Un raïm acabat de collir en una finca de Bellmunt del Priorat

Optimisme a la DOQ Priorat amb una verema «il·lusionant» i raïm de qualitat

Les condicions meteorològiques de les últimes setmanes fan que no es pugui arribar a una collita històrica

La verema ha arrencat al territori i la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat ho ha fet amb molt optimisme. S'espera una collita molt bona i de qualitat, si bé les condicions meteorològiques de les últimes setmanes no els permeten complir totes les expectatives que tenien. 

Sal·lustià Àlvarez, president de la DOQ Priorat, apuntava a l'ACN que aquesta verema és «il·lusionant» i «molt bonica» després de dos anys complicats pel mílidu i l'onada de calor. Una collita que serà més àgil del que és habitual perquè hi ha humitat als camps, fet que provoca un podriment del raïm més ràpid.

A més, l'excés d'aigua també farà que el grau sigui més baix que altres anys. Tot i això, estarà dins dels estàndards de qualitat del Consell Regulador. 

La verema acabarà abans de l'habitual

Ara fa unes setmanes que la verema va arrencar al Priorat. El període s'allargarà unes tres o quatre setmanes més, donant-se per acabada cap al 10 d'octubre. Uns dies abans del que és habitual. 

Les darreres pluges i l'absència de vent de serè, fa que hi hagi humitat a l'ambient. Això fa que els viticultors s'hagin d'afanyar. I si bé la presència de fongs és molt escassa, el raïm s'està podrint.

«Enguany la gent tenia la il·lusió de collir molts quilos i de molta qualitat. Potser al final no seran tants quilos però serà de molt bona qualitat», ha manifestat Àlvarez. Globalment, a tota la DOQ, s'esperen agafar uns 5,5 o 5,6 milions de quilos, per sota de les previsions inicials que s'enfilaven fins als 6,2 milions.

A Bellmunt del Priorat, en concret a les finques que té el celler Joan Simó al municipi, s'està collint garnatxa. Gerard Batllevell n'és un dels seus responsables i reconeix que l'excés d'aigua a la planta fa que tinguin més feina a l'hora, perquè han de seleccionar més el raïm.

«Hi ha qualitat. Serà un molt bon any però més costós del que ens pensàvem», ha detallat. Tot i els inconvenients de darrera hora, els productors estan satisfets per com avança la temporada. «Venim de dos anys complicats. L'any passat pel míldiu i fa dos pel cop de calor», ha recordat.

En aquest cas, es confia fer unes 3.000 ampolles. Això equival a «un celler mitjanet del Priorat». D'aquestes, vora un 75% aniran a l'estranger. «Vam arribar a vendre el 100% fora, però ara hem fet també mercat català», ha indicat.

Tot i els efectes de la pandèmia, ha comentat que «la gent continua bevent vi» i això el fa ser optimista de cara a les vendes. «Sembla que la cosa s'anima, sobretot l'exportació», ha concretat.

El president de la DOQ també ha parlat del preu de les ampolles. En aquest sentit ha assenyalat que creu que es mantindrà similar al dels altres anys, tot i la bona qualitat. «Tenim una regularitat alta en el preu perquè també som regulars en la qualitat», ha destacat.

Els anys que no es preveu una qualitat tan alta, se selecciona més el raïm per mantenir un nivell molt alt i això fa baixar el nombre d'ampolles produïdes. «Els anys d'una gran quantitat et permet aguantar els anys que en fas menys», ha finalitzat.