Imatge de diversos participants de l'Encamissada de Falset de l'any 2019

Falset es vesteix de gala per celebrar una nova edició de l'Encamissada

La capital del Priorat celebra la seva gran festa aquest cap de setmana

Falset celebra aquest cap de setmana l'Encamissada, una de les festes més representatives de la capital del Priorat. Dissabte i diumenge, 14 i 15 de gener, el municipi prioratenc es vestirà de gala per celebrar aquesta Festa Tradicional d'Interès Nacional. Els falsetans i falsetanes es vestiran amb les robes tradicionals i recorreran els carrers del poble amb cavalleria i carruatges.

El programa d'actes de l'Encamissada 2023 ha arrencat amb dues exposicions i la presentació del número 5 de 'La Portadora', la revista del Centre d'Estudis del Priorat. Aquest divendres a les 16.30 hores, a la plaça Antoni Vilanova, hi haurà coca amb xocolata per a tothom, mentre que a partir de les 18 hores es farà un taller de flors de paper a la Biblioteca Salvador Estrem.

Els dies grans de l'Encamissada, festivitat lligada a la celebració de Sant Antoni, arribaran durant el cap de setmana. Dissabte, pels carrers de la vila, hi haurà el guarniment dels carros i cavalleries. En aquest sentit, a la una del migdia es farà el repic de campanes i l'explosió de coets que anunciaran la festa, amb l'encesa de la torxa de fum al castell.

Dissabte a la tarda, a partir de les 19 hores, l'Encamissada es reunirà davant del Celler i en comitiva es dirigirà cap a l'Església de Santa Maria, on es farà la benvinguda i el pregó de la Festa, abans de continuar la rua pels carrers.

Diumenge: benedicció d'animals, esmorzar popular i Missa

Pel que fa a la jornada de diumenge, a les 8.30 hores es farà la benedicció d'animals i l'esmorzar popular a la plaça de l'Església. Posteriorment, a les 11 hores, l'Encamissada es reunirà davant del Celler i desfilarà fins a l'Església per assistir a la Missa Major, que començarà a dos quarts de dotze del migdia.

També es farà la Ballada de la Jota de Falset i la Benedicció dels Penats de Sant Antoni, que es podran comprar a la sortida de missa. Posteriorment, continuarà la desfilada de l'Encamissada pels carrers de la vila.

Festa Tradicional d'Interès Nacional des de l'any 2011

L'Encamisada, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional des de l'any 2011, va lligada a la festivitat de Sant Antoni, però també rememora una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès. Segons la tradició, els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se del setge a què estaven sotmesos.

Durant el cap de setmana, es preveu que passin per la capital del Priorat uns 3.000 visitants, mentre que molts dels habitants del poble participaran de la celebració ben mudats de cap a peus i amb carruatges guarnits amb motius florals.