Falset: desbandades i bateries de soul

A Falset, com a tota la comarca del Priorat, s'espera un repartiment de vot entre ERC i Junts x CaT, amb clara tendència a l'alça dels republicans i una llista socialista com a nota exòtica a la capital.

Rere les llistes, les sigles i els estira-i-arronses de la política municipal, hi ha persones. Sembla un obvietat i potser i ho és i tot. Durant els pròxims dies i fins que no comenci la campanya i haguem de callar per sempre, a TarragonaDigital ens hem proposat saber a qui votem als municipis més importants del Camp. Dibuixar quatre esbossos de caràcters, si més no, per fer-nos una idea de qui ha sota els discursos i els programes. Comencem per Falset, com podríem començar per qualsevol altre lloc.

Falset, després de la desbandada de Miquel Puig 

A la capital del Priorat, amb un cens que volta les dues mil persones, hi ha hagut un guirigall important, sobretot a l’actual partit de govern, Independents per Falset (IpF-AM), marca local d’Esquerra. El partit va arrasar als comicis de 2015 amb un 56% i 7 regidors. El PSC i CiU van quedar lluny, amb dos regidors cadascú. L’estiu passat, l’actual alcalde Jaume Domènech va anunciar que plegava però la continuïtat semblava fluida amb el pas endavant de  Miquel Puig, un polític amb pes important. 

 

L’economista, provinent de la branca moderada de CDC, va ostentar càrrecs importants a la Generalitat de Jordi Pujol, entre els quals la Direcció General d’Indústria o la de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. Al sector privat, va ser director general d'Abertis. Un home per tant avesat a la gestió del poder al més alt nivell. El 2015 va presentar-se com a número 6 de la llista d’Esquerra a Falset, on ha estat el regidor d’Hisenda tota la legislatura.  La Federació de Barcelona de Convergència el va voler fins i tot expulsar del partit  després d’aquest canvi de vorera, tot i que va arribar abans la dissolució de CDC i Puig en va ser afiliat fins a l'últim dia.

Imatge d'arxiu d'una intervenció de l'economista Miquel Puig a la Cambra de Tarragona l'any 2017
Imatge d'arxiu d'una intervenció de l'economista Miquel Puig a la Cambra de Tarragona l'any 2017 | Facebook/Xavi Puig

 

Vist fredament i sense voler faltar el respecte a ningú, potser era un perfil massa alt per a Falset. En una maniobra inesperada, Ernest Maragall el va requerir fa dos mesos per la seva llista a l’alcaldia de Barcelona. Amb el moviment,  Puig ha passat de ser el número 6 d’una capital de comarca que no arriba a tres mil habitants a ser el número 3 de la capital del país. Coses que passen a Catalunya.

 

Fins i tot el mateix  Domènech va declarar estar en «estat de xoc» per la fugida de Puig, que va afirmar que en aquests moments Barcelona el necessita molt més que Falset. Valgui tot aquest pròleg per emmarcar millor el paper que li ha tocat al successor, que finalment ha estat el número 2 de l’actual consistori, Carlos Brull

Carlos Brull, candidat a l'alcaldia de Falset
Carlos Brull, màxim aspirant a l'alcaldia de Falset, als timbals | Cedida

 

El nou alcaldable és l’actual regidor de Cultura. Un home sense l’impressionant currículum de Miquel Puig però més jove —té tot just 43 anys— i bon coneixedor de la política local, on ja ha estat el número 2 d’IpF en les dues darreres votacions. Són tan diferents el perfils, que Brull és músic. A banda de dedicar-se a l’assessoria fiscal, Carlos Brull és professor de música —havia tingut una acadèmia a Tarragona— i bateria de la coneguda banda de Falset La Soul Machine. També ha col·laborat, entre d'altres, amb el cantautor tarragoní Espaldamaceta.

 

Durant el seu mandat a la regidoria, s’han obert espais culturals a Falset, com el Museu i l’Escola de Música. La cultura serà el seu gran actiu de campanya. Brull és un home molt conegut al poble i a la comarca i tenint el suport explícit de l’alcalde Domènech no hauria de tenir, en teoria, problemes per revalidar la majoria al consistori. A més tenint en compte que, durant la legislatura, IpF ha gaudit d’un romanent de tresoreria de 400.000€ que ha fet de la capital del Priorat una bassa d’oli.

Els socialistes, a recuperar l'ajuntament amb una marca nova

La principal competidora de Brull serà la socialista Maria Jesús Sánchez. La que va ser regidora de Festes i Esports durant els dos mandats del PSC a Falset afronta amb 37 anys les eleccions com a cap de llista per segon cop. Encara ressona a la capital del Priorat el final també mogut de l’època socialista amb la renúncia de l’alcalde Jesús Torralba el 2013 després de posar-se un sou de 27.000 euros anuals —era el primer alcalde que cobrava des del restabliment de la democràcia— i el seu relleu, Jordi Puxeu, que va ser incapaç de configurar una llista per concórrer a les eleccions del 2015.

Maria Jesús Sánchez, la candidata de Falset Pot Més
Maria Jesús Sánchez, la candidata de Falset Pot Més | Facebook

 

El PSC va pagar tot aquest desficaci perdent l’ajuntament en mans d’IpF, en un càstig que els va fer passar de 6 a 2 regidors. Sánchez és conscient que el partit encara purga tot allò i ha decidit fer com Esquerra i PDeCAT: crear una marca blanca.  La seva llista es dirà Falset Pot Més, intentarà desvincular-se de la imatge del PSC del 155 (en una plaça forta de l’independentisme), apostarà pel municipalisme i intentarà fer forat allà on l’alcalde Domènech s’ha mostrat menys resolutiu, en temes d’urbanisme, manteniment i infraestructures. 

Un gat vell al capdavant de Junts per Falset

El tercer candidat en discòrdia serà César López, antic integrant de les llistes d’IpF, antic president del Consell Comarcal i gat vell de la política municipal. López ha fet el pas endavant de liderar Junts per Falset, la llista patrocinada per l’entorn convergent que ha de defensar els dos regidors sorgits de les eleccions del 2015. Caldrà veure si Sánchez o López tindran alguna opció de desbancar Brull, en una legislatura que estarà molt marcada en l’inici per la hipotètica i esperada Declaració del Priorat com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO. 

El Priorat, una comarca a l'espera

A la resta de la comarca, com dèiem, el dictamen de la UNESCO esperat per al mes de juliol manté tot el territori en l'enjòlit. Hi ha altres temes importants sobre la taula, com el conflicte amb les aigües del riu Siurana, on  la composició del Consell pot ser clau. Al Consell Comarcal, que ara amb les eleccions municipals també veurà la seva composició afectada, la Declaració de Patrimoni Immaterial ha estat el tema estrella de la legislatura i no han estalviat crítiques a la manca de suport de la Generalitat malgrat estar governada pels mateixos partits.

Al Consell, la presidència s'ha repartit entre els republicans, amb Jordi Sabaté, alcalde de la Vilella Baixa i Joan Carles Garcia del PDeCAT. Garcia va ser alcalde de Capçanes i ara es presenta com a  cap de llista de Porrera, i pot ser curiosament un dels pocs casos en què la mateixa persona sigui alcalde de dos pobles diferents d'una mateixa comarca.

Joan Carles Garcia, expresident del Consell Comarcal del Priorat i alcaldable de Porrera
Joan Carles Garcia, expresident del Consell Comarcal del Priorat i alcaldable de Porrera | Priorat Digital

 

Per l'altra banda, l'entesa i el pacte entre republicans i demòcrates només trobarà oposició en la CUP. El PSC només presenta batalla a Falset, i llistes fantasma a la resta de la comarca. En canvi els anticapitalistes presenten tres llistes als Guiamets (en un feu on la memòria de Neus Català té un gran pes), a la Vilella Baixa i a la Torre de Fontaubella. A més la CUP té l'únic regidor d'oposició entre els 19 membres del Consell Comarcal.