Una de les tortugues mediterrànies alliberades al Parc Natural de la Serra de Montsant

Alliberen una seixantena de tortugues mediterrànies a la Serra de Montsant

L'actuació forma part del projecte de reintroducció d’aquesta espècie al Parc Natural que es desenvolupa des de l’any 2005

El Parc Natural de la Serra de Montsant ha alliberat aquest dimarts una seixantena de tortugues mediterrànies (Testudo hermanni), en el marc del projecte de reintroducció d’aquesta espècie que es desenvolupa des de l’any 2005. Les tortugues reintroduïdes procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC).

La majoria dels exemplars que s’han alliberat aquest dimarts són adults. Cal recordar que el Parc Natural de la Serra de Montsant treballa en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya per aconseguir una població estable i viable d’entre 10.000 i 20.000 exemplars, mitjançant alliberaments organitzats periòdicament.

Des de l’inici del pla de reintroducció, l'any 2005, s’han tornat al medi prop de 6.000 exemplars.

Una espècie en perill d'extinció

La tortuga mediterrània es troba en perill d’extinció a la península Ibèrica, a conseqüència principalment de la pèrdua d’hàbitats, i a tot l’Estat només es localitza a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Al Priorat es troba en dos espais naturals: al Parc Natural de Montsant i a l’Espai d’Interès Natural de la Serra de Llaberia.

En el cas de Montsant, la presència de la tortuga mediterrània ha estat documentada en el jaciment arqueològic de l’Abric del Filador, a Margalef, prop del riu, i dona testimoni de la utilització de les tortugues com a recurs alimentari.