Estem a les portes del temporal més important de l’hivern i un dels més llargs, extensos i abundants dels darrers mesos. Diumenge ja hem tingut l’aperitiu amb les primeres pluges, nevada important als Ports i ventades molt fortes de gregal al nord-est. Però aquest dilluns, 20 de gener, ja es complica molt més la situació amb neu a cotes molt baixes i empitjorament d’un temporal que deixarà molta aigua a Catalunya fins dimecres. Arriba la pitjor part de la borrasca ‘Glòria’ a Catalunya.
Les pluges dels propers dies seran molt abundants i excepcionals per trobar-nos al mes de gener, amb una situació més típica de tardor. No obstant, la notícia aquest dilluns serà la neu a cotes molt baixes que caurà en alguns punts del territori i que pot complicar molt la situació, si bé la cota anirà pujant amb e pas de les hores. Hi ha moltes alertes activades, amb els plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT activats per part de Protecció Civil.
? RECORDA.
ALERTA dels plans #NEUCAT#INUNCAT i #VENTCAT. PRECAUCIÓ #ProteccioCivilhttps://t.co/6OacpAKkFq— Protecció civil (@emergenciescat) January 19, 2020
Nevada a cotes molt baixes: on i quan?
Les precipitacions començaran ja de bon matí a les comarques de Girona i nord-est de Barcelona, on la cota de neu se situarà molt avall, entre 200 i 400 metres, localment per sota, mentre que també es reactivarà la cota als Ports a uns 400 metres. A la resta de costa i prelitoral, la precipitació tardarà més a entrar fins que no giri el vent de gregal a llevant més tard, cosa que també farà pujar la cota.
D’aquesta manera, al matí es podrà veure nevar molt avall a totes les comarques de Girona, Maresme, Osona, Vallès Oriental i Maresme, amb neu assegurada pel damunt dels 400 metres i possibilitat que nevi a 200 o 100 en alguns casos. Compte perquè a l’interior de Girona i a Osona la cota pot quedar molt encallada a la tarda als 500 metres alhora que es reactivarà la precipitació, amb possibles problemes de circulació.
A la resta, la neu pot aparèixer també al prelitoral i resta de Catalunya Central, però a la tarda la cota pujarà ja cap als 800 o 900 metres. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes per neu que pot arribar a deixar més de 2 centímetres a partir de 400 metres i més de 20 a uns 1.000 metres, concretament al nord-est i a l’Ebre:
Neu a Girona
Pel que fa a les comarques gironines, s’hi esperen precipitacions gairebé tot el dia, però molt de compte amb la cota de neu al matí, que pot arribar a baixar fins als 200 metres, localment per sota. La nevada més destacada serà a partir de 400 metres i a la tarda la cota encara estaria encallada als 500 metres. Per tant, la neu pot complicar i molt el dia a dia de molta gent al llarg de tota la jornada. Les comarques més afectades seran la Garrotxa, Ripollès, nord de l’Empordà i àrea del Montseny.
Neu a Barcelona
Pel que fa a l’àrea de Barcelona, les precipitacions més destacades arribarien a partir del migdia i tarda amb una cota que ja pujarà entre els 600 i 800 metres, podent deixar alguns flocs a la part alta de Collserola i a les muntanyes prelitorals. No obstant, al Maresme i als dos Vallès la nevada podria començar més d’hora i a 400 metres tan sols, localment fins a 300 o 200, amb nevada important al Montseny.
Neu a la Catalunya Central
Situació molt complicada al nord de la Catalunya Central amb neu que pot arribar a totes les cotes a Osona i Moianès aquest dilluns fins a migdia, tot i que fins llavors no entraria el gruix de precipitació. No obstant, en aquell moment la cota tan sols rondaria els 500 metres. Possibles problemes de mobilitat en aquestes comarques. A la resta de l’àrea, la neu arribarà a la tarda a partir d’uns 400 o 500 metres i anirà pujant, però localment pot començar més avall.
Neu a Tarragona
El més probable és que, a causa del gregal, les precipitacions no arrenquin a gran part de les comarques tarragonines fins a la tarda, amb una cota de neu que se situarà per sobre dels 500 metres amb tendència a pujar ràpidament. Es podrà veure nevar a les muntanyes de Prades o al Priorat, per exemple.
Neu a l’Ebre
Un dels punts on la situació serà més complicada serà a les Terres de l’Ebre, on les precipitacions hi cauran amb ganes durant gran part del dia amb cota de neu que voltarà tan sols els 400 metres, amb tendència a pujar amb el pas de les hores. Situació molt complicada al voltant dels Ports amb problemes de trànsit, ja que la neu nova se sumarà als més de 10 centímetres caiguts ja diumenge.
Neu a Lleida
Pel que fa a les comarques lleidatanes, les precipitacions pràcticament no hi arribaran encara, però ja es podrà veure nevar a la tarda a zones com la Segarra o el Solsonès a tan sols 500 metres. La cota pujarà ràpidament quan arribin les quantitats més importants els propers dies.
Neu al Pirineu
La nevada serà notícia al llarg de les properes jornades al Pirineu de Girona, on en tot l’episodi es poden acumular més d’un metre o metre i mig de neu a partir de 1.500 o 1.800 metres. La neu serà més moderada a la resta de la serralada. Aquest dilluns, es veurà nevar a totes les cotes, amb tendència que a la tarda i vespre pugi ja als 800 o 900 metres. Hi haurà força problemes entre el Ripollès, Cerdanya i zones del voltant.
Comença la llevantada: aigua a dojo
Més enllà de les nevades en cotes insòlites aquest dilluns, la gran notícia d’aquesta setmana serà la pluja, que serà extremadament abundant per l’època de l’any a molts punts. La llevantada que ens arriba impulsada per la profunda borrasca ‘Glòria’ farà que, ja aquest dilluns, les precipitacions vagin a més a Girona, Barcelona i resta del litoral i prelitoral.
Les quantitats ja poden ser importants a totes les comarques de Girona i nord-est de Barcelona, amb la previsió que el gruix de precipitacions arribi al llarg de les properes jornades. Hi ha alertes activades per part del SMC per pluja de més de 100 l/m² en només un dia.
La quantitat de precipitació acumulada serà molt important a partir de demà a la tarda, i sobretot entre dimarts i dimecres. En tot l'episodi, en alguns sectors del nord-est del país es podran superar els 200 mm. En aquest sentit s'han emès avisos per demà i dimarts. pic.twitter.com/KBc4RYmKSG
— Meteocat (@meteocat) January 19, 2020
Temporal molt dur de vent i mar
Aquesta potent borrasca també deixarà ventades fortes o molt fortes de llevant a gran part del litoral i prelitoral, amb ràfegues d’entre 70 i 100 km/h. Temporal de mar molt dur que pot aixecar onades de fins a 7 metres d’altura o més. Molta precaució en totes aquestes zones, amb la recomanació de no apropar-se al mar. El SMC ha activat l’alerta màxima, la vermella, en aquest sentit.
El segon element a tenir en compte serà el vent. Bufarà amb ratxes molt fortes a bona part del territori, sobretot demà. En aquest sentit s'han emès avisos per vent per avui, demà i dimarts. pic.twitter.com/4udV0L4qcf
— Meteocat (@meteocat) January 19, 2020
Avui s'inicia un temporal de mar que s'allargarà fins dimecres. Serà dur, amb onades màximes de 8 metres, sobretot entre dilluns a la tarda i dimarts. Per aquest motiu, s'han emès avisos per avui, dilluns i dimarts. pic.twitter.com/3R4GTFytZS
— Meteocat (@meteocat) January 19, 2020
Pluges excepcionals en ple gener
La part més activa de la llevantada arribarà entre dimarts i dimecres amb pluges extremadament abundants per trobar-nos en ple gener al litoral, prelitoral i comarques de Barcelona i Girona, així com duríssim temporal de mar i vent. En tot l’episodi, se superaran els 100 l/m² en totes aquestes àrees, però al nord-est les quantitats poden moure’s entre els 200 i 300 l/m². Una aigua que pot causar molts problemes i que farà baixar molt plens rius i rieres. Precaució en aquest sentit.
Tot plegat serà en forma de neu ja pel damunt dels 1.200 o 1.300 metres, inclús per sobre a mesura que avancin els dies. Només nevarà al Pirineu amb gruixos que poden superar el metre o metre i mig a les cotes altes del Ripollès i est de la Cerdanya. A partir de dijous, la situació millorarà clarament.
- També et pot interessar: Imatges de la important nevada als Ports aquest diumenge