Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Arqueta de formigó arrencada de terra per la riuada

El Priorat encara arrossega afectacions pel temporal una setmana després

La crescuda del Siurana s'emporta part de la infraestructura que el connecta amb alguns pobles | El servei de telèfon i Internet no ha quedat completament reestablert

El Priorat encara arrossega afectacions pel temporal de la setmana passada. Hi ha municipis, com el Lloar, on segueixen sense tenir connexió a Internet, i algunes zones de la comarca tenen un servei telefònic «més deficient que abans». Un dels desperfectes principals es va viure a la Figuera, on va caure una antena de telefonia. La part principal d'aquesta afectació es va arreglar a finals de setmana, i Falset, per exemple, va recuperar certa normalitat el divendres.

Ara, però, resten encara alguns treballs pendents per recuperar completament el servei d'Internet i de telefonia fixa i mòbil en alguns municipis de la comarca. Aquesta situació no és nova, i els aiguats que va portar el temporal Glòria també van deixar afectacions a carreteres, amb despreniments de terres, pobles sense llum durant més de 24 hores, façanes i teulades d'algunes cases i, fins i tot, la infraestructura que porta aigua potable a Poboleda, Torroja del Priorat i Gratallops.

Imatge d'una de les arquetes després de la riuada, oberta i envoltada de sediments
Algunes arquetes han patit l'efecte de l'augment del cabal del Siurana | Cedida

El temporal destrossa la connexió entre el pantà de Siurana i el Priorat

La canonada que porta aigua del pantà de Siurana cap al Priorat ha quedat inservible després del temporal de la setmana passada. L'embassament va quedar ple i es va optar per desembassar-ne l'aigua en dues direccions. Per una banda, a través de la infraestructura que el connecta amb el pantà de Riudecanyes, i per una altra banda, cap al riu Siurana.

Va ser en aquest darrer recorregut on es va arribar a desbordar i va provocar importants desperfectes a la connexió que arriba als pobles del TOPOGRAPO, la mancomunitat de municipis que formen Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera. El sistema hídric Siurana-Riudecanyes abasteix municipis i conreus tant del Baix Camp com del Priorat i, de fet, el seu futur es debat a la Taula del Siurana.

Aquesta canonada, potestat de l'Agència Catalana de l'Aigua, porta aigua des del pantà de Siurana fins a tres d'aquestes quatre poblacions —Porrera, situada en una altra vall, no n'és usuària— i ara mateix no es pot fer servir. La riuada de la setmana passada, amb el Siurana desbordat en punts com Poboleda, va provocar-hi destrosses importants, com el desplaçament d'alguns hidrants —arquetes que permeten accedir, des de la superfície, a la infraestructura soterrada—.

Gratallops i Torroja tornen a agafar aigua directament del riu

La canonada transcorre el recorregut del riu, però en una línia tan recta com era possible. Això implica que, en alguns punts, travessi el riu en perpendicular, lloc on l'augment del cabal del Siurana va provocar les afectacions quan l'aigua es va emportar part de la infraestructura. Aquesta afectació va implicar que Gratallops, l'únic poble dels quatre que s'abasteix de la canonada del TOPOGRAPO durant tot l'any, tanqués la seva connexió.

El mateix augment de cabal que va malmetre la connexió ha permès que Gratallops recuperi la captació d'aigua directament des del Siurana. El seu alcalde, Xavier Gràcia, explica que «ara mateix agafem aigua del riu perquè l'estructura del TOPOGRAPO està trencada». Apunta que serà la dinàmica dels pròxims mesos, «quan hauria de minvar seria a l'estiu; d'aigua de riu ara en baixa, baixa amb sediments però ha afluixat bastant, el volum dels sediments».

Arqueta de formigó arrencada de terra per la riuada
El desbordament a l'altura de Poboleda va arrencar alguna de les arquetes | Cedida

Joan Sentís, alcalde de Torroja del Priorat, explica que el poble s'abasteix de la canonada el TOPOGRAPO i de la Font dels Noguerets, situada en un barranc afluent del Siurana i també sota potestat de l'ACA. «Hi tenim un pou que també s'ha fet malbé arran de les pluges; ara passem amb l'aigua pròpia del riu Siurana», detalla. La dinàmica habitual al poble sol ser la de rebre l'aigua del TOPOGRAPO i portar-la riu amunt perquè sigui la mateixa llera qui la filtri abans d'arribar a Torroja.

Ara mateix, per tant, cap de les dues fonts habituals de captació d'aigua de Torroja es poden fer servir i, igual que Gratallops, tornen a agafar-la directament des del riu. L'augment del cabal ha fet recuperar sistemes que s'utilitzaven dècades enrere; «és com si parléssim de fa 30 o 40 anys», explica Sentís. Aquesta situació es podrà sostenir, si no plou gens, «un mes o dos», augura.

En el cas de Torroja, solen agafar aigua del TOPOGRAPO entre maig i setembre o octubre, i Josep Maria Díaz, alcalde de Poboleda, recorda que els darrers anys han agafat aigua del pantà des dels volts de Setmana Santa. Xavier Gràcia, alcalde de Gratallops, sintetitza que «de moment, fins a l'estiu ho tenim bé, i llavors ja en parlarem, depèn de com quedi el pantà, veurem».

Un dels possibles escenaris és que, quan baixi el cabal del riu i es pugui començar a estudiar la situació, el volum d'aigua no sigui suficient perquè Gratallops i Torroja segueixin agafant-ne directament del Siurana. Aquest escenari, ara mateix, no es considera imminent, i tots els actors implicats destaquen que el volum d'aigua actual del Siurana permet garantir el subministrament, segons les previsions, fins a l'estiu.

Pantà de Siurana.
Imatge del pantà de Siurana la setmana passada, ple després de les pluges | Àngel Ullate

Declaració d'emergència per reparar-ho

A Torroja es desconeix l'abast de les destrosses; «quan el riu pugui baixar als nivells que sempre tenim es podran avaluar els danys, tant pel que fa al TOPOGRAPO com a la Font dels Noguerets, que és un barranc que també està tot destrossat», exposa Joan Sentís. En alguns punts, de fet, la canonada que sol passar soterrada a dos o tres metres de la superfície ha quedat completament al descobert.

Confien que l'ACA repararà la instal·lació quan el cabal ho permeti, però també li reclamen que mantingui neta la llera del Siurana. «Des de l'any '94 que no es netejaven les lleres del riu, és una reclamació eterna, crònica, i aquesta vegada el que ha fet la natura és posar-ho a lloc; ara és quan l'ACA hauria d'intervenir, però no té problemes només aquí, té problemes al Ter, al Segre i a tot arreu».

  

Quan el cabal del riu ho permeti s'avaluarà l'abast de les destrosses i s'estudiarà la manera d'arreglar-les. A més curt termini, segons explica l'ACA, s'està estudiant incloure aquests desperfectes en la declaració d'emergència per tal de poder dur a terme les reparacions.