Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mig milió de tarragonins estan cridats a anar a votar arreu de les comarques de Tarragona

Del dentista a la 'ciutat dels nens': les propostes més singulars de la campanya

Repassem algunes de les propostes més ambicioses i singulars de la campanya a la regió

Mig milió de tarragonins estan cridats a anar a votar arreu de les comarques de Tarragona
Els quinze dies previs a anar a les urnes solen ser una allau de propostes... algunes, però, més atractives que no pas d'altres. | Laia Solanellas

 

Som a punt de posar el punt final a la campanya de les eleccions municipals 2019. S’acosta, doncs, el temps de fer balanços —si bé és cert que les notes les posaran les urnes, aquest proper diumenge. En aquests dies, plagats de debats, mítings i passejos de candidats; folrats de tríptics, cartells i tota mena de marxandatge, hem pogut sentir propostes de tota mena.

[predef]eleccions-tarragona-282[/predef]

N’hi ha de discretes, de perfil més baix; hi ha municipis en què diverses —o, fins i tot, totes— les candidatures coincideixen en alguna proposta… però és clar, també n’hi ha de singulars, de les que criden l’atenció. Algunes per la seva ambició, d’altres perquè ratllen la inversemblança, i algunes altres, simplement, perquè surten de la tessitura habitual: perquè són originals.

A TarragonaDigital.com n’hem triat, per aquest dijous dia 23 de maig, unes quantes. Una pinzellada ràpida per conèixer algunes de les propostes més novedoses  que ens plantegen els comicis d’aquest mateix diumenge.

Imatge d'arxiu d'Oliver Klein. | Elisabet Sarraseca.

 

'La ciutat dels nens' d'Oliver Klein

Comencem situats a la Costa Daurada, i més concretament a Cambrils. El Nou Moviment Ciutadà, que lidera l’incombustible Oliver Klein, presenta un programa electoral  amb idees de tota mena, però una d’elles ens ha captat especialment l’atenció: la construcció de ‘La ciutat dels nens’. Què deu ser?

El mateix Klein, que ha defensat aquest ítem del seu programa, presenta ‘La ciutat dels nens’ com la punta de llança de la seva aposta pel turisme familiar: es tracta d’un parc d’oci, un complex lúdic, que Klein vol construir a la zona de l’Esquirol. L’espai, tot un món de jocs de caràcter familiar, podria girar entorn a una temàtica cambrilenca, com el món del mar o el de la pesca, però això —ha dit el candidat de l’NMC durant la campanya—, es decidirà en un concurs d’idees.

Podem el Vendrell proposa la creació d'un dentista municipal i un servei de transport que connecti tot el municipi amb l'hospital
Podem el Vendrell proposa la creació d'un dentista municipal i un servei de transport que connecti tot el municipi amb l'hospital | cedida

 

Podem vol un dentista municipal al Vendrell

Podem el Vendrell va presentar el passat dijous, dia 16 de maig, les seves principals propostes en matèria de sanitat i accessibilitat als centres assistencials. Una d'elles, i una de les que més ha captat l'atenció en la darrera campanya electoral, ha estat la de la creació de la figura del dentista municipal, per fer accessible a tota la ciutadania aquest servei que no està cobert pel sistema públic de salut.

La proposta està inspirada en la polèmica decisió, del govern d'Ada Colau a Barcelona, impulsada tot just fa unes setmanes, de la creació del primer dentista municipal de l'Estat, que oferirà preus entre un 13 i un 43% més barats que els de mercat, ja que no busca beneficis. La previsió, a la capital del país, és que el servei estigui en marxa a finals del 2019  i pugui atendre en un termini de dos anys unes 36.000 persones.

En el cas de Barcelona, s'ocuparà del servei l'empresa municipal BSM, cosa que ha aixecat polseguera a l'oposició, així com al sector. Inicialment serà un dentista obert a la ciutadania, però en sis mesos s'avaluarà si s'ha aconseguit arribar al 12% dels barcelonins que no va al dentista perquè no s'ho pot pagar però que no entra en el perfil de població vulnerable. Caldrà veure si Podem el Vendrell defineix la seva proposta en termes similars.

Imatge del punt exacte on s'ha produït l'atropellament a la Pineda.
Tercera Edad en Acción proposa, a la Pineda, instal·lar un macropàrquing amb zona blava. | TarragonaDigital

 

Un pàrquing per recaptar diners per a la tercera edat a la Pineda

Tornem cap a la Costa Daurada, però en aquest cas a Vila-seca. La localitat, que diumenge tindrà prou clar el substitut de l’històric Josep Poblet, ha vist el sorgiment d’una candidatura estatal inesperada: Tercera Edad en Acción. Un grup d’una trentena de pensionistes residents a la Pineda es presenten als comicis amb propostes que, tal com indica el nom de la seva candidatura, van bàsicament dirigides al benestar de la gent gran.

D’ítems en tenen diversos, però n’hi ha un d’estrella: volen crear un fons municipal que permeti que les persones d’edat avançada  que ho necessitin obtinguin assistència domiciliària de manera gratuïta, a causa de la dificultat d’accedir als ajuts que hi ha, en aquest sentit, a escala autonòmica i estatal. Però com pensen finançar aquest fons? Heus aquí la curiositat.

Tercera Edad en Acción planteja la creació d’un macroaparcament de mil places a la Pineda que tan sols pagarien els no-residents. La resta de places de la zona serien de zona blava, per ‘forçar’ els visitants a aparcar al macropàrquing. Amb la recaptació, que calculen que s’elevi fins els 300.000 euros, finançarien aquest fons per a la tercera edat. Enginyós, ho és.

Altres propostes: d'una empresa elèctrica a un doblet a l'alcaldia

Repassem unes quantes propostes singulars més. A Tarragona, En Comú Podem vol instal·lar una 'food truck' amb terrassa al parc de la Quinta de San Rafael i vol crear un 'parc Francolí 2' a la riba dreta del riu. A més, volen que la ciutat obtingui diversos distintius turístics: entre ells, el de  'vegan friendly', com a ciutat acollidora de persones que segueixen aquesta dieta que evita menjar derivats animals.

Sense marxar de Tarragona, Ara Tarraco 5 Estrelles vol instal·lar al preventori de la Savinosa el Centre d'Interpretació de la Cultura Mediterrània. A Reus, Carles Pellicer planteja la creació de Reus Energia, una empresa elèctrica municipal, mentre que Ara Reus té la proposta de crear una plataforma online perquè el comerç local pugui vendre a través d'Internet.

A Altafulla, Creixell i la Nou de Gaià, les candidatures d'ERC plantegen una fórmula original per a l'alcaldia: que dues persones tinguin les competències duplicades. Tot i que no se sustenta en la legalitat, aquestes llistes plantegen una 'coalcaldia' i, per tant, tenen dos caps de llista. Sense moure'ns del Baix Gaià, a Torredembarra la formació Avui Democràcia planteja l'ampliació dels Muntanyans, uns aiguamolls; i Junts per Catalunya un observatori turístic, un ressort hoteler i un centre d'alt rendiment.

També et pot interessar