Imatge d'una sortida de sol a Verges, Baix Empordà

Ja arriba l’esperada refrescada aquesta setmana, però més calor a la vista

Les TºC cauran després de la calorada, especialment de nit. Respirarem i dormirem clarament millor, però la setmana pot acabar amb un nou pic càlid

El temps d’aquestes últimes hores ha estat marcat clarament per les elevadíssimes temperatures. De fet, dilluns han tocat sostre al sud de Catalunya, tot i que ja han baixat pel nord. Un ambient molt pesat que té les hores comptades, ja que dimarts la refrescada serà molt marcada.

En aquest sentit, la massa d’aire africà molt càlid marxarà ràpidament i ja la nit i matinada de dilluns a dimarts dormirem molt millor. El segon dia de la setmana tindrem una calor clarament més a ratlla i menys humitat i xafogor.

Tot plegat amb ventades intenses de mestral i tramuntana al sud i a l’Empordà. La pols en suspensió també marxarà ràpidament i farà força sol, tot i nuvolades i alguns ruixats al Pirineu i nord-est.

L’ambient d’estiu frenat durarà ben bé fins dijous, inclús amb nits fresques per l’època i fredes a muntanya. No obstant, a partir de divendres i durant el cap de setmana els termòmetres remuntaran clarament. Tornarà la calor de canícula, tot i que sembla que sense grans extrems.

Dilluns 12 de juliol

El primer dia de la setmana, el dilluns, 12 de juliol, estarà marcat encara per la calorada. De fet, els termòmetres toquen sostre a les comarques del sud amb calor intensa i xafogor molt pesada amb calitja. No obstant, els termòmetres ja comencen a baixar pel nord de Catalunya.

Tot plegat amb cel enterbolit per pols en suspensió i algunes bandes de núvols. Alguns ruixats de tarda al Pirineu i al nord-est acompanyats de fang. Tramuntana a l’Empordà i mestral que va a més a partir de la tarda a l’Ebre.

Dimarts 13 de juliol

La gran notícia del dimarts, 13 de juliol, serà la refrescada. La massa d’aire africà molt càlid marxarà ràpidament i ja la nit i matinada serà de més ben dormir. Passarem de nits molt pesades al litoral i prelitoral a mínimes per sota dels 20º a gran part de Catalunya.

De dia també notarem la refrescada amb màximes de 24º a 29º tan sols, potser més altes a la Costa Daurada i Ebre. Quedaran encara més curtes a la cara nord del Pirineu. Una refrescada que també escombrarà la pols en suspensió i farà baixar clarament la xafogor.

Atenció amb la forta ventada de mestral i tramuntana a l’Ebre, sud del Camp de Tarragona i Empordà. Hi ha alertes activades per fortes ventades per part del Meteocat. El sol dominarà, però hi haurà nuvolades i alguns xàfecs al Pirineu i nord-est, sobretot a la tarda i vespre.

Dimecres 14 de juliol

El temps patirà canvis de cara al dimecres, 14 de juliol. El vent de mestral i tramuntana anirà clarament a la baixa i acabarà desapareixent. Però sobretot notarem un increment dels intervals de núvols a diverses comarques.

De fet, esperem alguns ruixats a punts de la costa i de la meitat nord. Un extrem que encara hem d’anar concretant, però en principi serien fenòmens dispersos i poc importants. Temperatures frenades per l’època.

Dijous 15 de juliol

De cara al dijous, 15 de juliol, quedaran restes d’alguns ruixats al nord-est i Pirineu, sobretot a la tarda. Les temperatures començaran a pujar una mica, però seguirem amb una calor força a ratlla.

Divendres 16 de juliol

Pel que fa al divendres, 16 de juliol, la calor farà ja un gran salt endavant. Moltes màximes es mourien entre els 30º i 35º  i també faria més xafogor a la costa. Tot plegat sembla que amb força sol i dia radiant sense xàfecs ja enlloc.

Cap de setmana del 17 i 18 de juliol

Finalment, el cap de setmana del 17 i 18 de juliol  tindrem possiblement un nou pic de calor. Els termòmetres tiraran clarament cap amunt amb gran part del territori pel damunt dels 30º. Inclús se superaran tranquil·lament els 35º a Ponent i més punts de l’interior.

Un ambient de canícula però sense grans extrems pel que fa a les màximes. Tot plegat amb força sol i sense precipitacions. En definitiva, un temps de ple estiu.