Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ulldemolins

El Priorat es torna republicà

ERC s'imposa en 11 ajuntaments | Junts guanya en 8 consistoris | La CUP aconsegueix un ple amb un 3 de 3

El Priorat es torna republicà | Ajuntament de Falset

 

Esquerra Republicana de Catalunya- Acord Municipal és la gran vencedora de les eleccions municipals del passat 26 de maig al Priorat. Els republicans s’imposen en 11 dels 23 municipis de la comarca i obtenen el 45,8% dels vots. De fet, guanyen per àmplia majoria als dos municipis més poblats, Falset i Cornudella. ERC-AM també és primera força en nombre de regidors. N’aconsegueix 60, dotze més que en les eleccions del 2015.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Independents per Falset amplia la majoria absoluta

A la capital de la comarca, Falset, Independents per Falset revalida i amplia la seva majoria absoluta, aconseguint el 65,8% dels vots i fins a 8 regidors, un més que ara fa quatre anys. D’aquesta manera, Carlos Brull, que tenia el repte de substituir el fins ara alcalde, Jaume Domènech, com a cap de llista dels Independents, serà el nou batlle de la capital del Priorat.

A l’oposició hi quedaran els  dos regidors obtinguts per la candidatura Falset Pot Més, que encapçalava Maria Jesús Sánchez i que ha obtingut el 22,28% dels sufragis, i l’únic representant que aconsegueix Junts per Falset, el seu cap de llista César López. La formació s’ha quedat amb el 8,48% dels vots dels falsetans i les falsetanes.

En declaracions posteriors a la publicació dels resultats, el futur alcalde de Falset no descartava la possibilitat de crear un govern de concentració per treballar per Falset.  Tant des de Falset Pot Més com des de Junts per Falset van reconèixer que cal parlar-ne però que estan disposats a treballar per la capital del Priorat.

Independents per Falset
Independents per Falset amplia la majoria absoluta | Facebook / Independents per Falset

 

Cornudella i Ulldemolins, republicans

Important victòria republicana, també, a Cornudella. Salvador Salvadó seguirà quatre anys més al capdavant del consistori  després de tornar a derrotar la candidata de Junts per Catalunya, Meritxell Cardona. Els resultats en aquest municipi prioratí són calcats als del 2015: 5 regidors per ERC i 2 per Junts per Catalunya. Això sí, la llista d’Esquerra millora en percentatge de vot.

Una de les grans sorpreses de la nit electoral al Priorat, fou la contundent victòria d’Ulldemolins Batega- Acord Municipal. La llista, que es presentava als comicis per fer front a Junts per Catalunya i la seva candidata Misericòrdia Montlleó, una alcaldessa històrica a la comarca que portava 20 anys al capdavant de l’ajuntament d’Ulldemolins, es va imposar per un contundent 69,07% dels vots, fet que suposa 5 regidors per Ulldemolins Batega i 2 per Junts per Ulldemolins i converteix a Sergi Méndez en el nou alcalde.

Misericòrdia Montlleó deixa de governar Ulldemolins després de 20 anys com a alcaldessa | Laia Solanellas

 

ERC-AM s’imposa en vuit municipis més, entre els quals destaquen Poboleda i el Molar, on els republicans també van guanyar a Junts per Catalunya per 6 regidors a 1 i 5 a 2 respectivament. Així mateix,  també governaran a Cabacés, tradicional feu convergent però on eren l’única llista que concorria a les eleccions, a Torroja del Priorat, Gratallops, La Figuera i la Morera de Montsant.

Finalment, ERC també governarà a la Vilella Baixa, on Daniel Siuraneta pren el relleu al fins ara alcalde i president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, que no es presentava a les eleccions.

Cornudella de Montsant passa a ser governat per ERC | Cedida

 

Junts per Catalunya perd poder

Junts per Catalunya acusa les pèrdues de feus importants com Ulldemolins, Cabacés o el Masroig i s’haurà de conformar amb 8 alcaldies prioratines. En el global de la comarca el partit obté el 31,31% dels vots i 58 regidors, 12 menys que en les eleccions anteriors.

Tot i això, els de Puigdemont governaran Bellmunt, Marçà, Capçanes i Pradell, on eren l’única llista que es presentava als comicis i, per tant, ja tenien assegurada la victòria, i també a municipis on històricament ha governat l’antiga Convergència com el Lloar, la Bisbal de Falset o Margalef, el poble més petit de la comarca i on en aquests comicis tan sols s’escollien tres regidors després que la població ha quedat per sota dels cent habitants.

Porrera és la gran victòria de Junts per Catalunya al Priorat. L’expresident del Consell Comarcal i exalcalde de Capçanes, Joan Carles Garcia, s’enfrontava en aquest municipi, on tradicionalment els partits de dreta mai han obtingut bons resultats, a la llista del PSC encapçalada per Carlos Juncosa. La victòria és sonada per a Garcia, ja que es va imposar amb el 86,7% dels vots i obté tots els regidors de l’Ajuntament, 7 en el cas de Porrera.  De fet, la llista socialista només va obtenir 15 vots.

Ajuntament de Marçà
L'Ajuntament de Marçà serà governat per Junts per Catalunya, com en altres 7 alcaldies prioratines | Google Maps

 

Tres de tres per a la CUP

Èxit també de les Candidatures d’Unitat Popular del Priorat, que governaran els tres ajuntaments als quals havien presentat candidatura. Als Guiamets, els cupaires es van imposar clarament amb el 72,5% dels vots al partit local Tots Som Guiamets (TSG). La llista de TSG l’encapçalava l’exalcalde del municipi durant 16 anys, Francisco Rubio, que va obtenir el 21,76% dels sufragis. D’aquesta manera, la CUP governarà el consistori amb 6 dels 7 regidors i Miquel Perelló tornarà a ser-ne l’alcalde.

La CUP també repetirà a la Vilella Alta, on s’enfrontava a una llista fantasma del PSC que no va obtenir ni un sol vot. Per tant, els cupaires seguiran al capdavant d’aquest municipi, on van aconseguir l’alcaldia el 2015.

CUP els Guiamets
La CUP aconsegueix la majoria absoluta als Guiamets, la Vilella Alta i a la Torre de Fontaubella | CUP Els Guiamets

 

Finalment, la Torre de Fontaubella es converteix en el tercer poble on governarà la CUP. Aquí, la formació anticapitalista s’enfrontava a la candidatura d’ERC, encapçalada per l’actual alcalde, Jaume Rofes, i a una llista del PSC. Els resultats van donar 3 regidors a la CUP i 2 a ERC, deixant fora del consistori als socialistes. Així doncs, l’alcalde serà Albert Sabaté, president de l’Associació No Jubilem la Memòria, entitat que vetlla per la recuperació i la difusió de la memòria històrica al Priorat.

La CUP obté el 4,4% dels vots en el conjunt de la comarca i passa de 10 a 14 regidors i regidores.

L’alcaldia del Masroig, a l’espera dels pactes

L’únic municipi del Priorat on no està clar, encara, qui serà l’alcalde és el Masroig. En aquest municipi d’aproximadament 500 habitants i en el que s’escullen 7 regidors es presentaven tres candidatures: Junts pel Masroig, Independents pel Masroig- Acord Municipal i Fem Masroig, candidatura emparada sota el paraigua de la Federació d’Independents de Catalunya (FIC). Doncs bé, els resultats han deixat un panorama molt obert, ja que Fem Masroig va aconseguir tres regidors, i Junts i els Independents dos cadascun. Veurem que passa en aquest municipi que històricament ha estat governat per CIU i que ara podria canviar de color polític.

Ajuntament de Masroig
L’alcaldia del Masroig, a l’espera dels pactes entre Junts pel Masroig, Independents pel Masroig i Fem Masroig | Google Maps

 

Majoria absoluta d’ERC al Consell Comarcal

Les eleccions municipals també determinen la composició dels consells comarcals. En el cas del Priorat, Esquerra Republicana guanya dos consellers respecte fa quatre anys i aconsegueix la majoria absoluta amb 10 dels 19 representants al plenari de l’ens comarcal.

Per contra,  Junts per Catalunya es queda amb 7 consellers. El 2015, Convergència i Unió va ser la formació que va aconseguir més representants al Consell (9) tot i quedar-se a un de la majoria absoluta. Pel que fa al PSC i la CUP, ambdues formacions mantenen el seu conseller comarcal.

Consell Comarcal del Priorat
Majoria absoluta d’ERC al Consell Comarcal del Priorat | Google Maps

 

Durant la darrera legislatura, CiU, ERC i el PSC han governat conjuntament al Consell Comarcal del Priorat, i només el conseller de la CUP ha quedat a l’oposició. Veurem si ara, amb la majoria absoluta, ERC vol reeditar aquest govern d’unitat o si, per contra, busca marcar distàncies amb Junts per Catalunya.

Entre els principals reptes als quals haurà de fer front el nou govern comarcal hi ha  la qüestió de l’aigua del riu Siurana o la gestió de la decisió que pugui prendre la UNESCO sobre la candidatura de Priorat-Montsant- Siurana a patrimoni mundial, que s’espera per aquest mes de juliol.

També els municipis s’hauran d’enfrontar a reptes com el despoblament, la baixa natalitat o la falta de relleu generacional en l’agricultura, entre d’altres.