Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu.

Anirà per llarg: La primera setmana de negociació pel nou Govern acaba sense avenços

ERC ha prioritzat les converses amb la CUP, però en les properes hores s'asseurà amb JxCat

Oriol Junqueras i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu.
Oriol Junqueras 'proclama' el 'segon lloc dolç' del candidat d'ERC, Pere Aragonès: és el candidat amb més opcions de presidir el Govern. | ACN

Tot i que ERC ho pretenia, el cert és que no serà ràpid. Ni fàcil. Aquest divendres, 19 de febrer, acaba la primera setmana laborable després de les eleccions, que ha servit per valorar i analitzar els resultats dels comicis, definir estratègies i, en el cas d'ERC, iniciar les converses que permetin investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat d'aquí a unes setmanes. Els primers dies, però, no han aportat avenços, ni tan sols indicis que apuntin quina pot ser la composició del Govern de Catalunya en la tretzena legislatura.

Les converses amb la CUP, en 'stand by'

ERC va decidir aquest dilluns al vespre en la reunió de la seva executiva nacional prioritzar les converses amb la CUP. Republicans i anticapitalistes han mantingut una primera reunió de presa de contacte i la intenció d'ERC és que els cupaires siguin al Govern, però això ho haurà de decidir l'organització de l''esquerra independentista' en el consell polític previst per al proper dissabte, dia 27 de febrer.

Els aldarulls de les darreres nits a diverses ciutats de Catalunya per l'empresonament del raper Pablo Hasél han dificultat, però, l'entesa. El posicionament de la CUP respecte el model policial dels Mossos d'Esquadra pot atiar les seves reticències a fomar part de l'executiu, especialment si la resta de forces que l'integren no són partidàries de l'esmentada revisió.

Reunió imminent amb JxCat, que posa condicions

ERC no s'ha assegut encara a cap taula amb Junts per Catalunya, però es preveu que la reunió es produeixi entre aquest divendres i aquest diumenge. Les declaracions de membres de les dues candidatures, en campanya i després dels comicis, conviden a pensar que l'entesa entre republicans i 'puigdemontistes' no ha de ser dificultosa, si bé és cert que JxCat ha aixecat diversos esculls en els darrers dies.

Junts vol pactar el Govern amb un acord que faciliti el bon clima entre socis que ha brillat per la seva absència en l'anterior mandat, però també la concreció d'avenços en el camp independentista i una estratègia unitària a Madrid, cosa que pot posar pals a les rodes a l'acord.

La reunió amb els Comuns serà més endavant

Malgrat que ERC ha deixat clar que vol incorporar En ComúPodem al Govern, el cert és que han relegat la trobada amb la formació de Jèssica Albiach a després de la CUP i JxCat. La formació morada frisa per formar un Governd'esquerres amb el PSC que és gairebé impossible, però en funció de com vagin les converses els propers dies, hi ha escenaris que no es poden descartar, com un tripartit ERC-CUP-Comuns o fins i tot un bipartit ERC-Comuns amb l'abstenció del PSC.

Primers contactes amb el PSC?

Val a dir, però, que qualsevol entesa entre socialistes i republicans sembla encara a anys llum. 'La Razón' explica aquest divendres que s'han produït els primers contactes discrets entre les dues formacions, més cordials que a la cerca de suports, però que caldrà veure cap a on evolucionen, si és que ho fan.

Cinc dies després de les eleccions, doncs, tot segueix obert: els avenços es podrien començar a produir amb les converses de la setmana que ve. Alhora, en els propers dies se sabrà per quan es convoca el ple de constitució del Parlament —ha de ser abans del 12 de març—, data que també marcarà les negociacions perquè entraran en joc la composició de la mesa i la presidència del Parlament. Calma tensa, doncs, que s'ha de trencar en els propers dies.