Imatge d'un ruixat caient a Catalunya

Millora el temps sense fer net per rebre oficialment la tardor

La nova estació arribarà a l’hora de dinar. El sol guanyarà protagonisme, però els xàfecs de tarda es repetiran en algunes zones

El temps ha estat molt mogut a molts punts de Catalunya el dilluns, amb xàfecs i tempestes que han caigut de forma dispersa i que, en alguns casos, han estat forts i amb calamarsa, provocant algunes incidències i deixant més de 70 l/m² en total. De cara al dimarts, 22 de setembre, la situació millorarà clarament, tot i que encara quedaran alguns ruixats al nord-est i zones de muntanya, especialment a la tarda. Les temperatures es mantindran semblants, tot i que de nit farà més fresca. Recordem que aquest dimarts arriba de forma oficial la tardor a les 15:31h. Tot plegat a l’espera d’importants canvis a finals de setmana.

Mapa de previsió a Catalunya el dimarts 22 de setembre
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

Menys xàfecs

Pel que fa a l’estat del cel, al matí farà sol a moltes comarques, tot i que quedaran intervals de núvols a la costa de Barcelona, Girona, Pirineu i Prepirineu. De fet, de matinada i a primeres hores del matí no es descarten ruixats a prop del litoral central i gironí.

Serà a partir del migdia i a la tarda quan tornaran a créixer nuvolades i s’esperen nous ruixats i tempestes, tot i que molt més dispersos i aïllats. Poden aparèixer entre Barcelona i Girona, al prelitoral, als Ports, Pirineu i Prepirineu. Tot i que seran més puntuals, alguna tamborinada encara pot ser forta i anar acompanyada de calamarsa, especialment al nord de Girona, tal com alerta el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC):

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 22 de setembre del 2020
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dimarts | Meteocat

A la resta hi continuarà dominant més aviat el sol, però les nuvolades deixaran una tarda més variable en conjunt, també al sud. Només a Ponent sembla que la bonança es mantindria pràcticament intacte.

Calor frenada

Si ens fixem en les temperatures, es mantindran molt semblants amb calor frenada, inclús amb mínimes més fresques d’entre 14º i 19º en general. Pel que fa a les màximes, tan sols poden pujar una mica a l’àrea de Barcelona. La majoria se situaran entre els 23º i 28º, més baixes a la zona del Pirineu i Prepirineu.

Canvis molt importants a la vista

De cara al dimecres, les temperatures faran un bon salt cap amunt amb calor atípica arreu, situació que s’allargarà durant gran part del dijous. A partir de llavors, però, l’arribada d’un front fred polar farà que, entre divendres i el cap de setmana, tinguem una baixada molt brusca de les temperatures amb ambient d’avançada tardor, ventfort, alguns ruixats i neu a cotes mitjanes del Pirineu. Una situació que haurem de seguir amb molta atenció.