Façana de l'antiga fàbrica Falbar de Falset

L'Ajuntament de Falset compra l'antiga fàbrica de la Falbar: dos projectes en marxa

L'alcalde Carlos Brull ha assenyalat que «és una molt bona notícia per al municipi, ja que recuperem i fem nostre un edifici emblemàtic de Falset»

L'Ajuntament de Falset ha formalitzat aquest dimecres la compra de l'antiga fàbrica tèxtil de la Falbar, que està en desús des de l'any 2011. En aquest espai, de més de 4.000 m² en diverses plantes, el consistori vol impulsar diversos projectes vinculats al desenvolupament econòmic i turístic. El cost de l'operació per a les arques municipals ha estat de 377.520 euros.

L'alcalde de la capital del Priorat, Carlos Brull, ha assenyalat que aquesta compra «és una molt bona notícia per al municipi, ja que recuperem i fem nostre un edifici emblemàtic de Falset, un espai que té un enorme potencial i sobre el qual pivotaran projectes transformadors en els quals fa molt de temps que estem treballant».

Brull ha remarcat que «la bona gestió de les finances de l'Ajuntament en els últims anys ens permet assumir aquesta compra sense que suposi cap mena de risc per a la salut econòmica del consistori». En aquest sentit, la compra es realitzarà mitjançant una operació de préstec bancari i amb aportacions econòmiques d’altres institucions.

Sobre els dos projectes en què s'està treballant, l'alcalde ha destacat que «són transformadors i molt importants pel poble i la comarca, però no disposàvem de l’espai on poder-los ubicar. Alhora, al mig del nucli urbà teníem un gran edifici que s’estava deteriorant. Aquesta compra no només resol les dues problemàtiques, sinó que representa un gran pas endavant per bastir el futur de Falset i el Priorat».

Els dos projectes en què s'està treballant

L'Ajuntament de Falset està treballant principalment en dos projectes. El primer, presentat ja a les convocatòries dels fons Next Generation, és un projecte estratègic d'inspiració turística per a posicionar Falset com a capital del vi i porta d'entrada als diferents destins i experiències enogastronòmiques del Priorat.

El projecte contempla una àrea d'informació i reserva d'activitats, espais expositius immersius, zones experiencials, així com sales de tast i per a presentacions. En cas de rebre l'ajut, el projecte s'executaria durant l'any 2024, amb la previsió d'obrir portes el 2025.

Pel que fa al segon, es tracta de l'adequació i posada en funcionament d'un viver de cellers, un espai que comptaria amb tot l'equipament necessari perquè, en una fase inicial, persones emprenedores poguessin crear i posar en marxa el seu propi celler a la comarca.

Així doncs, el viver de cellers comptaria amb zona de recepció de raïm, zona de desrapadora i premses, laboratori, dipòsits de fermentació, espai de criança, zona d'embotellatge, sales climatitzades o magatzem.