Imatge d'una sortida de sol a Cardedeu, Vallès Oriental

Canvi radical amb l’adeu a la calorada, ventades i nits impròpies de ple estiu

El pas d’un front i l’entrada del vent del nord escombrarà la massa d’aire africà molt càlid. No es descarten xàfecs passatgers en alguns punts

El temps farà un gir sobtat de cara a les properes hores i durant aquest dimarts, 13 de juliol. Ja des del vespre i nit de dilluns, el mestral i la tramuntana guanyaran força al sud i a l’Empordà alhora que arribarà un front. Tot plegat escombrarà la massa d’aire africà molt càlid i provocarà un canvi radical a Catalunya.

En aquest sentit, esperem que la matinada de dimarts baixi clarament la temperatura arreu. De fet, gran part de Catalunya baixarà per sota dels 20º. Inclús a la costa passarà això amb fresca després de la matinada d’insomni de dilluns.

Al migdia també notarem el descens amb pràcticament cap màxima de 30º. Un ambient molt més confortable però amb valors baixos per l’època que ens acompanyarà dos o tres de dies. Tot plegat amb ventades intenses al sud i Empordà i força sol dimarts.

Tot i això, de nit i matinada poden caure alguns ruixats dispersos, principalment a la meitat nord. A la tarda es repetiran algunes tamborinades al Pirineu i nord-est.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 13 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 13 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Contundent refrescada

Les temperatures ja han començat a baixar dilluns al centre i nord, però han tocat sostre al sud pel vent reescalfat. Tot i això, hem continuat amb molta xafogor i cel enterbolit per la pols en suspensió  i bandes de núvols. Això s’acabarà de cop amb el pas d’un front entre el vespre de dilluns i la matinada de dimarts.

En aquest sentit, el vent del nord molt més fresc escombrarà completament la massa d’aire africà molt càlid. Això farà que les temperatures mínimes ja baixin força i se situïn de matinada per sota dels 20º a gran part de Catalunya. Això passarà també a molts punts de la costa.

De fet, ens podem trobar amb fresca a l’interior entre 10º i 15º i fred al Pirineu per sota dels 10º. Un ambient impropi per l’època que ens permetrà dormir molt plàcidament arreu del territori. Inclús ens haurem d’abrigar a diverses comarques de nit.

De dia també notarem la refrescada amb molta menys humitat i xafogor. En aquest sentit, la majoria de màximes quedaran entre 24º i 29º tan sols, lleugerament més altes al sud. Un ambient de luxe per trobar-nos a ple juliol, inclús amb fresca per sota dels 20º al Pirineu.

Ventades fortes, força sol i alguns ruixats

Amb aquest canvi de temperatures, el temps també patirà altres canvis. En aquest sentit, el vent de mestral i la tramuntana entraran amb ganes. Bufaran amb ràfegues fortes a l’Ebre, sud del Camp de Tarragona i nord de l’Empordà.

Les ventades es poden deixar sentir en menor mesura en zones properes, com per exemple el sud de Ponent. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per fort vent i mala mar: 

Mapa d'alertes per fort vent i mala mar a Catalunya el 13 de juliol del 2021
Mapa d'alertes per fort vent i mala mar aquest dimarts | METEOCAT

Pel que fa a l’estat del cel, el pas del front provocarà alguns ruixats passatgers entre el vespre de dilluns i la matinada de dimarts. Seran dispersos i passatgers i poden aparèixer a pràcticament qualsevol punt. No obstant, els més probables s’esperen a la meitat nord.

La resta del dimarts s’espera força tranquil i assolellat. No obstant, tornaran a créixer nuvolades de tarda que poden deixar ruixats al nord-est i al Pirineu. Atenció perquè la refrescada serà tan destacada que la cota de neu pot baixar fins als 2.200 metres al Pirineu de Lleida.

Fresca atípica per pocs dies

Aquest ambient de luxe i de calor molt moderada es mantindrà ben bé fins dijous. De fet, dimecres poden haver-hi més intervals de núvols i xàfecs a la meitat nord i a prop de la costa. Una situació que confirmarem amb més precisió en la propera previsió.

No obstant, a partir de divendres i, sobretot, el cap de setmana notarem una pujada clara de les temperatures. Alguns mapes donen una calor intensa i canicular, però sembla que sense extrems ni onades de calor a la vista.