Pla tancat d'una urna en un col·legi electoral de la ciutat de Tarragona

L'última previsió de Salut sobre el 14-F que portarà cua: «14.000 contagiats»

Argimon diu que aquestes persones «seria millor que es quedessin a casa», però reconeix que tenen el dret fonamental a votar

El Departament de Salutcalcula que el pròxim diumenge, dia de les eleccions al Parlament de Catalunya, hi haurà entre 70.000 i 80.000 en quarantena, sumant les persones contagiades de Covid-19 i els contactes d'aquestes. Així ho ha explicat a Catalunya Ràdio el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha concretat que la previsió de contagiats és d'unes 14.000persones. «Fins i tot una mica menys», ha afegit.

Argimon ha reconegut que «seria millor que es quedessin a casa seva», tot i que ha reconegut que aquestes persones «tenen el dret fonamental a votar». En aquest sentit, cal recordar que el protocol del Govern de cara al 14-F recomana a les persones contagiades o contactes estrets de positius que exerceixin el seu dret a vot en la darrera franja horària del dia, entre les 19 i les 20 hores.

Unes xifres molt llunyanes a les previstes inicialment

Les xifres que ha anunciat el doctor Argimon preveuen fins a tres vegades menys de persones afectades de les previstes per un informe fa un mes, quan es va decidir l'ajorament de les eleccions. Cal recordar que un informe del Síndic de Greuges calculava que, en el pitjor escenari, hi hauria més de 216.000personescontagiades i contactes de positius. L'informe es va donar a conèixer el 13 de gener en el marc de la Comissió independent d'assessorament sobre la garantia del dret de sufragi actiu.

L'informe preveia quatreescenaris, però la cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, Magda Campins, descartava que el 14-F Catalunya es trobi en els dos més optimistes. Així, va indicar que a Catalunya hi hauria un escenari greu o molt greu. El primer preveia fins a 196.700 persones en quarantena per ser positius de covid o contactes estrets, mentre que el segon estivama que hi hauria fins a 216.365, unes xifres molt allunyades de les que Argimon ha anunciat avui.