Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert dels candidats a les eleccions catalanes del 14-F, juntament amb el presentador del debat de RTVE

Surt a la llum la porra electoral que van fer els candidats dies abans de les eleccions

Només un representant no va apostar perquè «no s'atrevia a fer una porra»

Pla obert dels candidats a les eleccions catalanes del 14-F, juntament amb el presentador del debat de RTVE
Els candidats van fer una porra sobre les eleccions a 'Rac1' | ACN

Després de les eleccions catalanes més atípiques que es recorden, des del programa ‘El món a RAC1’ han fet pública una llista de prediccions electorals. Aquestes prediccions han estat fetes per ni més ni menys que els mateixos candidats que es presentaven als comicis.

Jordi Basté i Màrius Carol han estat els encarregats d’obrir els sobres que els polítics havien deixat pel programa. L’únic candidat que no va ‘apostar’ en aquest joc va ser Alejandro Fernández, representant del Partit Popular, perquè tal com informen des del programa va admetre que «no s’atrevia a fer una porra».

Les porres dels candidats a les eleccions catalanes

Per començar ens trobem amb Salvador Illa, candidat del PSC i guanyador en vots de les eleccions. La majoria de les enquestes preveien que l’anomenat ‘efecte Illa’ produiria efecte, i sembla que ell mateix també confiava en el seu paper. Així, Illa va apostar que el PSC aconseguiria 35 escons, seguit de JxCat amb 31 i ERC amb 30. L’exministre de Sanitat apostava per una menor incidència de VOX, amb només 7 escons, i superat per En Comú Podem, al quals pensava que obtindrien 8.

Pere Aragonès, candidat d’ERC i partit que ha empatat en escons amb el PSC, també va voler apostar en aquesta porra de RAC1. Ple d’optimisme, Aragonès va apostar que ERC obtindria 34 escons, seguit del PSC amb 30. En tercera posició, i també amb 30 escons, va apuntar a JxCat. La seva visió contemplava la possibilitat que Ciutadans fos la quarta força amb 10 escons, mentre que situava a VOX en penúltima posició amb només 6.

La candidata de JxCat, Laura Borràs, va veure el seu partit com a guanyador de les eleccions. D’aquesta manera, Borràs es donava a JxCat un total de 35 escons, seguit d’ERC amb 32 i PSC amb 29. La seva porra també consistia d’un partit de C’s en quarta posició i amb 10 escons, mentre situava a la CUP amb 8 i a VOX amb 7.

Jéssica Albiach, candidata d’En Comú Podem, va fer una porra menys optimista pel que fa al seu partit. Així, en la seva porra era ERC qui obtenia la victòria amb 32 escons, seguit de JxCat i PSC amb 30 escons cadascun. En quarta posició situa a En Comú Podem, amb 13 escons. Albiach també havia apostat que C’s i Vox obtindrien el mateix nombre d’escons: vuit. A més, ha estat una de les poques candidates que assumia que el PdeCat tindria representació parlamentària,  amb una aposta de 3 escons.

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, havia apostat per una victòria d’ERC amb 40 escons, seguits de JxCat i PSC amb 27 escons cadascun. Garriga havia apostat que la formació d’En Comú Podem quedaria per sota del seu propi partit, amb 13 vots per la formació morada i 12 per Vox. Després havia situat a C’s i PP per darrere de Vox, amb 12 i 8 escons respectivament. En última posició col·locava a la CUP amb 6 escons.

Dolors Sabaté, candidata de la CUP, va fer una porra on molts dels partits es quedaven fora del Parlament. Així, va situar a ERC com a guanyador amb 35 escons, seguit de JxCat amb 33 i PSC amb 32. La seva porra situava a la seva formació i a En Comú Podem amb 10 escons cadascun, mentre que en última posició es trobava el PP amb 6 escons. Sabaté havia apostat per un Parlament sense Vox ni Ciutadans, així com tampoc entrava el PdeCat.

Precisament la candidata de PdeCat, Àngels Chacón, va apostar que els guanyadors serien ERC (30-34 escons) o PSC(28-34 escons). Chacón apostava que el partit de JxCat aconseguiria entre 27 i 30 escons, seguit de C’s (10-15 escons). Chacón ha situat al PdeCat amb un empat a escons (entre 5 i 7) amb Vox i En Comú Podem, mentre que per sota es trobarien el PP i la CUP amb entre 4 i 6 escons.

Per últim, el representant de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va voler fer una porra més genèrica pel que fa a les eleccions i va apostar el següent: Processisme, 67 escons. Resta, 68 escons.  Govern pel canvi.

Comparant els resultats de les eleccions amb les porres fetes pels mateixos polítics, sembla que alguns tenien molt clara la victòria socialista i d’ERC, mentre que altres apostaven més alt pel seu propi partit.