la gent normal»

Entre tot aquest desori, és probable que el més beneficiat hagi estat el nou alcalde sorgit del pacte de 2015. En una ciutat plena de patums polítiques amb resistència a retirar-se,  Ramon Ferré va entrar a l'alcaldia amb menys de quaranta anys però ja amb experiència com a regidor des de 1999. Arquitecte i exjugador d'hoquei al Club Patí Calafell, va ser el redactor del pla urbanístic del municipi i s'ha sobreposat a la seva arribada elèctrica al poder amb un eficient pla d'inversions i amb un inesperat talent per acordar temes amb qualsevol grup del ple consistorial.

Jordi Sánchez i Joan Carles Robert, presentant la candidatura d'Amunt Calafell (AC).
Jordi Sánchez i Joan Carles Robert, presentant la candidatura d'Amunt Calafell (AC). | BP Diari

Donada la poca diferència amb CiU i l'obra de govern feta, és bastant més que probable que Ferré s'alci amb la victòria. Altra cosa serà els pactes que pugui fer. L'ombra que plana sobre les opcions de Ferré és un altre exsocialista. Jordi Sánchez, que va ser alcalde pel PSC de 2007 a 2011 i ara es presenta amb l'agrupació d'electors Amunt Calafell, en un altre retorn polític sonat al Penedès. Ramon Ferré confia en el fet que, segons ell, la «gent normal» de Calafell li dona tot el suport.

Sandra Suàrez, refent l'entorn convergent

La sortida de l'anterior alcalde de Calafell, el convergent Joan Olivella va ser, com hem vist, traumàtica. Però a banda de no haver paït bé el pacte de l'oposició, tampoc han estat bons anys en el sí del partit. El PDeCAT, com a gairebé tot arreu ha decidit amagar les sigles i optar per una marca blanca municipalista, en aquest cas Sumem + Calafell. La llista és una renovació total i l'escollida per a encapçalar-la ha estat Sandra Suàrez, graduada social de 41 anys i regidora des de 2003. De la seva obra de govern com a responsable de Cultura, encara se'n recorda les escultures que va posar al Passeig Marítim i que van costar un quart de milió d'euros. Sigui com sigui, és popular entre botiguers i restauradors de la platja i comptarà amb un vot bastant fidel als colors del partit. Si aguanta l'envestida dels altres tres partits catalanistes que es presenten (CUP, ERC i Primàries) no és gens descartable un bon resultat.

Sandra Suàrez, de Sumem + Calafell
Sandra Suàrez, de Sumem + Calafell | Youtube

 

Jose Manuel Tejedor, el hooligan de Segur

Tejedor, de C's, té el mèrit que no cau bé a ningú. Asturià, es diu que vivia en una casa aïllada de Segur de Calafell desconnectat de la vida municipal fins que un dia va decidir entrar en política, amb l'auge del partit d'Albert Rivera. Va obtenir dos regidors i un 10% de vots que li va donar el tercer lloc, però el seu company de grup va sortir disparat de i se'n va anar a afiliar-se a ERC. Calcula com devia anar la cosa. L'oposició de Tejedor ha estat tosca, cridanera i riverista, deslligada del ritme de la política local i centrada en banderes i en el conflicte del Procés. Tanmateix, se sap moure bé a les xarxes socials i té una forta visibilitat, per la qual cosa els pronòstics li són prou favorables.

José Manuel Tejedor, amb la foto del Rei i les banderes oficials. | M.G.

 

Fuertes, Martín i Viñas, regeneració catalanista

Tant la CUP com ERC van treure dos regidors a les eleccions de 2015 i en els dos casos les dues llistes es renoven per a la pròxima contesa. Pel que fa a l'esquerra anticapitalista, Montejo i Pijuan es retiren a un segon pla i és Kilian Fuertes qui encapçalarà la CUP, que tot i haver obtingut el quart lloc no ha fet una oposició gaire combativa. A ERC, l'escollit directament per la direcció de Barcelona ha estat Carles Martín, que només fa 6 anys que resideix a Calafell i ha refet per complet tota la candidatura.

Sara Viñas i els altres candidats a les Primàries de Calafell.
Sara Viñas i els altres candidats a les Primàries de Calafell. | Cedida

 

Sara Viñas, que havia sonat al capdavant dels republicans, es va presentar finalment a les Primàries, el moviment regenerador i independentista liderat per Jordi Graupera a Barcelona, que serà la principal novetat de les eleccions calafellenques i podria fer forat a qualsevol de les opcions independentistes.

Triadó i Parera, els Zipi i Zape de Calafell

Els que havien estat exalcaldes per CiU i la UAM,  Joan Maria Triadó i Josep Parera, van abandonar durant l'última legislatura la disciplina del grup municipal d'UAM i van passar a ser regidors no adscrits. El partit, amb forta implantació a Segur de Calafell, presenta en aquesta ocasió Noèlia Sánchez, una nova aposta. Mentre que els artífexs del pacte de govern que va propulsar Ferré a l'alcaldia intentaran retenir el vot personalista fent valer el seu carisma al capdavant de Convergents-Centrats.

Joan Maria Triadó i Josep Parera.
Joan Maria Triadó i Josep Parera. | BP Diari

 

El PP opta per la continuïtat amb Maite González, que defensarà els seus dos regidors. Pot ser el destí del centenar de vots de l'extinta Plataforma x Catalunya que es va presentar el 2015. Dues llistes més es presenten a Calafell: En Comú Podem, amb Isabel Bou i Izquierda en Positivo, amb Alberto Martínez  al capdavant, respectivament.