Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un tram del riu Siurana, al seu pas pel Masroig.

El cabal ecològic del riu Siurana provoca que la CHE i l'ACA es passin la responsabilitat

El riu està sec en diversos trams i municipis del Priorat ja s'abasteixen amb la canonada del Topograpo

Mentrestant el riu Siurana està sec, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es passen la responsabilitat sobre qui ha de fixar el cabal ecològic del riu. Una decisió que porta cua i ha provocat que els municipis que se n'abasteixen recorrin a la canonada del Topograpo, que fa la captació al pantà.

Fins ara, l'ACA havia defensat que les competències en la matèria són de la CHE. Ara, però, l'esborrany del nou Pla Hidrològic de l'Ebre elaborat per l'organisme estatal que s'ha publicitat diuen el contrari. En aquest, s'explicita que els volums mínims d'aigua «estan pendents del resultat del procés de concertació de l'ACA en el marc de la Taula del Siurana».

Es passen responsabilitats

L'esborrany fixa cabals ecològics en 686 masses d'aigua de la conca, respecte als 69 anteriors. També incorpora la reducció d'aportacions pel canvi climàtic. En l'única on la CHE no pren cap decisió és en la del Siurana i, en el document, s'apunta que els cabals ecològics estan pendents del resultat de la Taula del Siurana.

Aquesta decisió de la CHE ha arribat després que en els documents preparatoris del nou Pla Hidrològic, sí que es plantegessin cabals concrets. Així, a l'Esquema Provisional de Temes Importants es proposava un flux mínim de 37 litres per segon, de mitjana anual.

Una xifra que quasi doblava els 20 l/s que l'ACA allibera actualment, però que per grups com la Plataforma del Siurana són «totalment insuficients» per garantir la vida al riu.

L'ACA ha reiterat que la «competència per a la implantació de cabals ambientals és de l'Estat» i que és «la CHE qui ha els ha d'incloure en la seva planificació hidrològica». En referència a la Taula del Siurana, des de l'organisme català han explicat que la Generalitat «ha seguit treballant» en els darrers mesos «a nivell tècnic, tant en una proposta de cabals ambientals com en l'anàlisi de mesures per a incrementar l'ús de l’aigua regenerada en aquest àmbit».

«Qualsevol decisió que es vulgui plantejar per a una proposta de cabals del riu Siurana s'abordarà i es consensuarà en aquesta taula, un cop estigui constituït de manera total el nou Govern i es pugui reprendre aquest espai de diàleg», han afegit.

Sense aigua al riu

El riu, paral·lelament a aquesta discussió, està sec  en diversos trams des de fa dues setmanes. Entre Poboleda i Torroja del Priorat «està sec del tot». Més avall, entre Gratallops i Bellmunt del Priorat la situació es repeteix en molts sectors, si bé en algunes zones encara queden tolls gràcies a l'aportació d'aigua que fan alguns barrancs.

L'absència d'aigua també condiciona el dia a dia dels habitants dels municipis del Priorat que en depenen. Especialment els que formen la mancomunitat del Topograpo (Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera).

«Amb el transvasament cap a Riudecanyes es deixa d'enviar aigua al riu i en aquesta època, com quasi cada any, hi ha mancança», ha comentat Xavier Gràcia, president del Consell Comarcal del Priorat i alcalde de Gratallops. Això ha fet que ja hagin hagut d'engegar la canonada del Topograpo que té l'origen al pantà de Siurana.