Imatge d'una sortida de sol al mar de València

Repunta l’estiuet per unes hores aquest dimecres abans dels canvis radicals

Pugen les temperatures i les fortes tempestes no es repetiran, però a partir de dijous i, sobretot, divendres arriba un front fred polar

La tardor ha arribat aquest dimarts i ho ha fet per la porta gran, ja que hi ha hagut tempestes de tarda molt fortes al nord-est, amb especial rellevància el nord del Vallès Oriental, on han caigut més de 120 l/m² amb moltes inundacions i incidències, com ara els talls de carreteres i trens.

Tot plegat ja és història i dimecres, 23 de setembre, el temps millora clarament amb força sol en conjunt i tan sols restes d’alguns intervals de núvols, especialment a la tarda, quan poden caure encara alguns ruixats molt més febles, sobretot a zones de muntanya, al voltant dels Ports i Ponent. A partir de dijous i, sobretot divendres, arriben canvis radicals amb fortes ventades a moltes comarques, fred atípic, xàfecs, i una important nevada al Pirineu fora de temporada.

Mapa de previsió a Catalunya el 23 de setembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

Més sol i calor

Pel que fa al dimecres, el sol dominarà amb més ganes en general amb el permís d’alguns intervals de núvols puntuals. A la tarda creixeran noves nuvolades molt més tímides i aïllades a zones de muntanya que poden deixar alguna gotellada o ruixat feble, especialment a la zona dels Ports, on no es descarta alguna tempesta. No obstant, no s’esperen, ni de bon tros, els aiguats de les últimes hores.

Si ens fixem en les temperatures, pujaran més, inclús de forma moderada a la Costa Brava, sobretot pel vent reescalfat de garbí a partir del migdia. La majoria de màximes es mouran entre els 25º i 30º, inclús superant aquestes xifres a la costa gironina. De nit continuarà fent fresca en conjunt o ambient suau al litoral. Ambient força estiuenc al centre del dia.

Ja arriben els canvis radicals

Dijous començarem a notar canvis amb l’arribada de més núvols, nous xàfecs i reforçament del vent, però els canvis més radicals els viurem divendres, quan arribarà de ple un front fred polar que farà baixar bruscament les temperatures amb valors atípics per l’època, ventada molt important a diverses comarques i una nevada insòlita a les cotes mitjanes i altes del Pirineu. Passarem de cop de l’estiuet a la tardor avançada.